Blog

Error 404 in WordPress snel oplossen

Afbeelding Error 404 in WordPress snel oplossen

Een 404 error is een bekende foutmelding, maar gelukkig is deze fout niet al te zwaar. Desalniettemin is het van belang om de foutmelding zo snel mogelijk te verhelpen. Welke fout het ook is, of de webpagina niet laadt, niet werkt, of een foutmelding weergeeft, het zal je bezoekers kosten. In deze blog leggen we je uit wat deze 404 error precies inhoudt en hoe je deze foutmelding kan oplossen, zodat jouw WordPress website zo snel mogelijk weer geheel toegankelijk is voor jouw (potentiële) klanten.

Wat is een 404 error ‘page not found’?

De 404 foutmelding in WordPress houdt in dat de browser, of die van de bezoeker, verbinding kan maken met de host, maar het niet lukte om de gevraagde bron te vinden. Denk hieraan aan een specifieke URL of bestandsnaam. De fout ontstaat doordat de gevraagde webpagina niet (meer) bestaat op de server, of de link die naar de pagina verwijst niet klopt. Elk item op een WordPress website kan een 404 foutmelding veroorzaken.

Wat kan je er aan doen?

Een 404 error is niet altijd een fout die aan jouw WordPress website ligt. Als een bezoeker een verkeerde URL in de adresbalk invoert, dan zal de 404 foutmelding ook tevoorschijn komen. Het is dan juist de bedoeling dat de foutmelding wordt weergeven.

Tip: je kan ook zelf een 404 pagina aanmaken. Een aangepaste foutmelding is persoonlijker en zal de bezoeker sneller weer naar de juiste plek op jouw website krijgen. Hierover verder in deze blog meer.

Waarom 404 foutmeldingen voorkomen?

Zoals we al eerder schreven: een foutmelding op jouw WordPress website is nooit gunstig. Als de bezoeker niet direct wordt verwezen naar de juiste pagina, dan is de kans groot dat hij de website helemaal verlaat en niet snel meer terugkomt. Bovendien hebben niet-werkende links slechte invloed op jouw ranking in zoekmachines. Google kan namelijk minder goed jouw website crawlen, of door de foutmeldingen denken dat jouw WordPress pagina niet meer actueel is en irrelevant voor de bezoekers. Dit is niet positief voor jouw reputatie.

Variaties op 404 errors

Elke browser weergeeft de 404 error op een andere manier. Er zijn dus veel verschillende variaties te vinden op het internet, maar ze betekenen allemaal hetzelfde. De meest voorkomende variaties op de 404 foutmelding zijn:

 1. ‘Error 404’
 2. ‘404 Not Found’
 3. ‘Not Found’
 4. ‘HTTP Error 404’
 5. ‘The page cannot be found’
 6. ‘We can’t find the page you’re looking for’

Hoe 404 errors oplossen?

Er zijn verschillende methoden om de 404 foutmelding op te lossen in WordPress. Dit hangt natuurlijk ook af van de oorzaak van de error.

 1. Check de interne links op je WordPress website

  Er zijn verschillende gratis tools en plugins waarmee je defecte links in jouw website kan opsporen. Gebruik de plugin ‘Redirection Plugin’ om foute links die je zelf niet in beheer hebt te verwijderen. Via deze plugin spoor je de niet-werkende links op en kan je een doorverwijzing maken naar de gewenste webpagina.

 2. Los ook de uitgaande links op je WordPress website op

  Met de plugin ‘Broken Link Checker’ kan je makkelijk de uitgaande links op jouw website opsporen. Alle gebroken links in posts, pagina’s reacties of andere bestanden worden gecontroleerd. De plugin stuurt je elke keer een bericht als er een 404 foutmelding is ontstaan, waardoor je er snel bij kan zijn.

 3. Controleer je links via ‘Google Search Console’

  Als je een Google account hebt en daar je WordPress website hebt geregistreerd, dan is het ook een goede optie om ‘Google Search Console’ in te zetten. Via deze tool kan je direct zien waar de niet-werkende links vandaan komen. Deze 404 errors worden gevonden door de Google crawlers. In de tool worden je fouten geregistreerd en kan je ze ook direct corrigeren.

Zelf een 404 error pagina aanmaken

Het is dus mogelijk om zelf een 404 error pagina aan te maken in je WordPress website. Sommige bedrijven hebben zelfs een grappige of andere creatieve 404 pagina, om de bezoeker gerust te stellen en via een andere weg door te sturen naar de juiste pagina.

Pas jouw 404 pagina aan

Als jouw WordPress thema het 404.php bestand heeft, dan kun je deze gewoon aanpassen met jouw favoriete editor. Hiervoor dien je wel enige kennis van PHP, HTML en CSS te hebben. Het bestand staat in de map van je WordPress thema. Mocht je niet zo handig zijn met codes en dergelijke, dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van een plugin. Er zijn verschillende plugins die je hiervoor kan gebruiken. Met bijvoorbeeld de plugin ‘404page’ kan je een aangepaste 404 pagina instellen met een zoekvak, belangrijke links en contactinformatie.

Error 404 FAQ

Wat betekent error 404?

Een 404 error ontstaat doordat de gevraagde webpagina niet (meer) bestaat op de server, of de link die naar de pagina verwijst klopt niet.

Hoe los je een 404 foutmelding op?

Er zijn verschillende gratis tools en plugins waarmee je 404 pagina’s van jouw website kan opsporen. De meestvoorkomende manier om een 404 pagina op te lossen is door deze te redirecten naar een andere pagina.

Hulp nodig bij een 404 error?

Heb je een 404 error ontdekt op jouw WordPress website en lukt het je niet om deze foutmelding te verhelpen? Onze WordPress specialisten weten hier wel raad mee. Neem contact met ons op door middel van een live chat of bel ons op 030-2072488. Wil je het liever laten uitbesteden of zit je te denken aan een WordPress onderhoudspakket? Kijk even op onze diensten pagina WordPress errors oplossen.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex