Blog

WordPress White Screen of Death oplossen


Afbeelding WordPress White Screen of Death oplossen

Wat is een White Screen of Death?

Het kan je zomaar gebeuren: je WordPress website doet het niet meer en er wordt alleen een wit scherm getoond. Er wordt geen error melding getoond, dus je hebt geen idee wat er aan de hand is. Deze situatie is helaas een bekend fenomeen en het wordt ook wel ‘White Screen of Death genoemd’. Lees gauw verder om te achterhalen wat jij kan doen tegen een White Screen of Death en het in de toekomst te voorkomen.

Wat is de oorzaak van een wit scherm?

Een White Screen of Death wordt vrijwel altijd veroorzaakt doordat er niet genoeg geheugen meer is of fouten in de PHP code. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een plugin of thema dat je onlangs hebt geïnstalleerd en dat niet goed werkt, maar het kan ook komen door een eigen foutieve toegevoegde code.

Het is belangrijk om te weten dat binnen een standaard WordPress installatie de foutmeldingen niet worden getoond. Daarom krijg je ook een wit scherm. De reden hiervan is om hackers op afstand te houden. Foutmeldingen van bijvoorbeeld thema’s of plugins kunnen hackers namelijk op weg helpen omdat het dan makkelijker is om het lek te vinden.

Het tonen van foutmeldingen kan je inschakelen door in de /wp-config.php de volgende regel op te zoeken: ‘’define(‘WP_DEBUG’, false);’’. Pas deze aan naar ‘’define(‘WP_DEBUG’, true);’’. Vergeet de variabele niet terug te zetten op ‘false’ na oplossen van het probleem.

Een White Screen of Death ziet er niet hetzelfde uit in elke browser. Google Chrome kan een waarschuwing geven met de volgende melding: ‘’“Deze pagina werkt niet en kan het verzoek niet verwerken”. Dit is een HTTP 500 fout. In Mozilla Firefox zie je letterlijk een White Screen of Death, een compleet witte pagina zonder waarschuwingen of foutmeldingen.

Hoe kan ik een WSOD oplossen?

Er zijn een aantal stappen die je kan nemen om een White Screen of Death op te lossen:

1. Schakel WordPress plugins uit

Als je nog toegang hebt tot de achterkant van je WordPress website dan is het verstandig om alle plugins uit te schakelen. Jouw WordPress website kan namelijk offline zijn gegaan door een slechte update van een plugin. Deactiveer al je plugins en activeer één voor één een plugin en ververs de pagina. Op het moment dat de website offline gaat weet je welke plugin de error veroorzaakt.

Wanneer je niet kunt inloggen dan kun je ftp gebruiken voor toegang tot je server. Hernoem de plugins map naar iets dat je makkelijk kan onthouden en terugvinden, bijvoorbeeld plugins_oud. Controleer je website. Werkt deze nog steeds, dan zal je de plugins per stuk moeten testen. Wijzig de pluginmap weer naar de oude naam en begin de plugins in de map per stuk te hernoemen. Ververs telkens de WordPress pagina. Vind je via deze weg geen fouten, dan zal je andere stappen moeten ondernemen.

2. Deactiveer je gebruikte thema

Deactiveer het WordPress thema dat in gebruik is middels je FTP programma. Ga naar de map ‘/wp/content/themes’ en kopieer het thema als backup naar je computer en verwijder het thema op de server. WordPress zal dan automatisch een standaard thema gebruiken. Als deze handeling het probleem verhelpt dan weet je dat de fout zit in het thema dat je gebruikt. Heb je onlangs iets aan je thema veranderd? Maak deze wijziging dan ongedaan of gebruikt tijdelijk een ander thema en wacht tot de ontwikkelaar het thema verhelpt.

3. Verhoog het geheugen limiet

Zie je nog steeds een lege witte pagina of een foutmelding over het geheugen? Grote kans dat je niet genoeg geheugen meer hebt. Verhoog het geheugenlimiet naar 64 MB door via het ‘wp-config.php’ bestand, net na de ‘’.

© WPOnderhoud.nl 2011 - 2020 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex