Blog

Cache legen in Chrome, Firefox, Edge en Safari

Afbeelding Cache legen in Chrome, Firefox, Edge en Safari

Het is je vast wel eens overkomen dat wanneer je bepaalde websites meerdere malen hebt bezocht, deze de volgende keer dat je ze bezoekt razendsnel laden. Daarnaast is het je vast ook wel eens overkomen dat je geen gebruik kan maken van de nieuwe versie van een website, zelfs als je deze probeert te herladen. Dit heeft allemaal te maken met de cache van je internetbrowser. Wat de cache inhoudt en hoe je deze eerder genoemde problemen kan oplossen, lees je in dit artikel.

Wat houdt cache in en waarom is caching nodig?

Wanneer jij aan het internetten bent op je computer of gebruikmaakt van verschillende apps op je telefoon, slaat jouw apparaat diverse internet- en appgegevens zoals afbeeldingen en teksten, tijdelijk op. De opslagplaats van deze opgeslagen gegevens wordt de ‘cache’ genoemd. Dit wordt ook wel ‘browser-cache’ genoemd wanneer het gaat om internetgegevens of ‘app cache’ als het gaat om apps gegevens. Wanneer jij een bepaalde website op een later moment opnieuw bezoekt kan jouw computer sneller toegang krijgen tot alle bijbehorende data via de cache van de desbetreffende website, zodat websites sneller worden geladen. Het opslaan van deze gegevens in cache om later sneller bij benodigde data te komen wordt ‘caching’ genoemd.

Het legen van je internetbrowser cache is van tijd tot tijd nodig

Wanneer je problemen ervaart met het laden van diverse websites, hoor je regelmatig dat er wordt geadviseerd om de cache van je internetbrowser te legen, oftewel te wissen. Ondanks dat je computer de internetgegevens van de websites die je bezoekt opslaat komt het regelmatig voor dat wanneer er aanpassingen worden gemaakt aan de websites, jij niet in staat bent deze te zien zelfs als je de website probeert te herladen. In plaats daarvan blijf je de oude versie van de website zien, omdat de inmiddels oude internetgegevens uit de cache worden gehaald. Om dit probleem op te lossen wordt het dus aangeraden om de cache van je internetbrowser te legen, zodat de meest recente versie van de website opnieuw kan worden opgeslagen in de cache.

Hoe leeg je de cache van diverse browsers?

Elke internetbrowser heeft zijn eigen cachegeheugen, om de belangrijkste internetgegevens tijdelijk op te slaan voor later gebruik. Echter gaat het legen van de cache voor elke internetbrowser net iets anders. Hieronder lees je hoe je de cache van de meest gebruikte internetbrowsers eenvoudig kan legen.

Cache in Google Chrome wissen

Eén van de meest gebruikte internetbrowsers is Google Chrome. Het legen van je cache in Google Chrome gaat als volgt:

 • Wanneer je Google Chrome opent verschijnen er drie stipjes rechtsboven in het scherm. Klik op de drie stipjes en het ‘Google Chrome aanpassen en beheren’ menu verschijnt.
 • In het ‘Chrome aanpassen en beheren’ menu klik je op de optie ‘Instellingen’.
 • Je bevindt je vervolgens op het ‘Instellingen’ menu. Vervolgens ga je naar het ‘Privacy en beveiliging’ menu door naar beneden te scrollen op de huidige pagina of door op de menuknop linksboven te klikken en de ‘Privacy en beveiliging’ optie te klikken.
 • Vervolgens klik je op de optie ‘Browsegegevens wissen’ en verschijnt er een pop-up scherm.
 • Kies voor het ‘Basis’ tabblad bovenaan het pop-up scherm en vink alleen de optie ‘Gecachte afbeeldingen en bestanden’ aan.

Tot slot klik je op ‘Gegevens wissen’ en sluit het ‘Instellingen’ tabblad.

Cache in Mozilla Firefox wissen

Een andere veel gebruikte internetbrowser is Mozilla Firefox. Het wissen van je cache in Mozilla Firefox is vrijwel hetzelfde als in Google Chrome en gaat als volgt:

 • Net zoals bij het openen van Google Chrome, klik je bij het openen van Mozilla Firefox op de drie stipjes die rechtsboven in het scherm verschijnen. Ook in dit menu klik je op de optie ‘Instellingen’.
 • In het ‘Instellingen’ menu klik je op de optie “Privacy & beveiliging”, die zich aan de linkerkant van het scherm bevindt.
 • Vervolgens scrol je naar beneden tot je bij het gedeelte ‘Cookies en websitegegevens’ komt. Hier klik je op de optie ‘Gegevens wissen’ en zal er een pop-up scherm verschijnen.

Op het pop-up scherm vink je alleen de optie ‘Gebufferde webinhoud’ aan en klik je op wissen. Vervolgens kan je het ‘Instellingen’ tabblad sluiten.

Cache in Safari wissen

De meeste Apple gebruikers maken gebruik van Safari als hun standaard internetbrowser. Het wissen van je cache gegevens in Safari gaat net iets anders vergeleken met andere internetbrowsers, omdat hiervoor een ontwikkel-menu voor moet worden ingeschakeld. Dit doe je als volgt:

 • Bij het openen van Safari verschijnt er aan de linkerkant van de menubalk de optie ‘Safari’. Onder het ‘Safari’ menu klik je op de optie ‘Voorkeuren’.
 • Vervolgens klik je op de optie ‘Geavanceerd’ bovenaan de menubalk en vink je de optie ‘Toon Ontwikkel-menu in menubalk’ aan.

Het ontwikkel-menu is nu ingeschakeld. Vervolgens kan je hierop klikken en de optie ‘Leeg caches’ aanklikken.

Cache in Microsoft Edge wissen

In Microsoft Edge gaat het wissen van cache op vrijwel dezelfde manier als in Google Chrome en Mozilla Firefox.

 • Bij het openen van Microsoft Edge klik je op de drie stipjes rechtsboven in het scherm en kies je de optie ‘Instellingen’.
 • Aan de linkerkant van het ‘Instellingen’ menu kies je de optie ‘Privacy, zoeken en services’.
 • Hier vind je onder ‘Browsegegevens wissen’ de knop ‘Kies wat u wilt wissen’ en kan je de optie ‘Afbeeldingen bestanden in de cache’ aanvinken.

Ten slotte klik je op ‘Nu wissen’ en sluit het ‘Instellingen’ tabblad.

Cache legen in Internet Explorer

Internet Explorer is een wat oudere internetbrowser, wat nog steeds intensief wordt gebruikt. Ook hier is het nodig om cache gegevens te wissen, wat als volgt gaat:

 • Wanneer je de internetbrowser opent klik je rechtsboven op het tandwiel, waar je vervolgens kiest voor de optie ‘Internetopties’.
 • Bij de algemene instellingen vindt onder ‘Browsegeschiedenis’ de optie ‘Verwijderen’.
 • Vervolgens vink je alleen de optie ‘Tijdelijke internetbestanden en websitebestanden’ aan en klik je op de optie ‘Verwijderen’.

Tot slot krijg je een bevestiging wanneer de gegevens zijn verwijderd en kan je het huidige tabblad sluiten.

Wij kunnen je ook helpen bij het optimaliseren van je WordPress website. Lees meer over onze dienst WordPress Optimalisatie.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex