Blog

Handleiding: hoe DirectAdmin gebruiken

Afbeelding Handleiding: hoe DirectAdmin gebruiken

Hoe moet je DirectAdmin gebruiken? Waar moet je rekening mee houden als je DirectAdmin gaat gebruiken? Wat moet je vooral niet aanpassen in DirectAdmin? En hoe kun je überhaupt bij DirectAdmin inloggen? In dit artikel geven wij antwoord op al deze vragen. Met deze antwoorden ben je vervolgens in staat om DirectAdmin op de juiste manier te gebruiken!

Wat is DirectAdmin?

Om een website online te zetten, heb je twee dingen nodig: een domeinnaam en een hosting. Nadat je een hostingpakket afgesloten hebt, krijg je automatisch toegang tot een paneel. Dit is een paneel waarmee je allerlei zaken achter de schermen aan kunt passen. Veel hostingbedrijven kiezen hierbij voor DirectAdmin.

DirectAdmin is een controlepaneel voor het aanpassen en beheren van je websites. Je kunt niet alleen je websites beheren, maar ook bijvoorbeeld je e-mail en je online applicaties. Als je WordPress op je website wilt installeren, is dat ook mogelijk via DirectAdmin.

Waarom veel hostingbedrijven voor DirectAdmin kiezen? Dat is te danken aan enkele voordelen:

 • Duidelijke interface: het team van DirectAdmin heeft voor een duidelijke en vlotte interface gezorgd. Met dank aan deze interface is dit controlepaneel relatief makkelijk te gebruiken.
 • Weinig systeemeisen: DirectAdmin is in principe voor elke server en elk systeem geschikt. Door de lage systeemeisen is dit systeem eigenlijk altijd te gebruiken.
 • Voordelig: een ander belangrijk voordeel is dat DirectAdmin voordelig is. Dit is overigens vooral voor een hostingbedrijf een voordeel; zij sluiten immers een abonnement bij DirectAdmin af. Nadat jij een hostingpakket afgesloten hebt, krijg je automatisch toegang tot je persoonlijke controlepaneel.

Navigeren in DirectAdmin

Wil je DirectAdmin gebruiken? Dan zou je allereerst in moeten loggen bij je DirectAdmin account. Je kunt deze gegevens bij je hosting opvragen, maar je kunt ook inloggen bij je hosting. Nadat je ingelogd bent, kun je in het klantenpaneel altijd wel een directe link naar DirectAdmin klikken. Nadat je op deze link klikt, log je automatisch in bij DirectAdmin.

Nadat je ingelogd bent, krijg je een duidelijk menu te zien. Per menu kun je uit allerlei items kiezen, waarmee je je gehele website kunt beheren. Om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken, bespreken wij graag alle menu-items van DirectAdmin:

 • Domain Setup: via dit menu-item kun je domeinnaam toevoegen en verwijderen. Ook is het mogelijk om sub domeinen aan te maken.
 • Create/Restore back-ups: met dit menu-item kun je back-ups maken en herstellen. Voor elke website-eigenaar is dit een onmisbaar en belangrijk menu-item.
 • FTP management: om de accounts te beheren die toegang tot de FTP hebben, kun je dit menu-item gebruiken. Via dit menu-item kun je per account rechten toewijzen.
 • MySQL Management: via dit menu-item kun je MySQL-databases toevoegen.
 • File Manager: met dit menu-item ben je in staat om bestanden naar je server te uploaden. Via dit item is het ook mogelijk om bestanden aan te passen of te verwijderen.
 • SPAM filters: met dit menu-item kun je de spam in je mailbox reguleren. Je kunt hierbij zelf instellen hoe streng het spamfilter moet werken.
 • E-mail accounts: met dit menu-item maak je nieuwe e-mailadressen aan en beheer je je e-mailadressen.
 • Custom Error Pages: hierbij kun je zelf instellen hoe jouw error pages er uit moeten komen te zien.
 • Apps installer: via dit menu-item kun je allerlei apps installeren, waaronder WordPress. Met slechts een paar klikken op de muis heb je WordPress geïnstalleerd op het gewenste domein.

De navigatie binnen DirectAdmin is subliem te noemen. De interface is vrij duidelijk, veel menu-items spreken voor zich en het controlepaneel reageert snel.

Ben je nou heel technisch ondergelegd? Dan kun je nog véél meer met dit controlepaneel. Mocht je nou niet al te veel technische kennis hebben, zou je vooral niet moeten gaan experimenteren. Sommige wijzigingen in DirectAdmin zijn namelijk erg lastig terug te draaien.

Lukt het je niet om in te loggen bij DirectAdmin? Probeer dan eens één van onderstaande opties:

Wanneer kun je DirectAdmin gebruiken?

Dit is alleen het geval als je hosting van dit controlepaneel gebruik maakt. Het is echter ook goed mogelijk dat je hosting voor een ander controlepaneel heeft gekozen. In dat geval is het niet mogelijk om DirectAdmin te gebruiken.

Conclusie

Met DirectAdmin kun je je websites en e-mailadressen perfect beheren en wijzigen. Maar, je moet wel oppassen met hetgeen je doet in dit controlepaneel. Wil je graag wijzigingen doorvoeren, maar weet je niet zo goed hoe dit moet? Laat het ons doen! Bij WordPressonderhoud.nl werken wij dagelijks met DirectAdmin, waardoor wij de wijzigingen snel en goed voor je doorvoeren.

Kom je er niet helemaal uit met DirectAdmin? Vind je het lastig om DirectAdmin te gebruiken? Of loop je tegen een bepaald probleem aan? Neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 030 20 72 488 of via onze live chat en online contactformulier.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex