Blog

Nieuwe beveiligingsupdate 5.4.2 WordPress is nu beschikbaar

Afbeelding Nieuwe beveiligingsupdate 5.4.2 WordPress is nu beschikbaar

WordPress versie 5.4.2

Afgelopen maand, op 10 juni 2020, is de tweede update voor versie 5.4 van WordPress uitgekomen. De update is een beveiligings- en onderhoudsrelease. Daarnaast bevat het een aantal bugfixes en een aantal updates voor het standaard WordPress thema ‘Twenty Twenty’. Het is verstandig om deze update zo snel mogelijk te doen! Weet je niet zo goed hoe? Lees dan gauw verder!

WordPress updaten naar nieuwe versie

Benodigde tijd: 1 minuut

Als de functie ‘automatische updates’ ingeschakeld staat, dan heb je waarschijnlijk al een melding ontvangen dat jouw WordPress website al is geüpdatet.

Mocht je de updates liever handmatig doen, volg dan de volgende stappen:

 1. Maak een backup van jouw WordPress website

  Een backup kan je zowel lokaal als in de cloud doen. Bekijk hier onze blog backup maken voor.

 2. Ga naar het WordPress dashboard

  Ga naar het dashboard door middel van in te loggen op je admin.

 3. Ga vervolgens naar het updates menu

  In het menu (vaak aan de rechterkant) zie je het menu updates staan.

 4. Volg de instructies

  Bij de updates staan er instructies aangegeven waardoor je de nog te updaten update kan uitvoeren. Dit staat in de meeste gevallen aangegeven.

Wat is er allemaal anders in WordPress 5?

In de nieuwe versie van WordPress is de nieuwe Gutenberg editor geïntroduceerd. Hiermee kan je op een nieuwe manier pagina’s en berichten maken en publiceren. Met de Gutenberg editor is het mogelijk om op een simpele wijze allerlei soorten content toe te voegen op jouw pagina. Je maakt een pagina op door middel van allerlei verschillende blokken. Deze blokken hebben allemaal een eigen functie, zo heb je een tekstblok, fotoblok, sliderblok een videoblok en nog veel meer. Via deze editor ben je helemaal vrij in de manier waarop je een pagina opbouwt. Dit geeft veel websitebouwers veel vrijheid.

Naast de nieuwe Gutenberg editor zijn er in de nieuwe update ook een aantal beveiligingsfixes en onderhoudsupdates gedaan. Klik hier voor de volledige lijst met aanpassingen.

Waarom is het belangrijk op WordPress te updaten?

De belangrijkste reden om WordPress updates goed bij te houden is veiligheid. Omdat WordPress heel populair is, is het ook een aantrekkelijk doelwit voor hackers. Elke WordPress update bevat een opsomming van de problemen en aanpassingen van de voorgaande versie. Dat maakt een verouderde WordPress website kwetsbaar, aangezien ook hackers deze informatie kunnen lezen en vervolgens op zoek gaan naar nog niet geüpdatet WordPress websites.

Update jouw WordPress website

Het niet updaten van WordPress maakt je website ook traag en onveilig. Lees hier meer over in onze blog.

Daarnaast heeft elk computerprogramma fouten in het systeem, dus ook WordPress. Gelukkig werkt er een heel team aan deze fouten en worden deze zo snel mogelijk verholpen. Maar om ervoor te zorgen dat jouw WordPress naar behoren werkt, is het belangrijk om regelmatig deze bugfixes te implementeren. Bovendien worden er constant nieuwe functies ontwikkeld voor betere prestaties van het CMS. Elke update bevat dus ook nieuwe functies en systeemverbeteringen.

Hoe houd je jouw WordPress website up-to-date?

Als je inlogt in jouw WordPress website, dan worden het aantal beschikbare updates weergeven in het menu aan de linkerkant van het dashboard. Het is heel eenvoudig om een update uit te voeren: klik op ‘updates’ en de rest wijst zich vanzelf.

Naast het updaten zelf hebben we nog een aantal tips om een WordPress website up-to-date te houden:

 1. Houd je WordPress website simpel: een eenvoudige website is ook makkelijker te updaten.
 2. Beperk het aantal plugins: elke plugin zorgt voor extra risico’s. Ga dus altijd eerst na of de plugin een waardevolle functie biedt voor jouw website.
 3. Verwijder ongebruikte plugins en thema’s: ook ongebruikte plugins maken je website kwetsbaar voor hackers, verwijder deze plugins dus altijd.
 4. Besteed het onderhouden van jouw WordPress website uit: is al dat extra werk rondom jouw website echt niks voor jou? Schakel dan hulp in! Het is even een investering, maar met een niet-functionerende WordPress website, of zelfs een gehackte website, ben je veel verder van huis.

Wat zijn de kosten van het uitbesteden?

Wij van WPOnderhoud voeren op dagelijkse basis onderhoud uit aan WordPress websites. Hiervoor hebben wij ook verschillende onderhoudspakketten. In het onderhoudspakket zitten verschillende onderdelen. Zo kan je kiezen uit optimalisatie, verschillende soorten WordPress Backups en worden jouw WordPress Updates altijd bijgehouden. Bezoek onze onderhoudspakketten pagina hier en vergelijk welke het beste bij jou past.

Hulp nodig? Neem contact op!

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het onderhoud van jouw WordPress website? Neem contact met ons op door een livechat te starten of ons te bellen op 030 20 72 488. We helpen graag!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex