Blog

WordPress errors


Afbeelding WordPress errors

Meest voorkomende fouten in WordPress

Hoewel WordPress veruit het meest gebruiksvriendelijke en flexibele CMS systeem ter wereld is, bestaat er toch de kans dat er foutmeldingen ontstaan op jouw WordPress website. Deze foutmeldingen kunnen je in de weg zitten bij het bereiken van jouw doelgroep en het verhogen van conversies. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende fouten in WordPress, én natuurlijk hoe je deze fouten kan oplossen. Lees dus gauw verder!

The White Screen of Death

Een WordPress white screen of death geeft een wit leeg scherm en maakt je website ontoegankelijk. Het wordt meestal veroorzaakt door fouten in de PHP-code of het bereiken van het geheugellimiet. Probeer in eerste instantie alle geïnstalleerde plugins te deactiveren en activeer ze vervolgens weer een voor een. Mocht je geen toegang hebben tot je dashboard, log dan in op je website via FTP. Zoek de map ‘wp-content/plugins’ en hernoem de map naar bijvoorbeeld ‘plugins_old’. Zo deactiveer je ook alle plugins.

Het witte scherm kan ook veroorzaakt worden door het WordPress thema dat je gebruikt. Je kan jouw thema tijdelijk vervangen door een standaard WordPress thema, bijvoorbeeld ‘Twenty Nineteen’. Navigeer in de admin van jouw website naar ‘thema’s’ om het thema te activeren. Als je website vervolgens weer online is, dan was het thema de boosdoener. Als je geen toegang hebt tot de admin, volg dan dezelfde stappen als bij de deactivatie van de plugins. Hernoem de ‘wp-content/themes’ map, WordPress zal vervolgens automatisch omschakelen naar het nieuwste standaard thema.

Internal Server Error

Er zijn een aantal redenen waardoor je een ‘Internal Server Error’ krijgt. Hoogstwaarschijnlijk is het .htaccess bestand beschadigd. Log in op je website met FTP en hernoem je .htaccess bestand naar ‘.htaccess_old’. Probeer nu je site te laden om te kijken of het werkt. Als dat het geval is, ga dan naar instellingen > permalinks en reset je permalinks.

Als deze stap niet helpt, dan kan je proberen om alle plugins te deactiveren of het thema tijdelijk over te zetten naar een standaard WordPress thema. In stap 1 leggen we uit hoe dat moet. Wordt de error ook niet veroorzaakt door je plugins of thema, dan is het een idee om je PHP-geheugenlimiet te verhogen.

Probleem met de databaseverbinding

Het komt ook regelmatig voor dat een WordPress pagina niet laadt en de melding ‘’Error establishing a database connection’’ geeft. Dit kan komen door een fout in het wp-config.php bestand. Check daarom of de volgende informatie in het bestand klopt.

  1. Database naam
  2. Database gebruikersnaam
  3. Database wachtwoord
  4. Database host

Als deze gegevens kloppen, dan is het tijd om contact op te nemen met jouw webhost. Het kan namelijk voorkomen dat je database is afgesloten, of dat er een probleem is met de server.

Mislukte automatische WordPress update

Signalen van een mislukte automatische WordPress update zijn een leeg wit scherm, een waarschuwing waarin wordt aangegeven dat de update is mislukt of een PHP-foutmelding. De WordPress update kan mislukken door bijvoorbeeld een storing in de verbinding met jouw WordPress bestanden, of een probleem met jouw eigen internetverbinding. Zorg ervoor dat je dan de WordPress website handmatig bijwerkt.

Onderhoudsmodus na upgrade

Als WordPress wordt geupdate, dan wordt er ook automatisch een .maintenance bestand geïnstalleerd. Als je vervolgens een melding krijgt met ‘’Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute’’ dan kan dat bestand problemen veroorzaken. Log in op jouw website via FTP en verwijder het .maintenance bestand.

Time-out bij verbinding

Als jouw website meer probeert te doen dan dat jouw server aankan dat zal je een time-outfout te zien krijgen. Dit komt vaker voor bij shared hosting waarbij het geheugenlimiet beperkt is. Check wederom je plugins en thema. Veroorzaakt iets anders het probleem, verhoog dan het geheugenlimiet in wp-config.php of verhoog de maximale uitvoeringstijd in uw php.ini bestand.

404 paginafout

De 404 paginafout treedt meestal op als de WordPress website de door jouw opgegeven pagina niet vindt. De oorzaak ligt hoogstwaarschijnlijk in de permalink-instellingen. Ga naar instellingen > permalink en stel de permalinks opnieuw in. Als dit niet werkt, dan zal je het .htaccess bestand handmatig bij moeten werken.

Vergeet geen back-up te maken

Let op: voordat je aan de slag gaat met dit stappenplan raden we je aan om een volledige WordPress back-up te maken. Het kan altijd iets gebeuren waardoor er een nieuwe fout ontstaat. Om te voorkomen dat je daar ook weer veel tijd en energie in moet steken is het altijd prettig om een back-up te hebben. Lukt het je niet om één van jouw WordPress problemen op te lossen, neem dan gewoon contact met ons op. Wij helpen graag!

© WPOnderhoud.nl 2020 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex