Blog

Wat zijn WordPress widgets?

Afbeelding Wat zijn WordPress widgets?

Eén van de voordelen van WordPress is het gebruiksgemak. Je kunt relatief makkelijk je eigen WordPress website maken. Voor het naar wens maken van je website heb je veel mogelijkheden. Eén van de mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken, zijn de zogeheten WordPress widgets. Maar, wat zijn widgets nou precies? En wat zijn redenen om van WordPress widgets gebruik te maken? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat zijn WordPress Widgets?

WordPress widgets zijn stukjes content die je extra op je website weer kunt laten geven. Je kunt hierbij denken aan specifieke informatie, aan aanvullende media of aan navigatiegegevens.

Het toevoegen van widgets kun je op meerdere plekken op je website doen. Je kunt hierbij denken aan de header, footer en sidebar van je website. Dit zijn vaak delen van je website die nog relatief leeg zijn. Door widgets toe te voegen, weet je je website nog meer waarde mee te geven.

Graag voorzien we je van een duidelijk voorbeeld van WordPress widgets. Op onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld. Aan de rechterkant zijn twee blokken te vinden in de sidebar; dit zijn widgets waarin een eigen dienst vermeld wordt, evenals de dienst van een partner:

wordpress widgets

Wat is het nut van WordPress widgets?

Er zijn meerdere redenen om een WordPress widget aan je website toe te voegen:

  • Om makkelijk extra content aan je website toe te voegen
  • Om elke pagina te optimaliseren. Je kunt per pagina namelijk selecteren welke widgets je wilt laten tonen
  • Om extra functionaliteiten of informatie aan de bezoekers aan te bieden

Bijkomend voordeel: voor WordPress widgets hoef je geen extra plugin te installeren. Het toevoegen van de widgets is daarom niet van invloed op de snelheid van je website. En het is ook nog mogelijk om zelf widgets te creëren. Hiervoor heb je wel technische kennis nodig, maar het is een groot voordeel dat je deze mogelijkheid hebt.

Wanneer gebruik je WordPress widgets?

Je gebruikt WordPress widgets als je extra content aan een pagina toe wilt voegen. Hierbij maakt deze content geen onderdeel uit van de content die op de pagina zelf staat. Nee, je kunt deze content zien als aanvulling op de huidige content.

Zo kun je in een widget de meest recente berichten laten zien. Hiermee laat je aan je bezoekers zien wat je website zoal te bieden heeft. En kun je ook voorkomen dat de bezoeker direct je website weg klikt. Mogelijk ziet de bezoeker in dit lijstje een interessant artikel dat hij/zij wil lezen. Op die manier kun je met widgets de bezoekers aan je website ‘binden’.

Het is verleidelijk om veel widgets aan je website toe te voegen. Maar, daar moet je vooral voor oppassen. Je moet met beleid widgets aan je website toevoegen. Elke widget die je toevoegt, leidt namelijk af van de hoofdcontent op de pagina. En uiteindelijk draait alles om de hoofdcontent op de pagina.

Bovendien moet je goed naar de plaatsing van de widgets kijken. Niet alle soorten widgets zijn geschikt voor in de footer. En ook niet alle soorten widgets zijn geschikt voor in de sidebar.

Op welke plekken kun je widgets plaatsen?

Het mooie van de WordPress widgets is dat je hier heel veel kanten mee op kunt. Zo kun je uit heel veel soorten widgets kiezen, maar ook uit meerdere plaatsingen. De mogelijkheden die je qua plaatsingen hebt, bespreken we hieronder.

Widgets toevoegen aan de sidebar

Heb je de hier bovenstaande afbeelding van de widgets bekeken? In dat voorbeeld is gekozen voor widgets in de sidebar. De sidebar wordt links of rechts (of aan beide kanten) van de hoofdcontent weergegeven. Op veel websites is dit loze ruimte, waardoor je deze ruimte nuttig op kunt vullen met widgets.

In de sidebar kun je prima een widget met recente berichten toevoegen. Ook kun je media aan de sidebar toevoegen, evenals call to action widgets. Wat voor jou het beste is, hangt vooral af van je doel. Wat wil je precies bereiken met het toevoegen van WordPress widgets? De sidebar biedt in ieder geval mogelijkheden voor het toevoegen van widgets.

De footer is het onderste gedeelte van de website. Dit gedeelte dient vaak als opvulling en als afsluiting van de website. In deze footer kun je naar hartenlust widgets toevoegen.

De footer wordt gezien als het minst belangrijke onderdeel van een website. Mede daardoor kun je veel widgets aan deze footer toevoegen. Je kunt denken aan een social media widget, een navigatiemenu, media of recente reacties. Eventueel kun je in de footer ook nog een meta widget toevoegen.

Andere plekken om widgets toe te voegen

Er zijn nog meer plekken waar je widgets toe kunt voegen:

  • In de header. Dit is het bovenste gedeelte van de website. Dit gedeelte is over het algemeen al relatief druk, maar moest juist overzichtelijk blijven. Pas daarom op met het toevoegen van widgets aan de header. In de header kun je wel prima een zoekfunctie widget toevoegen.
  • In de sidebar. Afhankelijk van je thema kun je ook widgets aan de sidebar toevoegen.

WordPress widgets toevoegen aan je website

Zie je het al helemaal zitten om widgets aan je WordPress website toe te voegen? Dan hebben we goed nieuws voor je: het is vrij eenvoudig om dit te doen.

Widgets in WordPress

WordPress beschikt standaard al over widgets. Deze widgets kun je op twee manieren toeveogen:

  • Klik op Weergave, Customizer en Widgets. Je kunt nu naar wens de widgets toevoegen, bijvoorbeeld aan je footer of sidebar.
  • Klik op Weergave en vervolgens Widgets. Ook hierbij kun je naar wens widgets toevoegen, terwijl je hier ook menu’s aan kunt passen.

Extra widgets toevoegen aan WordPress

Je bent in staat om nog meer widgets aan WordPress toe te voegen. Dit doe je bijvoorbeeld met een plugin. Download de gewenste plugin en verkrijg daarmee de beschikking over nog meer widgets.

WordPress widgets conclusie

Widgets zijn een prima aanvulling op een WordPress website. Pas wel op met het toevoegen van teveel widgets. En kijk goed naar de exacte plaatsing van de WordPress widgets.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex