Blog

Tag en word-clouds, wat is het precies?

Afbeelding Tag en word-clouds, wat is het precies?

Een tag cloud wordt gebruikt om de meest gezochte keywords (tags) op websites te weergeven. Het is eigenlijk een visuele representatie van tekstuele data. Dit is een overzichtelijke manier om bezoekers content te laten vinden waarnaar zij op zoek zijn. Bij grotere tag clouds wordt er gebruik gemaakt van verschillende kleuren of grootte van lettertypes, om zo het onderscheid of populariteit van elke tag te weergeven. Een tag kan je zien als een label dat aan een blogpost hangt. Door erop te klikken krijg je een overzicht te zien van alle pagina’s op desbetreffende website die dat keyword bevatten.

Waarom zou je een tag cloud gebruiken op jouw WordPress website

Een tag cloud lijkt wellicht overbodig, aangezien je waarschijnlijk ook al gebruikt maakt van een menu en verschillende categorieën. Toch kan een tag cloud op jouw WordPress website handig zijn. Allereerst bieden tags een visueel aantrekkelijk overzicht van de inhoud van jouw website. Tags zijn een stuk specifieker dan categorieën, wat ideaal is voor websites met blogposts. Naast het feit dat tags handig zijn voor je bezoekers om nieuwe content te vinden, helpen deze keywords je ook om je website beter vindbaar te maken. Het is namelijk mogelijk om in te stellen dat de tags op je WordPress website door zoekmachines geïndexeerd worden.

Hoe maak je een tag cloud?

Er zijn verschillende manieren om een tag cloud te maken. De makkelijkste manier is via je dashboard. Ga naar ‘🖌️Customizer -> Widgets’, zo kun je de standaard tag cloud widget aan de zijbalk van je website toevoegen.

Tagwolk installeren op WordPress
– Voeg de tagwolk toe in de Customizer.

Met deze tag cloud zijn er maar beperkte mogelijkheden. Je tags worden op alfabetische volgorde weergeven, het is niet mogelijk om de volgorde aan te passen of het aantal tags te beperken.

Tag Cloud plugins voor WordPress

Wanneer je voorkeur uitgaat naar een mooie, bewerkbare tag cloud op jouw WordPress website dan is het beter om te kiezen voor een tag cloud plugin. Er zijn verschillende plugins te downloaden, we bespreken er een aantal kort.

Simple Tags WordPress plugin

Simple Tags

Simple Tags is een gratis plugin. Hiermee kun je je tag cloud eenvoudig customizen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals:

  1. Tags zoeken
  2. Toevoegen
  3. Hernoemen
  4. Samenvoegen
  5. Verwijderen

Ideaal is dat je de tags ook kan toevoegen aan pagina’s, en niet alleen aan de posts. De plugin heeft, op het moment van schrijven, meer dan 80.000 actieve installaties en werkt tot en met WordPress versie 5.6. De plugin wordt gemiddeld met een 4,5 uit 5 beoordeeld, uit 54 reviews.

De plugin is nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Cool Tag Cloud plugin WordPress

Cool Tag Cloud

Ook de plugin Cool Tag Cloud is gratis. Deze plugin maakt labels van je tags en het is mogelijk om zaken als lettertype, het lettertype formaat en de stijl van de labels te configureren. De tag cloud is ook responsive.

De plugin van Cool Tag Cloud heeft momenteel meer dan 10.000 actieve installaties en is getest tot en met de versie 5.6 van WordPress. De plugin wordt met een 5 uit 5 beoordeeld en is door 41 gebruikers beoordeeld.

De plugin is nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Tilted Tag Cloud

Tilted tag Cloud plugin WordPress

Tilted Tag Cloud

De Tilted Tag Cloud plugin is gratis en erg gebruiksvriendelijk. Met deze plugin kan je onder andere het aantal tags configureren, maar ook de kleur van de tags, het lettertype formaat en de link van de tagpagina. De tags kunnen horizontaal en verticaal worden weergeven.

Deze plugin heeft meer dan 500 actieve installaties. De plugin is nog niet getest voor de nieuwste versie (5.6) van WordPress. Tilted Tag Cloud is getest tot en met versie 5.4.4 van WordPress. De plugin is heeft een gemiddelde beoordeling van 4,5 uit 5 met in totaal drie gebruikers die het beoordeeld hebben.

Extented Tags premium plugin

Extented Tags

De premium plugin Extended Tags is een aanrader als je de tag cloud meer wil controleren. Met deze betaalde versie, reken op zo’n $8 per maand, kan je ook de achtergrond van de tag cloud aanpassen en verschillende tag stijlen uitproberen.

De plugin is bijna 1000 keer verkocht en is werkend voor versie 5.5 van WordPress. De plugin is door 90 gebruikers beoordeeld met een 4,5/5 rating.

Verschil WordPress tags en WordPress meta tags

Let op! Verwar WordPress tags en WordPress meta tags niet met elkaar. Dit is namelijk niet hetzelfde. Meta tags bevatten belangrijke informatie over je website en de specifieke pagina, zoals de auteur, korte beschrijvingen en keywords.

Het toevoegen van meta tags in WordPress gebeurt ook op een andere manier, deze moet je handmatig toevoegen door veranderingen in het thema aan te brengen of door gebruik te maken van specifieke plugins die hiervoor bedoeld zijn. Je kan hier bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin voor gebruiken. Wil je meer weten over SEO, keywords en metadescription? Bekijk onze dienst WordPress SEO.

WordPress tags op jouw website

WordPress tag cloud is een visuele weergave van je meest gebruikte tags. Dit is een handige tool voor jouw websitebezoekers omdat het zorgt voor verbetering van de websitenavigatie. Tags zorgen er namelijk voor dat bezoekers gemakkelijk relevante content kunnen vinden. Uiteindelijk vergroot dat weer de kans dat zij langer op jouw website blijven rondneuzen.

WordPress biedt een standaard mogelijkheid om een tag cloud aan je website toe te voegen, maar als je hier meer invloed op wil hebben dan is het verstandig om te werken met een van bovengenoemde plugins.

Neem contact op

Ben je er nog niet uit welke plugin je moet installeren of dat je de betaalde variant moet gebruiken? Neem even contact met ons op in de live chat of bel ons op 030 20 72 488. Samen met onze WordPress specialisten gaan we kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Wij staan alvast voor je klaar.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex