Blog

Alles over het WordPress .htaccess bestand


Afbeelding Alles over het WordPress .htaccess bestand

Wat is het WordPress .htaccess bestand?

Een .htaccess bestand van WordPress is een tekstbestand waarmee je de configuratieinstellingen kan overschrijven. Een configuratie zorgt ervoor dat een systeem de juiste functionaliteiten heeft. Het bestand bevat tekstuele informatie die de server kan lezen. Via een .htaccess-bestand kan je dus ook de instellingen voor WordPress wijzigen. Het wordt ook vaak gebruikt om in WordPress een betere permalink structuur te gebruiken en te beheren.
Met een .htaccess kan je onder andere IP-adressen blokkeren, redirecten, foutmeldingen aanpassen, mappen beveiligen en de rewrite engine aanzetten. Ook veel plugins maken gebruik van het bestand, om onder andere gecachete inhoud efficiënte weer te geven, automatische redirects op te zetten, HTTP door te sturen naar HTTPS en de maximale uploadgrootte te verhogen.

Waarom is de .htaccess file belangrijk?

Het .htaccess bestand is een belangrijk bestand van WordPress. Het bestand regelt namelijk het herschrijven van de URL’s. Zo is iedere pagina goed bereikbaar voor de bezoekers. Bovendien kan je met het bestand ook je WordPress installatie veiliger maken en hackers of ongewenste bezoekers blokkeren van je WordPress website.

Waar staat de .htaccess file?

Je vindt het .htaccess file terug in de map van je webserver. In deze map staan alle bestanden van je website opgeslagen. Om dit terug te vinden heb je een FTP programma nodig. Daarmee maak je verbinding met de WordPress website en kan je bij het .htaccess bestand komen. Vaak worden ‘puntbestanden’, de bestanden die beginnen met een punt (.), standaard verborgen. Schakel dus eerst de optie in om deze bestanden wel te tonen in de map.

Hoe maak ik de.htaccess file?

Als er geen .htaccess file op de server staat, dan kun je er ook zelf een aanmaken. Dit doe je met een teksteditor, denk aan kladblok of notepad. Na het invoeren van de regels of code sla je het bestand op als ‘.htaccess’. Zet dit bestand op de server in de map waar je de regels uit de tekst wil toepassen. Let op: wanneer je zowel in de root map als in een submap een .htaccess file hebt staan, dan wordt de versie in de submap overruled.
Als je via een hostingprovider WordPress installeert, dan komt het systeem vaak met een standaard .htaccess file. Dit bestand heet ook wel het ‘WordPress default .htaccess-bestand’. Gebruik de volgende code als je het zelf wil maken:
># BEGIN WordPress
RewriteRule ^index\.php$ – [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ./index.php [L]

Voorbeelden veelgebruikte .htaccess regels

Via een .htaccess file kun je dus verschillende acties uitvoeren. Onderstaande regels worden veelal gebruikt:

1. IP adres blokkeren

Wanneer je een IP-adres hebt waar veel verzoeken op binnenkomen, dan kun je deze simpel blokkeren met de volgende regels:
order deny,allow
deny from [ip adres]
deny from [ip adres]
allow from all

2. Doorverwijzen

Je kan op verschillende manieren doorverwijzingen inschakelen. De makkelijkste regel ziet er als volgt uit:
redirect 301/verkeerd.html /juist.html

3. Foutmeldingen aanpassen

Zelfgeschreven foutmeldingen kun je als volgt uploaden:
ErrorDocument 403 /fouten/geen-toegang.html
ErrorDocument 404 /fouten/niet-gevonden.html

De meest gebruikte codes zijn:
401: Unauthorized (Bezoeker is niet ingelogd)
403: Forbidden (Bezoeker heeft geen toegang tot de pagina)
404: Not Found (Pagina kan niet worden gevonden)
500: Internal Server Error (Er is een fout opgetreden op de server)

Zoals je ziet is er veel mogelijk met het .htaccess bestand. Zorg ervoor dat je een backup hebt van het .htaccess file voordat je aanpassingen gaat doen op je WordPress website. Een onbewust klein foutje kan ervoor zorgen dat je hele WordPress website niet toegankelijk meer is.

© WPOnderhoud.nl 2020 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex