Blog

WordPress website verhuizen naar andere hosting

Afbeelding WordPress website verhuizen naar andere hosting

In onze voorgaande blogs over verschillende WordPress foutmeldingen hebben we wel eens aangehaald dat het soms verstandig kan zijn om van hostingprovider te veranderen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want zo’n WordPress website verhuizing gebeurt helaas niet met een druk op de knop. In deze blog zullen we uitleggen hoe zo’n verhuisproces van een WordPress website dan wel in z’n werk gaat.

Website verhuizen, hoe doe je dat?

Het is belangrijk om allereerst een goede backup te maken van jouw WordPress website. Maak niet alleen een backup van alle bestanden, maar ook een export van de gehele database. Dit kan je doen met verschillende tools, bijvoorbeeld met de plugins ‘WPbackup’ of ‘Updrafts’ of via FTP zoals ‘Filezilla’.

Wat heb ik nodig voor de WordPress verhuizing?

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.

Als je je WordPress website handmatig wil verhuizen dan is het belangrijk dat je toegang hebt tot bepaalde zaken. Zo moet je FTP toegang hebben tot je huidige hosting of server, maar ook tot je nieuwe hosting of server. Daarnaast dien je toegang te hebben tot de de domeinnaaminstellingen en het controlepaneel van je oude én nieuwe hosting.

Wil je verhuizen naar een andere hostingpartij maar blijft je domeinnaam hetzelfde? Of wil je een bestaande website verhuizen naar je eigen hostingpakket? Volg dan het volgende stappenplan:

 1. Download alle bestanden via FTP

  Download alle bestanden van je website vanuit je huidige hosting met FTP. Deze bestanden zijn hoogstwaarschijnlijk te vinden in de map ‘public_html’ of ‘httpdocs’.

  Het is verstandig om, na het downloaden, alle bestanden in een aparte map te zetten. Noem deze bijvoorbeeld ‘WordPress oud’.

 2. Download de database

  Download, vanuit het controlepaneel, de database.

  Sla dit bestand op op je computer.

 3. Voeg de domeinnaam toe aan het nieuwe hostingpakket

  Ga nu naar het controlepaneel van het nieuwe hostingpakket en ga op zoek naar de optie ‘Add Another Domain’. Vul hier je domeinnaam in.

 4. Importeer de database

  Importeer de database (uit stap 2) op de nieuwe server. Het kan zijn dat er nog geen database is, maak deze dan eerst aan.

 5. Pas de ‘wp-config.php’ aan

  Zoek het bestand ‘wp-config.php’ en ga op zoek naar de volgende regels:

  /** The name of the database for WordPress */
  define(‘DB_NAME’, ‘database-naam’);
  /** MySQL database username */
  define(‘DB_USER’, ‘database-gebruikersnaam’);
  /** MySQL database password */
  define(‘DB_PASSWORD’, ‘wachtwoord’);
  /** MySQL hostname */
  define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);


  Check of op de plek van ‘DB_host’ de juiste databasenaam staat. Zie je nog oude gegevens staan?

  Pas dit dan aan.

  Dit geldt ook voor de gebruikersnaam (DB_USER) en het wachtwoord (DB_PASSWORD). Sla vervolgens het bestand weer op.

 6. Upload de bestanden via FTP

  Open weer het FTP programma en log in op de nieuwe hosting of server.

  Ga op zoek naar je domeinnaam en ga naar de map ‘public_html’. Verwijder de bestanden die er al staan en importeer alle bestanden. Hier hoort ook het zojuist aangepaste ‘wp-config.php’ bestand bij.

 7. Verhuis je WordPress mail naar een andere host

  Maak op de nieuwe server dezelfde mailbox aan die ook op je oude server stond. Als je gebruik maakt van POP3, dan hoef je alleen een nieuwe mailserver in te stellen.

  Maak je gebruik van IMAP, dan kan je alle mappen verplaatsen door de oude en nieuwe mailserver te koppelen.

 8. Zeg de oude hosting op

  Heb je geen ander domein bij je ‘oude’ hostingprovider? Verwijder dan alle bestanden via FTP. Verwijder ook de database en sluit het account af.

  Je kan je WordPress website natuurlijk ook verhuizen naar een andere domeinnaam. Bovengenoemd stappenplan is dan nog steeds bruikbaar, maar tijdens dit proces moet je ook de domeinnaam wijzigen in je ‘MySQL database’.

WordPress verhuizen via plugin

De WordPress website zou nu moeten werken op de nieuwe server. Wanneer je zo’n verhuizing liever niet handmatig doet dan is het ook mogelijk om WordPress migratieplugins te gebruiken.

Beste migratie plugins voor WordPress

WordPress heeft verschillende plugins waarmee het mogelijk is om jouw WordPress website te migreren naar bijvoorbeeld een ander domein. Onze WordPress specialisten raden de volgende plugins aan om jouw website mee te migreren.

Duplicator WordPress migratie plugin

WordPress Duplicator

Duplicator maakt een pakket wat ervoor zorgt dat alle plugins, thema’s, inhoud, database en WordPress-bestanden van de site bundelt in een eenvoudig zipbestand. Dit pakket kan vervolgens worden gebruikt om eenvoudig een WordPress-site naar elke gewenste locatie te migreren.

Omdat het in een zipbestand verwerkt is, kan je het ook verplaatsen op dezelfde server, over servers en vrijwel elke locatie waar een WordPress-site kan worden gehost.

WordPress is niet vereist voor installatie, aangezien het pakket alle sitebestanden bevat.

All-inOne WordPress Migratie

All-in-one WP Migration

De All-in One plugin exporteert je WordPress site inclusief de database, media bestanden, plugins en thema’s zonder dat technische kennis vereist is.

Upload je site naar een andere locatie door te slepen in WordPress.
Er is zelfs een optie om onbeperkte zoek- en vervang acties toe te passen op de database tijdens het exporteer proces.

De plugin zal ook elke serilisatie probleem oplossen die veroorzaakt worden door zoek/vervang acties.

Let op fouten tijdens de migratie

Deze plugins verzorgen het hele migratieproces op een veilige manier. Let wel op dat zo’n migratieproces via een plugin niet voor elke website aan te raden is. Zodra de verhuizing wat complexer wordt, bijvoorbeeld door een grote database, is de kans ook groter dat er fouten gemaakt worden.

Hulp nodig? Neem contact op!

Vind je het hele WordPress hosting en migratieproces te ingewikkeld, of heb je er simpelweg tijd voor? Schakel dan de hulp in van onze WordPress specialisten. Neem contact met ons op door een livechat te starten of ons te bellen op 030 20 72 488.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPOnderhoud.nl 2011 - 2021 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex