Blog

WordPress menu aanpassen

Afbeelding WordPress menu aanpassen

Eén van de belangrijkste onderdelen van een website is het menu. Dit menu kun je geheel naar wens aanpassen vanuit de backend van WordPress. Maar, hoe doe je dit? Waar moet je rekening mee houden? En wat zijn de beste tips voor een WordPress menu aanpassen? Wij geven op deze vragen graag een uitgebreid antwoord in dit artikel.

Waarom een WordPress menu aanpassen?

Er zijn meerdere redenen waarom het aan te raden is om je WordPress menu aan te passen:

 • Als je je website gebruiksvriendelijker wilt maken: door een perfect menu samen te stellen, maak je het navigeren voor je bezoekers een stuk makkelijker. Dit doe je overigens niet alleen met een menu, maar ook met de zogeheten ‘breadcrumbs’.
 • Als je nieuwe items aan je website toegevoegd hebt: heb je recent nieuwe pagina’s of andere items aan je website toegevoegd? Dan wil je deze wellicht in je menu hebben. Om dat voor elkaar te krijgen, zou je je menu aan moeten passen.
 • Als je je websitestructuur aan wilt passen: na verloop van tijd krijg je mogelijke nieuwe inzichten. Een logisch gevolg daarvan kan zijn dat je je websitestructuur aan wilt passen. Ook dit is een veelgehoorde reden waarom men hun WordPress menu aan wilt passen.

Stappenplan voor je WordPress menu aanpassen?

Herken je één van bovenstaande situaties? Dan is het allereerst zaak om goed over de nieuwe indeling van je menu na te denken. Welke menu-items wil je in je nieuwe menu hebben? Welke items wil je uit je huidige menu verwijderen? En welk menu wil je überhaupt aanpassen?

Het is namelijk zo dat veel websites meerdere menu’s hebben. Dit kan bijvoorbeeld om een hoofdmenu gaan, om een submenu en aan een menu in de footer. Voordat je je WordPress menu aan wilt passen, zou je dus goed moeten bepalen wat je wensen precies zijn.

Weet je wat je wensen zijn? Dan raden wij je aan om onderstaand stappenplan op te volgen:

 • Stap 1: log in op je WordPress website. Dit doe je door naar je website toe te gaan en vervolgens /wp-admin of /wp-login achter je domeinnaam te typen. Log nu in met je inloggegevens.
 • Stap 2: klik links op ‘Weergave’ en vervolgens op ‘Menu’s’. Je komt nu op een pagina uit waarop je de verschillende menu’s van je WordPress website ziet staan.
 • Stap 3: selecteer het gewenste menu. De kans is groot dat je op de betreffende pagina meerdere menu’s ziet staan. Bepaal goed welk menu je aan wilt passen en selecteer dat menu.
 • Stap 4: maak het menu naar wens. Je kunt nu starten met het naar wens maken van je menu. Dit doe je door menu-items te verwijderen, andere menu-items toe te voegen of door de volgorde van je menu-items aan te passen.
 • Stap 5: sla je nieuwe menu op. Nadat je de gewenste veranderingen doorgevoerd hebt, kun je je nieuwe menu opslaan. Open nu je website en controleer of alles naar wens is én of alles werkt.

Tips voor het aanpassen van je WordPress menu

Als je je WordPress menu aan gaat passen, zie je een driehoekje achter elk menu-item staan. Door op dit driehoekje te klikken, kun je elk menu-item naar wens maken:

 • Titelattribuut: het is niet verplicht om dit attribuut in te vullen, maar het komt de On Page SEO wel ten goede.
 • Navigatielabel: dit is de tekst die in het menu op je website weergegeven wordt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kiezen voor ‘Over ons’ of ‘Contact’.
 • Link target: hiermee geef je aan hoe je het nieuwe menu-item geopend wilt hebben. Wil je deze in een nieuw venster openen? Wil je deze in een nieuw tabblad openen? Of wil je deze in hetzelfde venster openen? Dat laatste is aan te raden.
 • Verwijderen: deze mogelijkheid spreekt direct voor zich. Met deze mogelijkheid kun je het betreffende menu-item verwijderen. Hiermee verwijder je niet de gehele pagina of bericht, maar je verwijdert het attribuut uit je menu.

Een andere handige tip is om een submenu aan je WordPress menu toe te voegen. Zeker als je een hele uitgebreide website hebt, kun je de structuur op deze manier verbeteren. Dit komt niet alleen het surfgedrag van je bezoekers ten goede, maar ook je ranking binnen Google. Het algoritme van Google hecht namelijk ook waarde aan een begrijpelijke menustructuur.

Conclusie

Het advies is om zo snel mogelijk je WordPress menu aan te passen. Dit is van cruciaal belang voor zowel je bezoekers als voor Google. Weet je alleen niet zo goed hoe je je menu’s het beste vorm kunt geven? Of lukt het je niet om de WordPress menu’s naar wens aan te passen? Wij staan graag voor je klaar!

Bij WordPressonderhoud.nl hebben wij al ontelbaar veel menu’s aangemaakt en aangepast. Deze handelingen hebben voor ons dus géén geheimen meer. Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex