Blog

Wat is een WordPress database en hoe optimaliseer je een database?

Afbeelding Wat is een WordPress database en hoe optimaliseer je een database?

WordPress wordt al jaren geroemd als een platform waarop beginners, zonder enige technische kennis van websites, toch mooie sites op kunnen zetten. Veel beginners zetten daarom graag hun website op via WordPress. Zij hebben dan een mooie en goed werkende website zonder veel research te hoeven doen.

Wil je eenmaal wat meer uit je WordPress website halen? Dan is wat meer technisch inzicht wel handig. Een van de onderdelen waar dit inzicht goed van pas komt, is bij de database. Kort gezegd staat hier alle informatie van jouw eigen website in opgeslagen, waardoor de website goed kan blijven functioneren. Wat je verder met deze database kunt doen en wat het specifiek inhoudt, lees je hier.

Wat is een database precies?

In een database staan allerlei gegevens opgeslagen. In de database van de gemeente staat bijvoorbeeld je voor- en achternaam, je adres en wat andere persoonlijke gegevens. Ook in de database van je vroegere school of je huidige werk staan dergelijke gegevens. Een database is dus eigenlijk een grote collectie van allerlei losse informatie-units. Dit is ook voor een database op je WordPress website. Hier wordt alle benodigde informatie van de website opgeslagen die nodig is om de website goed te laten draaien. Door deze informatie aan te passen, kun je ook de website aanpassen. 

Hoe werkt een database in WordPress?

Zodra je een nieuwe WordPress website aan gaat maken en gaat installeren, wordt hier automatisch een database bij aangemaakt. Dit gaat meestal automatisch, al kun je er ook een handmatig aanmaken. Je kunt zelfs een reeds bestaande database gebruiken om een nieuwe website op voort te bouwen.

Deze database wordt vervolgens op de server van de hostingprovider opgeslagen. Dit heet een ‘database host’ genoemd. Zodra iemand later je website wil bezoeken, vult hij de juiste URL in bij zijn browser. Deze browser stuurt vervolgens een verzoek naar de server waar jouw site staat opgeslagen. De server beantwoordt dit verzoek door alle benodigde gegevens uit de database die nodig zijn om de website te openen terug te sturen. Hiervoor heeft een database zijn eigen software nodig.

WordPress werkt hiervoor samen met MySQL, een beheersysteem dat alle databases voor WordPress bijhoudt. Vandaar dat een database bij WordPress soms ook een ‘MySQL database’ wordt genoemd. Wanneer jij een aanpassing wil doen aan je website, moet WordPress hiervoor een ‘query’ naar MySQL sturen, die dit vervolgens in de database aanpast. 

Om dit proces te vergemakkelijken kun je ook zelf toegang verkrijgen tot je eigen database. Hiervoor heb je vaak een database tool nodig. Dit gaat vaak stukken sneller dan via het dashboard van WordPress en geeft je vaak ook meer opties dan het dashboard je geeft. 

Informatie in een database

De informatie die een database nodig heeft om goed te functioneren, wordt opgedeeld en georganiseerd in verschillende categorieën. Er is zoveel informatie benodigd voor een soepele website, dat deze overzichtelijk zijn opgenomen in zogeheten ‘databasetabellen’. Vergelijk dit met een grote archiefkast, waarin alle belangrijke papieren onderverdeeld zijn in verschillende mappen en categorieën. Daarom zit er in de database voor elk onderdeel van de website een eigen categorie. In elke nieuwe website van WordPress zitten de volgende onderdelen alvast in de database:

  • wp_commentmeta
  • wp_comments
  • wp_links
  • wp_options
  • wp_postmeta
  • wp_posts
  • wp_terms
  • wp_termmeta
  • wp_term_relationships
  • wp_term_taxonomy
  • wp__usermeta
  • wp_users

Deze namen staan op alfabetische volgorde en geven je een idee welk elk onderdeel waarvoor verantwoordelijk is. Elk onderdeel is weer opgesplitst in eigen subonderdelen en kolommen, die gedetailleerdere informatie voor het hoofdonderdeel bevatten. Zo bestaat ‘wp_comments’ onder meer uit ‘comment_ID’, ‘comment_author’, ‘comment_date’ en ‘comment_approved’.

In het geval van ‘wp_comments’ zie je dus dat een database heel veel informatie opslaat en dat dus alleen voor de geplaatste opmerkingen. Als je opmerkingen wilt verwijderen, moet je dus in dit onderdeel van de database zijn. 

Wat is een MySQL-database of query?

SQL staat voor Structured Query Language, oftewel een taal die alle benodigde informatie op een gestructureerde manier weet te verzamelen. Deze codetaal wordt gebruikt om databases opgeruimd en netjes te houden. Als een database gegevens moet verzenden naar een gebruiker die de website wil betreden, heet dit een query. Zodra iemand je WordPress website dus wil gebruiken, wordt de database door WordPress gebruikt om data op te halen en de webpagina vervolgens te laden.

Met de SQL kun je niet alleen data ophalen en gebruiken om de website te starten. Je kunt deze namelijk ook gebruiken om dingen aan de website te updaten, nieuwe data in te voeren of andere data te verwijderen. 

Installatie van een WordPress database

Het installeren van een WordPress database kun je op drie verschillende manieren doen. Wij bespreken de drie meest voorkomende opties. 

Database installeren via Plesk

Om deze manier te kunnen gebruiken, moet je hosting provider de service van Plesk wel ondersteunen. Je kunt WordPress vervolgens handmatig installeren. Dit doe je via de volgende stappen:

  1. Maak een account aan of log in bij Plesk
  2. Kies voor ‘Websites en domains’
  3. In dit menu vind je vervolgens rechts onderin ‘Custom website’ met daarin de optie ‘databases’. Klik op ‘databases’
  4. Klik op ‘Add new database’
  5. Geef de database een nieuwe naam en geef de juiste gegevens op
  6. Klik op ‘OK’

Dat was alles! Je hebt nu een database aangemaakt via Plesk.

Database installatie via cPanel

Als je hosting provider cPanel ondersteunt, volg je de volgende stappen. Deze zijn minstens net zo eenvoudig als bij Plesk.

  1. Maak een account aan of log in bij cPanel
  2. Kies voor ‘My SQL Database wizard’ in het ‘Database’ menu
  3. Volg ‘Step 1: Create a Database’ en geef een naam om voor de database
  4. Volg ‘Step 2: Create Database Users’. Geef een naam op voor de gebruiker(s) van de database en maak voor elk account een wachtwoord aan. Let erop dat dit wachtwoord sterk genoeg moet zijn. Kies vervolgens ‘Create User’
  5. Volg ‘Step 3: Add User to Database’ door alle vinkjes aan te klikken en ‘Next step’ te kiezen
  6. Volg ‘Step 4: Complete the task’ door de hostnaam, gebruikersnaam, databasenaam en het bijbehorende wachtwoord op te geven.

Database installatie via phpMyAdmin

Deze manier via phpMyAdmin vereist iets meer stappen dan de voorgaande opties, maar kan handig zijn als je hosting provider geen van beide softwares ondersteunt. De volgende instructies zijn gemaakt voor phpMyAdmin 4.4. Heb je dus een oudere of een nieuwere versie, houd dan rekening met verplaatste onderdelen of andere benamingen.

  1. Heb je nog geen WordPress database? Maak deze dan aan.
  2. Kies voor ‘Database’ en vervolgens voor ‘Create’
  3. Geef een naam op voor je database in het ‘Create database’ gedeelte. Soms kun je zelf kiezen voor een geschikte naam, maar soms is het nodig om je gebruikersnaam op te nemen in de naam van de database.
  4. Kies een passende taal. In de meeste gevallen is dit de ‘utf8_’ serie. Kies vervolgens je eigen taal. Staat deze er niet tussen? Kies dan voor ‘utf8_general_ci’
  5. Ga terug naar het hoofdmenu door op het logo links bovenin te klikken
  6. Ga naar het ‘Users’ menu
  7. Selecteer de juiste gebruiker of maak een nieuwe aan. Hoe je een nieuwe aanmaakt, lees je hieronder
    • Klik op ‘Add user’
    • Kies een gebruikersnaam en geef dit op bij ‘User name’. Zorg ervoor dat je in het drop down menu ‘Use text field’ hebt geselecteerd
    • Kies een sterk wachtwoord in het ‘Password’ onderdeel. Selecteer ook hier het ‘Use tekst field’. Voer vervolgens je wachtwoord nog een keer in.
    • Schrijf de gekozen gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord op
    • Laat bij ‘Global privileges’ alles staan op de huidige instellingen
    • Klik op ‘Go’ en ga terug naar het ‘Users’ menu
  8. Klik hier op ‘Edit privileges’ voor de zojuist aangemaakte gebruiker
  9. Kies in dit menu voor de zojuist aangemaakte database en voeg deze toe aan het zojuist aangemaakte account via ‘Add privileges to the following database’. Druk vervolgens op ‘Go’
  10. Zodra de pagina opnieuw geladen is, klik je op ‘Check all’ en vervolgens nog eens op ‘Go’
  11. Check of je op de landingspagina ‘server:naamvanhost’ ziet staan boven het ‘database’ menu

Database installatie en optimalisatie met plugins

Wil je op een simpele manier met je MySQL-database om kunnen gaan? Hiervoor bestaan verschillende plugins voor WordPress. Je hebt een enorme keuze, maar wij raden je de volgende plugins aan:

  • WP-DBManager
  • WP Optimize
  • Optimize Database After Deleting Revisions
  • UpdraftPlus
  • WordPress Database Reset
  • Contact Form DB
  • Participants Database

Samenvatting

In een database staan dus alle benodigde gegevens en informatie die een website naar gebruikers moet sturen om hen een fijne ervaring te kunnen geven. Deze wordt opgedeeld aan de hand van veel verschillende categorieën en subcategorieën, zodat alle onderdelen overzichtelijk geordend kunnen worden. Een database is nodig voor een goede functionaliteit van je website, waardoor deze vaak automatisch al aangemaakt wordt. Je kunt dit ook handmatig doen, via drie verschillende manieren: met Plesk, met cPanel en phpMyAdmin. Met plugins kun je de handelingen binnen een database vervolgens versimpelen.

Lees ook onze blog over de fout bij het maken van een databaseconnectie.

Aarzel niet en laat je adviseren door onze WordPress specialisten in het geval dat je hulp nodig hebt! Neem daarvoor contact met ons op via de live chat, e-mail of bel ons op 030 20 72 488.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex