Blog

Wat is PHP? En wat heeft het te maken met WordPress?

Afbeelding Wat is PHP? En wat heeft het te maken met WordPress?

Wil je wijzigingen aan je WordPress website doorvoeren? Dan moet je mogelijk met PHP aan de slag. Wat is PHP? Het is een open-source scripttaal die met name voor website-ontwikkeling gebruikt wordt. Met deze taal is het mogelijk om complete websites te ontwikkelen, maar ook om nieuwe functionaliteiten voor een website te ontwikkelen.

Hoe werkt PHP?

PHP is specifieke scripttaal waarmee je een website kunt ontwikkelen. Het gaat hierbij ook om een zogeheten Common Gateway Interface. Dit betekent dat je data kunt verzamelen, cookies mee kunt versturen en cookies kunt ontvangen. Verder is het met deze scripttaal mogelijk om dynamische pagina content te maken.

Dit komt ook doordat PHP zogeheten server-side taal is. Dit betekent dat de verwerking op de webserver plaatsvindt. Pas nadat deze verwerking voltooid is, wordt er iets in de browser van de bezoeker getoond. 

Door deze werking kunnen bezoekers nóóit de taalcode zien. Het is voor je concurrenten dus ook niet mogelijk om jouw script te bekijken. Bij andere programmeertalen, zoals HTML, is dit wel mogelijk. 

Wat heeft PHP met WordPress te maken?

PHP en WordPress gaan hand in hand met elkaar. Dit komt puur doordat het grootste deel van een WordPress website in deze scripttaal geschreven is. Voor de gehele WordPress community is PHP hierdoor één van de belangrijkste programmeertalen.

Installeer je WordPress op je website? Dan worden er op de achtergrond allerlei .php bestanden geïnstalleerd. Met deze .php bestanden is je website in staat om op de juiste manier te functioneren. Dit geldt overigens niet alleen voor de installatie van WordPress zelf, maar ook voor de installatie van thema’s en plugins. 

Verder is het voor ontwikkelaars mogelijk om een WordPress website aan te passen. Je raadt het mogelijk al; hier gebruiken ontwikkelaars PHP code voor. Met deze code is de ontwikkelaar in staat om bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten toe te voegen. En met deze code is het ook mogelijk om een website net iets anders te laten functioneren. 

Moet je PHP kennen om een WordPress website te maken?

Nee, je hebt geen verstand van PHP nodig om een WordPress website te kunnen maken. Hetzelfde geldt overigens voor andere programmeertalen. De kracht van WordPress is namelijk dat je hier geen technische kennis voor nodig hebt.

Wil je compleet nieuwe functionaliteiten toevoegen? Of wil je dat je website op een andere manier met de server communiceert? Dan heb je hier wel enige PHP kennis voor nodig. Maar, dit heb je dus niet nodig om de WordPress website zelf te maken.

Mogelijk wil je na verloop van tijd toch aanpassingen doorvoeren. Indien hier met PHP iets voor geprogrammeerd moet worden, kun je hier het beste een programmeur voor inhuren. Aangezien deze taal één van de belangrijkste WordPress programmeertalen is, beschikken voldoende programmeurs over voldoende kennis.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex