Blog

Waarom je website in WordPress bouwen?


Afbeelding Waarom je website in WordPress bouwen?

Bij het ontwerpen van een website is de kans groot dat je direct denkt aan WordPress. Maar waarom eigenlijk? Er zijn tal van andere platforms waar je website kunt (laten) maken, maar toch is WordPress niet voor niets het populairste systeem ter wereld…

Allereerst even terug naar het begin: wat is WordPress?

WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je je website kan vullen en beheren, en dat zonder ook maar iets te coderen. Oorspronkelijk ontstond WordPress als systeem om mee te bloggen, maar tegenwoordig zijn er zo veel functionaliteiten toegevoegd aan het systeem dat het tot een compleet CMS behoort. Het is zo’n goed systeem dat vrijwel elke professional, van designer tot programmeur en marketeer tot software ontwikkelaar ervoor kiest om met WordPress te werken. En dat zorgt voor constante ontwikkelingen: meer en betere plugins, thema’s en applicaties.

Waarom is WordPress dan zo populair?

1. WordPress is een open source software.

Dit houdt in dat de broncodes openbaar zijn voor iedereen en daarmee dus ook vrij toegankelijk. WordPress wordt onderhouden door een grote groep vrijwilligers, zij hebben als doel om WordPress samen te ontwikkelen en te laten groeien.

2. WordPress is gratis.

De software is helemaal gratis en geldig voor onbeperkte tijd. Dit bespaart je, vooral als beginner, veel geld. Geld dat je vast beter kan spenderen. Om je website te professionaliseren zijn er natuurlijk wel kosten verbonden aan bepaalde extra’s, denk aan webhosting, domeinnaam, specifieke apps of thema’s en onderhoud.

3. WordPress is heel gebruiksvriendelijk.

Zonder ook maar iets te hoeven coderen kan je heel eenvoudig een website bouwen. Met verschillende WordPress-thema’s kan je je website mooi vormgeven en via de gebruiksvriendelijke interface kan je verschillende elementen van je website op simpele wijze aanpassen.

4. WordPress is veilig.

Het systeem heeft een hoge beveiligingsstandaard. Door de populariteit van WordPress is het helaas ook een interessant doelwit van hackers, maar je hoeft je daar niet direct druk om te maken. WordPress heeft regelmatig updates die je beschermen tegen eventuele beveiligingslekken.

5. Groot aanbod plugins.

Een plugin is een kleine softwaretoevoeging waarmee je een stukje functionaliteit aan je website toevoegt, zoals bijvoorbeeld contactformulieren, social media buttons of zelfs een hele webshop. WordPress biedt een groot aantal gratis (en betaalde) plugins aan en er komen dagelijks nieuwe bij.

6. Flexibel met WordPress.

Het systeem is flexibel en dat op allerlei vlakken. Zo zit je zit niet vast aan één partij en dus kan je altijd veranderen van hostingprovider. Daarnaast kan je altijd je website helemaal aanpassen. Heb je een opwelling en moet alles anders? Geen probleem. Je kan zo switchen van thema en verschillende plugins installeren of deactiveren.

7. WordPress is zoekmachine-proof.

SEO is ingebouwd in het platform. WordPress genereert automatisch titel-tags en metabeschrijvingen voor alle pagina’s. Hierdoor begrijpen zoekmachines wat er op jouw website staat waardoor je hoger geplaatst kan worden in de rankings. Bovendien zijn er verschillende SEO-plugins beschikbaar om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te verbeteren.

8. WordPress ondersteunt allerlei soorten media.

WordPress accepteert talloze verschillende bestandstypen, je kan zonder problemen allerlei afbeeldingen, documenten audio en video uploaden. Het is zelfs mogelijk om documenten en presentaties op een website te hosten, zonder dat je naar een andere pagina wordt geleid. Daarnaast ondersteunt WordPress oEmbed geactiveerde websites, zoals YouTube videos, Instagram foto’s en SoundClound audio.

Is alles dan geweldig aan WordPress?

We zouden bij ‘ja’ willen antwoorden. En dat doen we stiekem ook, maar we willen je wel wijzen op een aantal punten. Omdat WordPress toegankelijk is voor iedereen, en zo populair is, dreigt het gevaar dat websites op elkaar gaan lijken. Laat je dus vooral inspireren door anderen, maar blijf bij jezelf en je eigen ideeën. Daarnaast is het aanbod aan extra functionaliteiten voor je website enorm. Gebruik alleen plugins die echt iets toevoegen, anders wordt je website een soort speeltuin vol chaos en ruis. De kans is dan zeer aanwezig dat websitebezoekers dat als onprettig ervaren en de website gauw zullen verlaten.

Starten met WordPress

Maar een ding is zeker: WordPress zal je niet teleurstellen. Het staat open voor eindeloze mogelijkheden en je kan vrijwel elk idee voor je website realiseren. Je kunt WordPress gebruiken als blog, maar ook als portfolio, nieuwsportaal, forum, kennisbank, online leeromgeving, webshop en nog veel meer. Met WordPress bepaal je zelf welke functionaliteit je wel of niet gebruikt en dat zal je heel veel vrijheid geven. Ben je al overtuigd? Just go for it!

Tip!

Als je website eenmaal staat dan is het ook belangrijk om je WordPress website te onderhouden. Wil of kan je daar zelf geen tijd in investeren? Geen zorgen! Door het groeiende succes van WordPress is ook het aantal WordPress experts gegroeid en kan je met je website overal terecht. Je bent niet afhankelijk van één specifieke websitebouwer en dus kan je kiezen voor een dienst die aansluit op jouw wensen. Benieuwd naar wat wij te bieden hebben? Bekijk hier onze pakketten.

© WPOnderhoud.nl 2011 - 2020 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex