Blog

GTmetrix voor WordPress

Afbeelding GTmetrix voor WordPress

Heb je wel eens gehoord over GTmetrix? Zo niet en wil je jouw website scannen op onder andere snelheid, structuur en vele ander factoren? Dan is deze blog zeker interessant voor jou! Deze handige tool kan jou namelijk veel informatie geven over jouw WordPress website. Lees dus vooral verder! Alles voor WordPress Optimalisatie.

Wat is GTmetrix?

GTmetrix is een online tool die vaak gebruikt wordt door website ontwikkelaars, maar iedereen heeft toegang tot deze tool. Met GTmetrix meet je hoe snel je WordPress website is en het geeft direct aan waar jouw verbeterpunten liggen wat betreft je website. Wellicht heb je het al in een eerdere blog gelezen, maar de snelheid van jouw website is heel belangrijk. Snelle websites zorgen er namelijk voor dat websitebezoekers langer op jouw website blijven en meer pagina’s bezoeken.

Website optimaliseren

Als website-eigenaar is dat natuurlijk wat je wil, want wellicht is dat wel een potentiële klant. Een snelle website zorgt dus voor meer gebruiksvriendelijkheid en dat maakt niet alleen je bezoekers blij, maar ook Google. En dat heeft weer positieve invloed op het gebied van SEO en jouw ranking de zoekmachines.

Hoe werkt GTmetrix?

Maar eerst nog even terug naar hoe GTmetrix nou eigenlijk werkt. Na het invullen van de URL van jouw WordPress website in GTmetrix, zie je de volgende gegevens:

  1. Page Load Time / pagina laadsnelheid
  2. Total Page Size / totale pagina grootte
  3. Request / verzoek(en)

Wat betekent de test van GTmetrix?

In het overzicht van de test vind je ook zes tabbladen:

  1. Summary
  2. Performance
  3. Structure
  4. Waterfall
  5. Video
  6. History

Laadsnelheid

Het cijfer dat wordt weergeven bij de ‘page load time’ is de tijd die nodig is om de pagina te laden. Deze score geldt dus niet voor jouw hele website, maar alleen voor de pagina die je in de tool hebt ingevoerd. Bereid je alvast voor: als jouw website boven 3 seconden is dan is het hoognodig om actie te ondernemen. Het cijfer bij ‘total page size’ weergeeft de grootte van jouw pagina.

Verzoeken

Hoe kleiner de pagina, hoe sneller deze pagina ook zal laden. Probeer onder of rond de 1MB uit te komen. ‘Request’ geeft aan hoeveel verzoeken er door de browser van jouw bezoeker verstuurd moet worden naar de server voordat alles geladen is. Houd dit vooral zo laag mogelijk.

Technische Elementen

‘Pagespeed’ richt zich op de content van jouw website. Dit is ontwikkeld door Google. ‘YSlow Score’ is ontwikkeld door Yahoo en kijkt naast de content ook naar verschillende technische elementen van jouw website. Beide scores worden weergeven in een letter en als percentage. Wat betreft de letters is A de beste score, en elke opvolgende letter is iets minder goed. De percentages moet je lezen als volgt: hoe hoger, hoe beter. Onder de “Waterfall’’ tab vind je alles wat op de voor- en achtergrond geladen wordt op je website.

Inzichten

Dit is vooral handig om te checken of je 404 errors hebt op je website en om de grootte van je afbeeldingen te checken. ‘Timings’ weergeeft de fases van het laden van je website en met ‘video’ kan je een video opnemen van het laden van je website. Hiermee kan je tot verrassende inzichten komen. Tot slot weergeeft ‘history’ jouw historie weer als een account maakt bij GTmetrix.

Verbeteren en resultaat boeken

Naast bovengenoemde gegevens krijg je ook een lijst met suggesties die de snelheid van jouw WordPress website kunnen verbeteren. De volgorde van deze punten is zeker van belang: de verbeterpunten bovenaan de lijst hebben ook de meeste impact op je website. Wanneer je direct aan de slag gaat met het optimaliseren van jouw website, is het dus een slimme zet om het lijstje gewoon af te werken. Het driehoekje voor elk punt geeft je meer uitleg over hoe je de aanpassing kan doen. Let op! Een 100% score is vrijwel niet haalbaar, dus wees niet teleurgesteld of gefrustreerd als dat dus ook niet lukt. Een gemiddelde Pagespeed en YSlow van 90% is al heel positief.

Conclusie GTmetrix

Hoe fijn en overzichtelijk de inzichten van GTmetrix ook zijn, neem de cijfers ook met een licht korreltje zout. En dan zeggen we nu niet dat je de statistieken niet serieus moet nemen, maar hou er rekening mee dat de tests niet worden uitgevoerd vanuit Nederland. En dat kan wel een aantal milliseconden vertraging opleveren en dus lichtelijk afwijken. Daarnaast heeft élke website verbeterpunten en daarom is GTmetrix dus geen test waarvoor je 100% moet slagen. Streef naar het hoogst haalbare en focus je vooral op de aangegeven verbeterpunten. Stel daarin ook prioriteiten en maak de juiste afweging. Zeker weten dat jouw website daarna een stuk sneller zal zijn!

Neem contact op

Lukt het niet om jouw score te perfectioneren en komen je niet boven de 90 uit? Neem contact op met onze WordPress specialisten, zij weten wat jij kan doen om het op te lossen. Wil jij gaan werken aan je optimalisatie kan een WordPress Onderhoudspakket ook geen kwaad. Vraag het bij onze WordPress specialisten na. Je kan ons bereiken op 030 20 72 488 of start een chat.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex