Blog

Niet updaten van plugins en thema’s is onveilig en vertragend

Afbeelding Niet updaten van plugins en thema’s is onveilig en vertragend

Met een thema kun je binnen WordPress kiezen voor een grafische weergave van jouw website. Je kunt kiezen uit specifieke achtergronden, afbeeldingen en stijlen. Hiermee maak je jouw website persoonlijk, herkenbaar en kun je deze stijl ook gebruiken voor bijvoorbeeld jouw briefpapier en visitekaartjes. Waarmee je jouw WordPress website ook bruikbaar maakt, zijn de plugins. Plugins zijn stukjes software waarmee jij de functionaliteit van jouw WordPress website kunt uitbreiden. De plugins en thema’s updaten van je WordPress website is van groot belang. Wij leggen je in dit artikel het belang van het updaten uit!

Gevaren plugins en thema’s niet updaten

Er bestaan genoeg plugins voor WordPress die je kunt gebruiken. Voor ieder wat wils waardoor iedere wens wel te realiseren is. De bottleneck: Regelmatig verschijnen er updates van zowel thema’s als plugins. Het is belangrijk om deze updates zo spoedig mogelijk door te voeren, doe je dit niet dan zitten hier namelijk nadelen aan; de kans is groot dat jouw WordPress omgeving hierdoor onveilig en traag wordt. Een paradijs voor hackers.

Verschillende plugins

Er zijn een aantal plugins verkrijgbaar die voor iedere gebruiker handig zijn. Je kunt hierbij denken aan plugins die je helpen om je systeem te beveiligen, een goede back-up te maken maar ook om je WordPress omgeving te optimaliseren. Ook voor specifieke beroepen of branches zijn er handige plugins beschikbaar. Bijvoorbeeld voor de fotografiebranche, waarbij je als fotograaf door het gebruiken van een specifieke plugin een prachtig portfolio aan kan leggen.

Branche specifieke plugins

Maar ook voor restaurants zijn er specifieke plugins te krijgen die echt ondersteunend werken voor de bedrijfsvoering. En juist doordat plugins zo handig zijn, blijken ze na verloop van tijd onmisbaar te zijn voor de bedrijfsvoering. Dan ontstaat er enorme afhankelijkheid en kun je het jezelf niet veroorloven dat een dergelijke plugin niet meer goed functioneert. Het niet updaten van deze plugins is dan ook geen optie als je gewoon lekker door wilt werken. Daarnaast zijn de vele meldingen in het CMS ook niet het meest fijne om naar te kijken.

verschillende WordPress meldingen
– Verschillende WordPress meldingen

Beschikbare updates

Als er een update beschikbaar is van één van de plugins of thema’s die jij gebruikt, dan kun je deze vinden in het plugins overzicht op de officiële website van WordPress of binnen je eigen WordPress omgeving.

WordPress updates
– Hier staan verschillende updates voor onder andere plugins en ook WordPress.

Het is handig om even te kijken wat er precies aangepast is in de nieuwe versie, hierdoor sta je niet voor verrassingen als je eenmaal weer aan het werk bent met jouw plugin. Door op ‘details’ te klikken, krijg je een overzicht van de aanpassingen. Het is belangrijk om een back-up te maken voordat je de update gaat doorvoeren. Een plugin die niet verkregen is van de WordPress plugin bibliotheek betekent altijd een verhoogd risico dat er een virus in zit, of dat het zorgt voor conflicten met andere plugins. Met een back-up kies je voor zekerheid en kan je altijd terug wanneer er iets fout gaat.

Belangrijk backup maken WordPress
– WordPress geeft aan dat een backup altijd belangrijk is.

Waarom is het uitvoeren van een update belangrijk

Of het nu gaat om een update van een plugin of een thema die je gebruikt, voer de updates altijd uit. De voornaamste reden om dit te doen is de veiligheid. Veel websites worden gekraakt via (oude) plugins. Deze zijn niet uitgerust met de nieuwste beveiligingstechnieken en zijn hierdoor een makkelijke prooi voor hackers.

WordPress Vulnerabilities
– Voorbeeld van de gevaren van een verouderd WordPress CMS

Ook kunnen oude plugins zorgen voor conflicten met andere (nieuwe) plugins. Deze zijn dan niet meer goed op elkaar afgestemd en kunnen voor verstoringen zorgen.

Optimale snelheid

Je wilt natuurlijk dat jouw WordPress-omgeving zo snel mogelijk is. Voor bezoekers van jouw website is dit belangrijk, maar voor jezelf is dit ook gewoon prettig werken. Om vertragingen uit jouw systeem te halen is het raadzaam om plugins die je niet meer gebruikt, te verwijderen.

Inactieve plugins in WordPress verwijderen
– Inactieve plugins gebruik je niet in kunnen met die reden verwijderd worden.

Oude niet-gebruikte plugins werken vertragend en brengen ook nog eens veiligheidsrisico’s met zich mee. Ook kunnen deze oude plugins voor conflicten zorgen binnen het systeem. Als je alleen die plugins actief hebt die je ook daadwerkelijk gebruikt, en hier ook nog eens de laatste versie van, dan behaal je de optimale snelheid op dat moment.

Thema updates

Voor thema’s geldt precies hetzelfde als voor plugins. Ook op het gebied van thema’s verschijnen er regelmatig updates die je kunt doorvoeren. Als je hebt gekozen voor een specifiek thema, dan wil je die waarschijnlijk ook een langere tijd behouden. Bijvoorbeeld omdat dit thema ook is doorgevoerd in de huisstijl op het gebied van briefpapier en visitekaartjes. Een update niet doorvoeren is hierdoor geen optie.

Beveiliging

Naast het commerciële belang is het op het gebied van veiligheid en snelheid ook echt een must om deze updates uit te voeren. Het niet uitvoeren van updates leidt vrijwel zeker tot situaties waar je niet in verzeild wil raken; gehackte systemen, vertragingen en conflicten binnen de software. Bekijk hier onze dienst WordPress Beveiliging.

Optimalisatie

Daarnaast moet je ook kijken of er geen inactieve thema’s zijn op de website. Dit kan, net als bij de plugins, zorgen voor een tragere website en eventuele veiligheidsrisico’s. Het is daarom altijd verstandig als je iets niet gebruikt te verwijderen. Bekijk hier onze dienst WordPress Optimalisatie.

WordPress thema's
– Als je een inactieve plugin hebt, kan deze ook verwijderd worden.

Ondersteuning

Als je veel gebruik maakt van plugins, zijn updates cruciaal voor jouw bedrijfsvoering. Je wilt natuurlijk altijd door kunnen werken, zonder dat er problemen ontstaan op het gebied van veiligheid, snelheid of data conflicten. Wij ondersteunen je graag op het gebied van updates, bekijk onze dienst WordPress Updates. Wij voeren controles uit voordat de update wordt geplaatst, geven ondersteuning bij een backup en controleren of er conflicten ontstaan na plaatsing van de nieuwe versie van jouw plugin of thema. Hierdoor kun je met een gerust hart gebruik maken van die nieuwe update!

Kwaliteit van WPonderhoud

Wij hebben een dashboard waar jij je website(s) kan bekijken. Probeer hier ons dashboard uit, de eerste twee weken zijn gratis. Bekijk onze onderhoudspakketten, prijzen en wat onze WordPress specialisten allemaal kunnen. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op door een chat te starten of bel ons op 030 20 72 488.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex