Blog

WordPress cache legen in stappen

Afbeelding WordPress cache legen in stappen

Wanneer je bezig bent met het opzetten van je eigen website in WordPress, is het vanzelfsprekend dat je van tijd tot tijd een aantal veranderingen aan je website moet aanbrengen. Echter kan het overkomen dat je na het aanbrengen van wijzigingen aan je website je deze niet ziet veranderen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. In dit geval kan het probleem te maken hebben met de cache van je WordPress website. Daarom lees je in dit artikel hoe je de cache van je WordPress website kan legen en hoe je dit met behulp van speciale plug-ins kan doen.

Caching uit de cache zorgt voor een snelle website

Elke keer dat je een website voor de eerste keer bezoekt worden verschillende gegevens zoals afbeeldingen, documenten en teksten van deze website tijdelijk opgeslagen op een opslagplek. Deze opslagplek wordt de ‘cache’ genoemd. De cache slaat diverse websitegegevens tijdelijk op zodat wanneer jij besluit om een eerder bezochte website opnieuw te bezoeken, alle bijbehorende data meteen kan worden opgehaald uit de cache. Het ophalen van websitegegevens uit de cache wordt ‘caching’ genoemd. Caching zorgt ervoor dat wanneer je een website opnieuw bezoekt, deze razendsnel kan worden geladen en je gebruik kan maken van een snelwerkende website.

Waarom je de cache van tijd tot tijd moet legen

Het legen van het cachegeheugen van tijd tot tijd is belangrijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Het regelmatig legen van je cachegeheugen zorgt er namelijk voor dat je er van verzekerd bent dat je de nieuwste versie van al jouw bezochte websites te zien krijgt. Het kan namelijk voorkomen dat er een nieuwe versie van een website beschikbaar is, maar dat je deze niet kan zien. Dit komt namelijk doordat de websitegegevens, die bij de oude versie horen, uit de cache worden gehaald. Door het cachegeheugen te wissen en de website weer te bezoeken, worden de websitegegevens van de nieuwe versie van de website opgeslagen in de cache.

Internetbrowsers met een eigen cache moeten worden geleegd

Wanneer jij als enige geen verandering op je website ziet na het aanbrengen van wijzigingen, is het tijd om je browser cache te legen. Elke internetbrowser zoals Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla Firefox, hebben hun eigen cachegeheugen die je handmatig via de instellingen kan legen. Nadat je de cache van je browser hebt geleegd, zullen de wijzigingen die je hebt aangebracht zichtbaar worden. Echter als de wijzigingen na het legen van je browser cache nog steeds niet zichtbaar worden, moet je ook de cache van jouw website legen.

Tijd om de cache van je WordPress website te legen met een geschikte plug-in

Bij het opzetten van je eigen website in WordPress maak je vaak gebruik van diverse plug-ins om diverse functies aan je website toe te voegen. Zo maak je ook gebruik van speciale cache plug-ins. Deze plug-ins zorgen ervoor dat je regelmatig de cache van je WordPress website kan legen, zodat je altijd de nieuwste versie van jouw WordPress website meteen te zien krijgt. Uiteraard zijn er verschillende cache plug-ins waar je gebruik van kan maken in WordPress.

Leeg eenvoudig de cache van je website met WP Super Cache

Eén van de meest gebruikte cache plug-ins voor WordPress websites is WP Super Cache. Met behulp van deze plug-in kan je eenvoudig de cache van je WordPress website legen, door naar de instellingen van je WordPress website te gaan te gaan. Hier vind je het menu van de WP Super Cache plug-in en kan je door op het tabblad “Easy” te klikken meteen de optie “Delete cache” te kiezen om de cache van je website te legen.

W3 Total Cache leegt met één druk op de knop de cache van je website

Het legen van de cache van je WordPress website kan ook snel en eenvoudig met de gratis W3 Total Cache plug-in. Wanneer je de W3 Total Cache plug-in opent kan je via het “Performance” menu direct naar het “Dashboard” tabblad van de W3 Total Cache plug-in gaan. Hier vind je meteen de knop “Empty all caches”. Met één klik op deze knop wordt de cache van je WordPress website meteen voor je geleegd en zal je de aangepaste versie van je website kunnen zien.

Hoge kwaliteit van WP Rocket Cache voor het legen van je cache

Voor het legen van de cache van je WordPress website maken velen gebruik van de WP Rocket plug-in. Deze plug-in verschilt met de hiervoor genoemde plug-ins, omdat deze plug-in niet in de WordPress plug-in bibliotheek wordt aangeboden. Dit is een plug-in van een wat hogere kwaliteit dan de plug-ins die door WordPress worden aangeboden en moet je dus op de officiële verkoop website kopen. Nadat je deze plug-in hebt gekocht kan je deze installeren in WordPress en zal deze verschijnen op je dashboard in WordPress, zodat je gebruik kan maken van alle functies voor je WordPress website. Door simpelweg op de plug-in te klikken, verschijnt meteen de knop “Clear cache” om de cache van je WordPress website te legen.

Nog steeds geen veranderingen zichtbaar? Check dan de server cache!

Als je na het toepassen van de bovenstaande oplossingen nog steeds geen verandering op je WordPress website ziet, is het mogelijk dat het probleem bij de server van je website ligt. Aangezien je hier zelf niet meteen verandering in kan brengen, is het aan te raden om contact met je hostingprovider op te nemen. De hostingprovider kan dan aan de hand van de problemen die jij ervaart een aantal opties aanbieden om deze problemen te verhelpen, zodat je jouw WordPress website zo snel mogelijk weer in de juiste staat kan brengen.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex