Blog

WordPress 502 error oplossen

Afbeelding WordPress 502 error oplossen

Een 502 error is vervelend, zeker omdat het veel verschillende oorzaken kan hebben. Hierdoor kan het veel tijd kosten om te achterhalen waar het door veroorzaakt is. De 502 error wordt soms ook wel de ‘502 gateway-fout’ genoemd.

Wat is de oorzaak van een 502 error?

Een 502 error treedt op wanneer je WordPress hostingserver een ongeldige reactie krijgt voor de pagina die wordt opgevraagd. Wanneer je een website bezoekt, wordt er een verzoek gestuurd naar de hostingserver, dit doet de browser. De hostingserver stuurt normaal gesproken een statuscode terug, dit gebeurt overigens altijd op de achtergrond, dit is voor de gebruiker niet te zien. Als er een fout optreedt bij het versturen van deze meldingscode, dan is één van de meldingen die in beeld kan verschijnen, de 502 error.

Wat gebeurd er tijdens een 502 error?

Als het verzoek te lang duurt en de server niet reageert, zal deze error in beeld verschijnen. Dit kan overigens een tijdelijke storing zijn aan de kant van de hostingserver, waardoor alle websites die hierop aangesloten zijn, hier last van hebben. Je doet er dan ook verstandig aan om als eerste contact op te nemen met je host.

Controleer waar de error vandaan komt

Als het namelijk een centraal probleem is aan hun zijde, weet je dat je zelf niets hoeft te doen. Zij zullen aangeven wanneer de hostingserver weer goed functioneert en wanneer je hier weer gebruik van kan maken. Wat ook een oorzaak van de 502 error kan zijn is dat de server niet goed geconfigureerd is. Slecht gecodeerde plugins of thema’s kunnen ook de boosdoener zijn voor een 502 error. Nadat de oorzaak is vastgesteld van de 502 error kun je overgaan tot het oplossen van deze storing.

Wat is de oplossing voor een 502 error?

Dat je een error heb is altijd vervelend op WordPress. Wij hebben een aantal stappen voor je opgemaakt zodat jij je WordPress error oplossing hebt.

 1. Wis je browsercache en schakel je CDN-service/ website firewall uit

  Doordat de browser je website laadt vanuit je cache, doe je er verstandig aan om deze geheel te wissen. Deze is dan opgeschoond waardoor je ervan verzekerd bent dat niet meer tot problemen kan leiden.

  Door ook de CDN-service en website firewall uit te schakelen verwijder je ook de tussenliggende laag tussen je browser en de hostingserver, ook dit kan dan niet meer tot problemen leiden. Nu is er direct verbinding tussen je server en de hostingserver. Als deze nu wel goed doorlaadt, weet je dat het probleem afkomstig was van je CDN-service of je website firewall. Uiteraard kun je in een later stadium de CDN-service en de website firewall weer inschakelen.

  Het is verstandig om op internet te zoeken naar mogelijke problemen die er op dat moment spelen omtrent de CDN-service of de website firewall die jij gebruikt. Wellicht moet je eerst een update draaien voordat je deze weer kunt activeren.

 2. Voer updates uit voor plugins en thema’s

  Door alle plugins te deactiveren kun je erachter komen of het probleem zit in je plugins. Als de website nog steeds niet laadt nadat je alle plugins hebt gedeactiveerd, weet je dat het hier niet in zit. Is het zo dat je website weer laadt, dan kun je de plugins één voor één weer activeren en kijken bij welke plugin de foutmelding weer optreedt.

  Door een update te draaien van deze plugin, kan het probleem worden verholpen. Test dit uit. Op het moment dat je website nog steeds niet laadt kun je overgaan op het deactiveren van alle thema’s. Ook hierbij kun je ze stuk voor stuk weer activeren en kijken welke de boosdoener is. Als je deze hebt gevonden, voer ook hiervan een update uit en waarschijnlijk is hiermee het probleem verholpen.

 3. Herlaad de webpagina

  Het kan zijn dat er simpelweg heel veel verkeer gelijktijdig actief is op internet. Hierdoor kan er ‘file’ ontstaan op de digitale snelweg en treedt de 502 error ook op.

  Door simpelweg af en toe opnieuw in te loggen, weet je of dit slechts een incident was of dat de 502 error op blijft treden. Start de website na enkele pogingen gewoon weer op, dan is het probleem snel verholpen.

Laat WordPress Onderhoud uitbesteden

WordPress heeft verschillende optimalisaties, updates en beveiligingsfouten. Om naast jouw werk nog bezig te zijn met al deze randzaken van de website bezig te zijn, is eigenlijk wel onnodig. WPonderhoud biedt professionele ondersteuning aan bedrijven die te maken met dit soort foutmeldingen. Als bedrijf is het erg vervelend als je website plat komt te liggen. Door het onderhoud aan je website uit te besteden, hoef je jezelf als ondernemer niet druk te maken om dit soort foutmeldingen, maar weet je dat het snel en effectief wordt opgelost. Bekijk hier onze WordPress onderhoudspakketten.

Neem contact op

Zeker als je niet genoeg kennis hebt om dit op te lossen, kan dit leiden tot een gevoel van overmacht. Zelf proberen dergelijke foutmeldingen op te lossen met tekort kennis, kan gevaarlijk zijn. Neem voor de zekerheid contact op met onze WordPress specialisten, zij kunnen je met alle WordPress gerelateerde problemen helpen. Je kan ons bereiken door te bellen op 030 20 72 488 of start een live chat.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex