Blog

WordPress sneller maken met WP Rocket caching plugin


Afbeelding WordPress sneller maken met WP Rocket caching plugin

Waarom je website sneller maken?

De impact van de laadsnelheid van jouw WordPress website is waarschijnlijk veel groter dan je denkt. De paginasnelheid speelt namelijk een belangrijke rol bij het aantrekken, maar vooral het behouden van bezoekers. Als mensen te lang moeten wachten op het laden van jouw WordPress website, dan zullen ze al snel jouw website verlaten. Daarnaast kijkt Google ook naar de paginasnelheid en zal je positie in de zoekmachine kelderen als deze snelheid te traag is. Dit zal je klanten kosten, en dus ook omzet.

Om erachter te komen of je WordPress website snel genoeg is, kun je de snelheid meten via verschillende online tools. Kijk eens bij WebPageTest of Pingdom. Voer de URL van jouw WordPress website in, deze zal vervolgens worden geanalyseerd. Naast de snelheid, geeft de tool vaak ook aan welke elementen van jouw website zorgen voor de vertraging. Dit maakt het direct duidelijk welke onderdelen van de website je in ieder geval onder handen kan nemen.

Mocht je na het aanpassen van de vertragende factoren nog steeds niet tevreden zijn met de snelheid van jouw WordPress website, dan is het een idee om andere stappen te ondernemen. Vergeet daarbij niet het onderdeel caching! Ben je benieuwd wat dat precies inhoudt? Lees dan zeker verder!

Wat is caching met WP Rocket?

Caching is het tijdelijk opslaan van data en gegevens. Er worden eigenlijk kopieën gemaakt van jouw WordPress website of applicatie en deze worden vervolgens bewaard. Bij een volgend bezoek hoeft de computer de gegevens niet opnieuw te downloaden. Dit maakt jouw WordPress website minder zwaar en dat komt weer ten goede aan jouw websitesnelheid.

Andere voordelen van caching zijn dat door caching minder MB’s worden verbruikt door mobiele bezoekers, jouw website beter bestand is tegen hoge bezoekerspieken en het is goed voor de zoekmachineoptimalisatie.
Voor websites zijn er verschillendes soorten caching. Dit zijn cache bestanden die worden bewaard in de browser, bewaard door de website of bewaard door de webserver:

1. Browser caching

Wanneer je via een browser een website bezoekt, dan downloadt de browser alle onderdelen van de webpagina. Denk hierbij aan alle afbeeldingen en bestanden. Als de pagina opnieuw wordt bezocht, dan hoeven deze bestanden niet telkens opnieuw gedownload te worden. Dit versnelt de laadtijd van een website en zorgt voor minder verbruik van de bandbreedte

2. Website caching

Als een bezoeker op jouw WordPress pagina komt dan kan de website een kopie bewaren van diezelfde pagina. Als deze pagina opnieuw wordt bekeken, dan zal de pagina niet opnieuw alles downloaden. In WordPress zijn er veel cache-plugins beschikbaar. Daarmee kan je zelf caching instellen. Verder in dit artikel vertellen we meer over de plugin Wp Rocket cache.

3. Webserver caching

Soms is het mogelijk om in te stellen dat de webserver cachebestanden mag bewaren. Het principe lijkt op een website cache, maar een webserver cache is sneller. Er hangen wel wat nadelen aan: je kunt deze cachebestanden niet zelf verwijderen en er zijn minder opties dan bij website caching. Daarnaast zijn updates aan je website pas zichtbaar als de cache leeftijd is verlopen. Houd daar dus rekening mee, of kies voor website caching.

Waarom WP Rocket caching plugin gebruiken?

Niet alle caching plugins zijn even gebruiksvriendelijk. Daarom raden wij vrijwel altijd de WP Rocket caching plugin aan. Deze plugin geeft goede resultaten en bevat veel eigenschappen en mogelijkheden die andere plugins niet hebben. Zo slaat WP Rocket de pagina’s op voordat bezoekers deze bekijken. Gevolg is dat elke bezoeker een webpagina snel te zien krijgt. Daarnaast zijn alle webpagina’s gecomprimeerd en zorgt de plugin ervoor dat de vaste elementen in een webpagina niet elke keer opnieuw ingeladen worden. WP Rocket houdt zelfs jouw database schoon en dat versnelt ook weer WordPress website.

Het enige ‘nadeel’ van deze plugin, waar we je natuurlijk wel even op willen attenderen, is het feit dat de plugin niet geheel gratis is. Maar daar tegenover staat weer dat je dankzij deze goede cache plugin geen zware server hoeft te huren. En dat bespaart weer kosten op de hosting. Bovendien bieden sommige hostingpartijen onderhoudspakketten aan waar de plugin zit inbegrepen.

Hulp nodig?

Loop je, tijdens het installeren van de plugin, tegen problemen aan of doe je deze installatie liever niet zelf, laat ons je dan helpen! We kunnen op dit gebied vaak snel handelen, waardoor jouw WordPress website binnen no-time een snellere laadtijd heeft. Neem contact met ons op door een livechat te starten of bel ons op 030 20 72 488.

© WPOnderhoud.nl 2011 - 2020 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex