Blog

WordPress code snippets

Afbeelding WordPress code snippets

WordPress code snippets zijn kleine stukjes code die je in de broncode van je website kunt plaatsen. Met dank aan deze code kan je extra functies en mogelijkheden aan je website toevoegen. Belangrijk voordeel is dat je hier géén extra plugin voor nodig hebt, maar uitsluitend een stukje broncode.

Mocht je interesse in code snippets hebben, dan moet je wel weten waar je mee bezig bent. Als je bijvoorbeeld geen ervaring met PHP hebt, dan is het aan te raden om niet zelfstandig met deze code aan de slag te gaan. De wijzigingen voer je overigens door in het functions.php bestand.

Wat zijn code snippets?

De code snippets zijn dus kleine stukjes code die je in de broncode van je website kunt plaatsen. Met een code snippet creëer je een extra functionaliteit op je website, waarmee je je website dus interessanter weet te maken.

Je vraagt je nu ongetwijfeld af: wat heb ik aan zo’n code snippet? Om je hier een indruk van te geven, hebben wij 10 handige WordPress code snippets voor je verzameld.

  1. Standaard widgets wijzigen: met een simpele code snippet verberg je de standaard widgets van je WordPress website. Ideaal, aangezien er veel widgets zijn die je helemaal niet gebruikt.
  2. Notificatie in de backend: zijn er meerdere admins die op jouw website inloggen? Met een notificatie in de backend laat je hen een persoonlijk bericht zien, zoals ‘Goedemorgen [naam]’. Zo’n notificatie creëer je met een WordPress code snippet.
  3. Login-pagina wijzigen: met een code snippet kan je ook de login-pagina wijzigen. Zo kan je het logo wijzigen, maar ook de kleuren aanpassen. Met de juiste PHP code maak je de login-pagina simpelweg geheel naar wens.
  4. Minimaal aantal woorden voor publicatie: wil je dat elk bericht op je website een minimaal aantal woorden heeft? Door een specifieke code snippet in je functions.php bestand te plaatsen, is het mogelijk om dit voor elkaar te krijgen.
  5. Totaal aantal afbeeldingen tellen: ben je benieuwd naar de hoeveelheid afbeeldingen op je website? Met een simpele code snippet worden alle afbeeldingen voor je geteld. Deze afbeeldingen kan je vervolgens op je website tonen, bijvoorbeeld in de vorm van een leuke statistiek.
  6. Plaatsen van reacties wijzigen: normaal gesproken moet een bezoeker bij het plaatsen van een reactie meerdere velden invullen. Een van deze velden is eigenlijk onnodig; ‘website-URL’. Met een code snippet kan je dit stukje gelukkig weghalen uit het reactie systeem van WordPress.
  7. Dashboard widget toevoegen: het dashboard is de standaardpagina waar je in de backend van je WordPress website op uit komt. Met de juiste code snippets kan je dit dashboard geheel naar wens toevoegen. Zo kan je met een simpele code de ‘recente berichten’ widget aan je dashboard toevoegen.
  8. Redirect na plaatsen pagina: nadat een bezoeker een reactie geplaatst heeft, kan je deze bezoeker middels een redirect doorsturen naar een specifieke pagina. Ook dit krijg je voor elkaar met een code snippet.
  9. URL auteurspagina: heb je op je website toevallig een auteurspagina staan? Met een code snippet kan je de URL van deze pagina naar wens aanpassen.
  10. Aantal karakters per reactie: zit je niet te wachten op reacties van slechts één woord? Je kunt ervoor kiezen om een minimum aantal karakter per reactie in te stellen. Dít doe je snel met de juiste code snippet.

Zijn dit alle code snippets? Nee, absoluut niet. Nagenoeg alles kan je op deze manier aan je WordPress website aanpassen. Het belangrijkste is in ieder geval dat je wéét hoe je het functions.php bestand aan moet passen.

Handig gebruik van code snippets

Is het aan te raden om gebruik van de code snippets te maken? Ja, zonder enige twijfel. Door van deze snippets gebruik te maken, hoef je géén extra plugin te installeren. Dat is erg wenselijk wat ons betreft.

Waarom? Omdat plugin altijd ten koste gaan van de laadsnelheid van je website. Ook heb je continu omkijken naar het updaten en bijhouden van de plugins. Door van de code snippets gebruik te maken, heb je nergens omkijken naar.

Zoals we hierboven al gesteld hebben, is het plaatsen van de code snippets niet gemakkelijk. Je moet dit op de juiste manier in het juiste bestand doen. Het gaat hierbij om het zogeheten functions.php bestand. Dit is een bestand in de backend van je website waarmee alle PHP functies ingeladen worden.

Om wijzigingen in dit bestand door te voeren, zou je eerst een child theme aan moeten maken. Vervolgens kan je de wijzigingen in het functions.php bestand van het thema aanpassen. Ga je na verloop van tijd een ander thema gebruiken? Dan is het uiteraard wel belangrijk dat je alle code snippets overzet naar het nieuwe thema.

Let op: niet alle wijzigingen of extra functionaliteiten horen in dit bestand thuis. Wil je bijvoorbeeld een specifieke functie wijzigen? Of wil je iets blijvends aan je website doorvoeren? Dan is het wellicht wel verstandiger om voor een plugin te kiezen. Zoals we hierboven omschreven hebben, heb je bij het functions.php bestand van een thema met enkele aandachtspunten te maken.

Prima alternatief

Ga je liever niet zelf stunten in het functions.php bestand? Dan kan je ook voor de Code Snippets plugin kiezen. Dit is een handige plugin waarmee je makkelijk stukjes broncode aan je website toe kunt voegen. Dit vul je in een formulier, inclusief een titel, waarna de plugin de rest van het werk uitvoert. Je kunt vervolgens per code snippet bepalen of je deze in- of uitgeschakeld wenst te hebben.

Conclusie

Met code snippets voeg je op een slimme manier extra functionaliteiten aan je website toe. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd de beste en meest duurzame manier is.

Lukt het jou niet om de code snippets op de juiste manier te verwerken? Of wil je graag van thema overstappen en alle bestaande code snippets in je nieuwe thema verwerken? Voor dergelijke werkzaamheden staan wij graag voor je klaar. Met onze kennis en ervaring kunnen wij alle mogelijke code snippets voor je toevoegen of aanpassen.

Heb je nu al interesse in onze diensten? Neem gerust contact met ons op en bespreken graag alle mogelijkheden met je. Je kunt ons hiervoor bellen op 030 20 74 288 of een live chat via de website starten.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex