Blog

Backups maken in WordPress

Afbeelding Backups maken in WordPress

Als je een WordPress website hebt, is het belangrijk om regelmatig een backup te draaien. Doordat je altijd een backup achter de hand hebt, weet je dat je altijd weer terug kunt naar de oude omgeving. Hoe dat werkt vind je in deze blog.

Wat zijn backups?

Een backup is een reservekopie van jouw website. Als je bijvoorbeeld gehackt bent, of een update hebt gedraaid die mislukt is of in het ergste geval als er brand is uitgebroken op je bedrijf, heb je altijd nog een kopie. Naast interne problemen zouden er ook problemen kunnen ontstaan bij je hostingprovider, waardoor jouw omgeving ook gevaar loopt. Ook daarom is het draaien van een backup belangrijk, ook bij een externe partij kan er namelijk iets fout gaan, waar jij als bedrijf schade van kan ondervinden.

Van welke data maak je een backup?

Door het bewaren van backups op verschillende plekken, zorg je er ook nog eens voor dat je altijd de zekerheid hebt dat er ergens een backup beschikbaar is. Het maken van een backup in WordPress is niet moeilijk. Het is zo in WordPress dat een backup altijd uit twee onderdelen bestaat. Je maakt namelijk een backup van de WordPress database en één van de WordPress bestanden.

WordPress backup database en content

Bij de WordPress bestanden moet je hierbij denken aan bijvoorbeeld de installatiebestanden van WordPress, de thema’s en de plugins. De database bestaat uit bestanden die zichtbaar zijn op je website, denk hierbij aan de teksten en pagina’s. Ook worden hier berichten bewaard die je op je website hebt geplaatst. Je kunt in WordPress handmatig een backup maken, je kunt ook gebruik maken van speciale plugins die gebouwd zijn om backups mee te kunnen draaien.

Reservekopie

Feitelijk is een backup een ‘reservekopie’. Een kopie van alle programma’s en bestanden die je nodig hebt om je website mee te kunnen draaien. Maar ook een kopie van alle inhoud die je hebt opgebouwd op je website en die je heel graag wilt bewaren. Bij deze inhoud kun je denken aan orders die ooit geplaatst zijn via je website, adresgegevens van klanten, berichten en blogs die je op je website hebt geplaatst en het mailverkeer wat er heeft plaatsgevonden via je website. Voor veel bedrijven betekent bovenstaande eigenlijk de gehele bedrijfsvoering. Dat is precies de reden waarom het maken van een backup zo enorm belangrijk is.

De juiste backup

Toch heeft een backup pas waarde op het moment dat deze op de juiste manier wordt gedraaid, met het juiste backup medium en op het juiste moment. Als je bij wijze van spreken eens in het jaar een backup zou draaien, waarbij je slechts een deel van de bestanden kopieert en dit ook nog eens doet via een verouderd backup systeem, dan heeft het maken van een backup eigenlijk geen zin. Want op het moment dat je deze echt nodig hebt, kun je niets met dit exemplaar. Het draaien van een goede backup verdient dan ook echt aandacht. WPOnderhoud.nl heeft specialisten in huis op dit gebied en adviseren je graag op het gebied van het maken van een goede backup. Bekijk ook WordPress backups.

Waarom zijn backups belangrijk?

De backup van je WordPress website kan in bepaalde gevallen cruciaal zijn voor je bedrijfsvoering. Zeker als je als bedrijf steeds afhankelijker bent geworden van je website. Om jouw website uptime intact te houden, is het verstandig om een WordPress Onderhoudspakket te kiezen.

Continuïteit van backups

Als je bijvoorbeeld een webshop hebt waarop dagelijks veel wordt besteld. Of je hebt een website waar klanten dagelijks informatie vandaan halen die weer belangrijk is voor hun bedrijfsvoering. Dit komt bijvoorbeeld voor als je een website hebt waarin je een informatiebron bent voor aangesloten bedrijven. Ook zijn er websites waarin de hele administratie/facturatie is geïntegreerd in de WordPress website, waarbij medewerkers niet meer verder kunnen werken als deze website platligt. In deze gevallen wil je als ondernemer maar één ding; zo snel mogelijk weer online zijn.

Snel weer online met goede backup

Als je snel weer online bent, kunnen klanten weer bestellingen doen, bezoekers informatie vinden en medewerkers weer verder werken. Als je altijd kunt beschikken over actuele backups, heb je de zekerheid dat je snel terug kunt naar de oude situatie. Hiermee verlies je weinig geld en laat je aan je klanten zien dat je de zaken goed op orde hebt.

Belastingdienst

Overigens zijn backups ook handig in het geval van een controle van de Belastingdienst. Je bent als bedrijf verplicht om een aantal boekjaren te bewaren, hier leent zich een (externe) backup natuurlijk uitstekend voor. De Belastingdienst kan in dit geval gebruik maken van de backup zonder dat zij op de online versie hoeven te werken. Bij brand is het fijn als je altijd een externe backup achter de hand hebt. Dit is een backup die zich bijvoorbeeld bij een medewerker thuis bevindt. Deze ligt dan ver weg van het bedrijf, waardoor deze altijd veilig is.

Hoe maak je een backup in WordPress

Je kunt in WordPress handmatig een backup maken. Dit kan met verschillende programma’s of met plugins. Bekijk hier meer uitleg over WordPress backups maken. Lees hieronder hoe jij een backup kunt maken.

WordPress FTP backup

Voor het maken van een FTP backup, heb je eerst een FTP-programma nodig. Met dit programma kun je namelijk bestanden naar je computer sturen. Naast het sturen kan je ze ook downloaden, win-win.

 1. Start jouw FTP-programma

  Er zijn verschillende FTP-programma’s die je kan gebruiken.

 2. Voer je gegevens in van de server

  Maak verbinding met de FTP server.

 3. Navigeer naar de mappen

  Vervolgens kun je navigeren naar de mappen waar je een kopie van wilt maken.

 4. Maak een kopie van de bestanden

  Je kunt nu een kopie maken van de gewenste bestanden.

 5. Bewaar de bestanden op een veilige plek

  Deze kopie kun je bewaren op je computer, maar ook kun je hier nog een kopie van maken en deze bijvoorbeeld buiten je bedrijf in een kluis bewaren.

Plugins voor het maken van een backup

Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een plugin om een backup te maken. Bijvoorbeeld als je gebruik maakt van een Dropbox, kun je kiezen voor de plugin WordPress Backup tot Dropbox. Hiermee kun je op een eenvoudige manier een backup maken van je bestanden en je database. UpdraftPlus heeft bijna één miljoen gebruikers en is de meest populaire plugin om backups mee te maken. De kracht van deze plugin is dat hij gelijktijdig backups maakt van zowel de bestanden als de database.

WordPress backup plugin database

WP Database Backup is een plugin waarbij er alleen een backup van de database wordt gemaakt. Het handige van deze plugin is dat het heel eenvoudig is om deze backup direct door te kunnen mailen, waardoor je meteen een externe versie hebt. WPonderhoud geeft je graag advies en ondersteuning bij het maken van goede backups. Waardoor je als bedrijf altijd terug kunt vallen op een goed werkende omgeving van je WordPress website, hierdoor ben je snel weer online.

Neem contact op

Wil je niet langer bezig zijn met WordPress backups maken of heb je een vraag over bepaalde plugins? Wees verstandig en besteed het uit aan onze WordPress specialisten. Neem contact met ons op met wat er mogelijk is. Je kan ons bereiken door de live chat of bel ons op 030 20 72 488. Bekijk onze WordPress Onderhoudspakketten.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex