Blog

Plugins voor Google Analytics dashboards op WordPress

Afbeelding Plugins voor Google Analytics dashboards op WordPress

Plugins voor Google Analytics dashboards in WordPress zijn erg handig, want veel mensen kennen Google Analytics en gebruiken deze tool om het verkeer op de website bij te houden. Ben je nog niet bekend met Google Analytics? Bekijk hier onze vorige post over Google Analytics. Wij krijgen vaak te horen dat het niet duidelijk is hoe zo’n dashboard werkt en dat je altijd maar naar de website van Google moet. Door het gebruik van plugins voor Google Analytics op WordPress, creëer je een omgeving die je zelf kan samenstellen.

Om duidelijk te hebben welke plugin voor jou het beste werkt, zetten wij deze voor jou even op een rijtje. Uit een hele lijst hebben wij drie plugins gekozen die jouw website een stuk overzichtelijker maken. Wil je toch uitgebreide rapportages hebben, bekijk hiervoor onze dienst WordPress Rapportage.

Gratis plugins met Google Analytics dashboard

De populaire plugins die vandaag de dag gebruikt worden zijn Monster Insights – met ruim twee miljoen actieve gebruikers– en Exact Metrics met ruim één miljoen actieve gebruikers. Google heeft zelf ook een gratis tool voor WordPress, deze tool heet Google Site Kit. Deze tools hebben allemaal een eigen dashboard waar verschillende rapporten in te vinden zijn.

Niet alle dashboards zijn volledig ingevuld. Verschillende plugins maken gebruik van pro en lite versies. De versies kunnen dan aangevuld worden met aanvullende diensten. De tools die wij analyseren zijn ook voor Google Analytics.

Google Site Kit

Laten we beginnen bij de WordPress plugin van het bedrijf zelf, Google Site Kit. De plugin is simpel in zijn eenvoud, de plugin is namelijk eenvoudig te installeren en laat belangrijke data zien van de website. De plugin heeft verschillende koppelingen met andere Google gerelateerde tools, zie de tabel. Google Ads kan niet worden gekoppeld met deze plugin, wel kan je Ads koppelen met Analytics.

ToolBeschrijving toolKoppeling
Search ConsoleEen tool om indexeringsstatus te controleren en de zichtbaarheid van de website te optimaliseren.Ja
AnalyticsEen tool om data van een website te verzamelen en weer te geven.Ja
PageSpeed InsightsEen tool voor de prestatie-optimalisaties van een website.Ja
Tag ManagerEen Tool voor tags aanmaken in de website.Ja
OptimizeEen Tool voor het creëren van gratis A/B testen.Ja
AdsenseEen tool voor het laten zien van advertenties op de website.Ja
AdsEen tool voor het maken en beheren van advertenties.Nee
– Dit zijn de mogelijkheden met tools in Google Site Kit.

Site Kit Dashboard

Het dashboard is voor iedereen overzichtelijk en gebruikt niet teveel data. Bovenaan in het dashboard staat het totaal van het verkeer wat de website heeft gevonden. Door het diagram aan de linker kant is het gelijk zichtbaar waar de meeste ‘traffic’ vandaan komt, namelijk via advertenties 😊.

– Dashboard met informatie over bezoekersverkeer.

Wat handig is dat de tool meerdere sources (bronnen) gebruikt voor de data. Door de meerdere bronnen te gebruiken beschikt de ‘Search Funnel’ uit de benodigde data. Het is eventueel mogelijk om ‘goals’ (doelen) toe te voegen.

– Search funnel van het dashboard.

Verder houdt de plugin bij welke pagina’s het populairst zijn en hoe mensen deze gevonden hebben. Wil je naast alleen data krijgen ook meer informatie over de status van de website? Dan is de tool PageSpeed een aanvulling. Deze tool geeft weer hoe de website functioneert qua laadsnelheid van de site, content en hoe stabiel de content is.

– Google PageSpeed tool

Als we naar Analytics gaan in de plugin, kom je uit bij iets meer statistieken. De statistieken die de plugin laat zien zijn: users (gebruikers), sessions (sessies), bounce rate en session duration (sessieduur).

– Google Site Kit Analytics

De plugin heeft niet het meest uitgebreide dashboard. Het dashboard bestaat uit enkele onderdelen en kan maar minimaal worden aangepast. De koppeling is eenvoudig gemaakt en dus kan bijna iedereen dit installeren. Wat een nadeel kan zijn, voor sommige mensen, is dat de plugin alleen Engelstalig is. Elk nadeel heeft ook weer een voordeel en dat is dat de plugin volledig gratis is.

MonsterInsights WordPress plugin

De plugin van MonsterInsights is populair op WordPress en wordt al dan meer dan twee miljoen websites gebruikt. De gemiddelde waardering staat hier op 4,5 ster van de 5 sterren en scoort daar hoog mee.

MonsterInsights Dashboard

Het dashboard van de plugin is overzichtelijk en goed te gebruiken. Net als de vorige plugin, is deze plugin in het Engels. In het dashboard is er een ‘Overview Report’ beschikbaar. In dit rapport zijn de sessies en paginaweergaves te bekijken over een zelf te bepalen periode.

– MonsterInsights ‘Overview Report’.

De mogelijkheden zijn uitgebreider dan bij Site Kit, alleen werkt Monster Insights met een pro en een lite versie. In de lite versie is alleen de data mogelijk van Google Analytics. Als je uit gaat breiden naar de pro versie, dan krijg je extra mogelijkheden.

Extra mogelijkheden pro-pakket

Het pro-pakket van MonsterInsights bevat het tracken van eCommerce gerelateerde onderdelen. De optie van het bijhouden van eCommerce is voor onder andere webwinkels geen overbodige luxe. Het eCommerce rapport laat belangrijke data zien zoals: conversie ratio, aantal transacties, omzet, gemiddelde orderwaarde en de top producten. Voor ondernemers zijn dit belangrijke gegevens die snel te zien zijn door middel van zo’n dashboard. De plugin is samen te gebruiken met WooCommerce.

– Voorbeeld van een eCommerce rapport.

Waarbij Search Console bij Site Kit gratis was, moet bij MonsterInsights hiervoor betaald worden. MonsterInsight kan SEO score, keywords (zoekwoorden) en custom dimensions weergeven in rapporten. De pro versie biedt uitgebreide mogelijkheden zoals tracking, aangepaste rapporten en de koppeling met WooCommerce.

De pro versie heeft meer functies en mogelijkheden dan de lite versie. Hierdoor is het dashboard ook een ingewikkeld om zelf te maken. Wij adviseren als je deze mogelijkheid wil om dit met een expert in WordPress af te stemmen. De pro versie is voor $199,50 beschikbaar.

ExactMetrics WordPress plugin

– Dashboard ExactMetrics

De plugin van ExactMetrics wordt gebruikt door ruim één miljoen websites. Echter is de plugin niet hoog beoordeeld door de (ex) gebruikers. De gemiddelde score van de plugin is een 2,5 waarbij een 5 het hoogst haalbare is. De plugin heeft zowel een lite- als een pro versie, voor de pro versie moet betaald worden.

ExactMetrics lite dashboard

Het dashboard van ExactMetrics begint overzichtelijk met sessies, paginaweergaves, gemiddelde sessieduur en bounce rate. Het tweede blok is hetzelfde als bij MonsterInsights. Hier worden de sessies en de paginaweergaven weergegeven per bepaalde periode. De best bezochte pagina’s/geplaatste berichten is ook handige informatie voor op je dashboard. Daarnaast kan je ook nog informatie inzien van nieuwe en terugkomende bezoekers. Als laatste, op het dashboard, kan je het percentage zien van welke apparaten de bezoekers gebruiken.

Extra mogelijkheden pro-pakket

Het pro-pakket heeft ten opzichte van MonsterInsights geen toegevoegde waarde. Alle mogelijkheden die MonsterInsights heeft, heeft ExactMetrics ook. De onderdelen die ExactMetrics heeft zijn mogelijkheden zoals tracking, aangepaste rapporten en de koppeling met WooCommerce.

Conclusie

De belangrijkste vraag uiteindelijk is: “Welke plugin is voor jou de beste om te installeren?”. Dat is eigenlijk een vraag die bij iedereen verschillend is. Het ligt eraan wat je wil doen en welke gegevens jij nodig heb of interessant lijkt. Als je aanvullende mogelijkheden wil hebben met betrekking e-commerce en een webwinkel, dan moet je gaan kijken naar een pro-pakket. Als je snel statistieken wil zien en benieuwd ben naar hoe jouw website het doet, dan is de Google Site Kit voor jou voldoende.

Verder is een dashboard goed te gebruiken om een globaal overzicht te hebben van de data. Mocht je verder in de statistieken, funnels en goals willen duiken is het handig om onze andere blogs te bekijken. Analytics is uiteindelijk ook een belangrijk onderdeel van je online marketing. Wil je meer weten, bekijk onze dienst WordPress SEO.

Neem contact op

Ben je nu toch nog benieuwd welk dashboard op WordPress voor jou het beste is om te gebruiken, neem contact op met onze WordPress specialisten of stuur een e-mail. Je kan ons ook bereiken op 030 20 72 488.

Plugins op WordPress

Benieuwd naar waar je de plugins in WordPress kan vinden? Hiervoor hebben wij ze op een rij gezet.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex