Blog

WordPress website verwijderen en deinstalleren

Afbeelding WordPress website verwijderen en deinstalleren

Om je WordPress website te verwijderen is het noodzakelijk bepaalde stappen te doorlopen waarin je je gegevens verwijderd. Je verwijdert zowel de MySQL-database als de bestanden van je website. Als je server helemaal geleegd is, dan is je WordPress website compleet gedeinstalleerd en verwijderd. Lees verder hoe je deze stappen uitvoert.

Wat staat er op mijn WordPress server?

In dit artikel leren we hoe je je WordPress site kan verwijderen en alles van je WordPress server kunt verwijderen. Daarvoor is het eerst handig om te weten wat er allemaal opgezet is. Dit zijn twee belangrijke onderdelen: de MySQL-database en alle bestanden

MySQL-database

Op deze database vind je het .wp-config bestand terug. Dit houdt alle teksten, instellingen, thema’s en plugins voor je website bij. Wil je deze nog bewaren voor bijvoorbeeld hergebruik, maak dan eerst een back-up van deze gegevens en download deze vervolgens extern van je server.

Bestanden op je server

Zodra je WordPress installeert, komen er direct een aantal bestanden op je server te staan. Deze worden de ‘WordPress core bestanden’ genoemd. Deze horen bij de huidige versie van WordPress op dat moment en zijn daarom heel makkelijk opnieuw te downloaden vanaf WordPress.org. Voor deze bestanden is het dus geen probleem als je ze verwijdert; je hebt ze zo opnieuw gedownload.

Daarnaast vind je onder ‘Media’ bestanden van plugins, themes, afbeeldingen en andere bestanden die je zelf hebt geüpload. Als je ze wel wilt verwijderen, maar niet kwijt wilt raken, moet je ook hier een back-up van maken. Dit gaat het makkelijkste via een FTP.

Elk bestand kun je op een andere plek terugvinden. Ze worden meestal bewaard in een map met de naam ‘uploads’, die je terugvindt in de wp-content map. Deze is ingedeeld op de maand of het jaar van toevoegen. In onderstaand schema zie je welk bestand je waar terug kunt vinden.

Media-bestanden /wp-content/uploads

Plugins /wp-content/plugins

Thema’s /wp-content/themes

Het verwijderen van je MySQL-database

Nu je weet welke bestanden waar op je server worden bewaard, kunnen we naar de volgende stap: het verwijderen.

Je database bevat dus alle instellingen, pagina-indelingen, berichten en meer onderdelen van je website. Zodra je deze verwijderd hebt, is het vaak heel lastig om deze terug te vinden. Denk dus goed na of en welke bestanden je nog wilt bewaren en maak daar tijdig een back-up van.

Om je database te verwijderen, ga je naar het controlepaneel dat je van je webhosting partij hebt ontvangen.

Hier ga je naar het MySQL-management menu. In deze map vind je een lijst met alle databases. Selecteer hier de database van jouw website en kies onderin voor ‘Delete’. Je hebt nu je database verwijderd.

Je vindt de juiste database van je website door te kijken naar het wp-config.php bestand. Ga hierin op zoek naar de “define(DB_NAME)” regel. Na deze code vind je de naam van je database die je moet verwijderen om je website te kunnen deinstalleren.

Het verwijderen van je bestanden

Nu je de database hebt verwijderd, is je website zelf offline. De bestanden die op je website hebben gestaan, slingeren nog wel rond op de server.

Om deze te verwijderen heb je een FTP-client nodig. Als je deze hebt gedownload en geopend, ga je op zoek naar de ‘root’ van je website. deze heeft vaak de naam ‘httpdocs’ of ‘public_html’.

Als je WordPress op een andere manier hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat je hiervoor een map verder moet klikken.

Om alle bestanden vervolgens te verwijderen, selecteer je alles uit de juiste folder. Bevinden zich in de geselecteerde map nog submappen of bestanden die je niet wilt verwijderen, de-selecteer deze dan eerst. Druk vervolgens op ‘Delete’ op alle bestanden te verwijderen.

Heb je na het lezen van deze blogartikel nog moeite met je WordPress website te deinstalleren of verwijderen? Neem dan contact op met onze WordPress specialisten.

Bekijk ook eens onze dienst WordPress Optimalisatie.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex