Blog

WordPress: Fout bij maken databaseconnectie

Afbeelding WordPress: Fout bij maken databaseconnectie

De WordPress foutmelding “fout bij het maken van een databaseconnectie” is vervelend, maar gelukkig hebben we daar ook de oplossing voor. De foutmelding ontstaat, doordat je website de WordPress database niet meer kan bereiken. De oorzaak is een wijziging in de databasegegevens, een beschadigde database of de onbereikbaarheid van je databaseserver. Al deze oorzaken hebben ieder hun oplossingen.

Waarom krijg ik een WordPress databasefout?

De eerste vraag is natuurlijk waarom je deze foutmelding krijgt. Deze databasefout kan vanwege verschillende redenen ontstaan, maar in alle gevallen is je WordPress database niet meer te bereiken. Dit kan komen doordat de databasegegevens zijn gewijzigd, de database is beschadigd of de databaseserver niet bereikbaar is. Het kan ook zijn dat er problemen zijn bij jouw hostingprovider. In dat geval kan je er zelf niets anders doen dan wachten totdat de hostingpartij zelf de problemen heeft opgelost.

Hoe kan ik het probleem oplossen?

De verschillende oorzaken kunnen op verschillende manieren worden opgelost. Allereerst raden we je aan om, bij databaseproblemen, contact op te nemen met je hostingprovider. In de meeste gevallen kunnen zij het probleem voor je oplossen, en anders kunnen zij jou in ieder geval adviseren. Wil je toch zelf aan de slag gaan hiermee, maak dan eerst een backup. Mocht er iets misgaan, dan kan je altijd nog terug naar de vorige versie.

Wijziging in databasegegevens

Er kunnen wijzigingen hebben plaatsgevonden in de databasegegevens door jezelf, of door je hostingprovider. Het kan gebeuren dat het ‘wp-config.php’ bestand niet correct is bijgewerkt door het systeem. Controleer daarom in eerste instantie de databaselogingegevens in het ‘wp-config.php’ bestand. Dit kan via FTP of via de filemanager van de hostingprovider. Bekijk de volgende gegevens:

1. DB_NAME: de naam van de database
2. DB_USER: de database gebruikersnaam
3. DB_PASSWORD: het database wachtwoord
4. DB_HOST: de database host

WordPress kan de database niet bereiken als één van deze gegevens niet klopt. Pas de gegevens dan aan en sla het bestand op als ‘wp-config.php’ en ververs je WordPress pagina.

Beschadiging in de WordPress database

Een WordPress database kan beschadigd raken door verschillende oorzaken, denk bijvoorbeeld aan een database die te groot is of door een hack. Probeer de database te repareren door in te loggen met FTP of via de filemanager. Open het ‘wp-config.php’ bestand en voeg de volgende code toe:

(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true);

Kopieer nu de volgende url: /wp-admin/maint/repair.php achter jouw domeinnaam en klik op de knop ‘’Database repareren en optimaliseren’’. Verwijder vervolgens de code die je net hebt toegevoegd weer uit de ‘wp-config.php’.

Onbereikbare databaseserver

WordPress kan geen connectie maken met de database als de databaseserver niet meer bereikbaar is. Dit kan komen door updates of technische problemen bij de hostingprovider. Zoals eerder aangegeven kan je daar zelf niets aan repareren en dus zal je moeten wachten totdat zij de problemen hebben opgelost. Als deze problemen vaker voorkomen bij jouw hostingprovider, dan is het wel het overwegen waard om over te stappen naar een andere partij. Het kan natuurlijk een keer gebeuren, maar hoe vaker jouw WordPress website down is, hoe meer geld je dat gaat kosten.

Neem contact op

Ondanks dat de fout in de databaseconnectie te verhelpen valt, moet je eerst weten wat de fout veroorzaakt. Dit proces is niet voor iedereen weggelegd. Zorg in dat geval dat je vraagt om hulp! Wij zijn te bereiken via de livechat of per telefoon. Bel ons op 030 20 72 488 en dan gaan we zo snel mogelijk op zoek naar de oplossing om van jouw WordPress problemen, WordPress oplossingen te maken.

Bekijk ook deze interessante blogartikelen:

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex