Blog

Wat is een WordPress thema?

Afbeelding Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema is verzameling van bestanden waarmee de uitstraling van je website wordt bepaald. In een WordPress thema zijn onder meer de lay-out, kleuren en lettertypes verwerkt. Door een dergelijk thema te installeren, creëer je direct de gewenste uitstraling van je website.

WordPress thema’s

Door van een WordPress thema gebruik te maken, geniet je van de nodige voordelen. Zo is het een fluitje van een cent om de gewenste uitstraling van de website te verkrijgen. Je hoeft niet meer met HTML en dergelijke aan de slag. Het downloaden en installeren van het WordPress thema is meer dan voldoende.

Spreekt het WordPress thema je niet voor de volle 100% aan? Dan is het goed om te weten dat je dit thema ook nog naar wens aan kunt passen. Je kunt bijvoorbeeld het design op meerdere vlakken naar wens aanpassen. Op deze manier kan je alle WordPress thema’s volledig afstemmen op de huisstijl van je bedrijf of merk.

Bovendien is het super fijn dat je uit heel veel soorten thema’s kunt kiezen. De vraag ‘wat is een WordPress thema?’ kent hierdoor geen eenduidig antwoord. Wat een WordPress thema precies is, hangt namelijk af van het thema waar jij voor kiest.

Op het moment van schrijven kan je via WordPress.org 4639 thema’s downloaden. Al deze thema’s hebben hun eigen stijl, hun eigen kenmerken en hun eigen mogelijkheden.

Hoe je zo’n WordPress thema op je website kunt gebruiken? Heel simpel! Via je WordPress installatie kan je snel het gewenste thema downloaden, waarna je deze direct kunt installeren. Nadat je deze geïnstalleerd hebt, moet je voor de grap maar eens je website bekijken. Je ziet dan direct dat je website in een nieuw jasje gestoken is.

Nadien kan je allemaal aanpassingen aan het WordPress thema doorvoeren. Je kunt de lay-out deels aanpassen, je kunt content toevoegen, je kunt kleuren wijzigen en je kunt het lettertype wijzigen. Als je enigszins handig met HTML bent, kan je zelfs nog veel verder gaan. Maak in dat geval wel altijd een ‘child theme’ aan, zodat latere plugin updates geen roet in het eten gooien.

WordPress Template

Ten onrechte wordt een WordPress thema ook wel eens aangeduid als een template. Er bestaan echter geen WordPress templates. Alleen als je met bijvoorbeeld de Elementor Theme Builder aan de slag gaat, worden er zogeheten WordPress templates gebruikt.

Opvallend genoeg zijn er wel heel veel mensen die zoeken op ‘Wat is een WordPress template?’. Dat zoekresultaat levert in Google 4.120.000 zoekresultaten op. Maar, de zoekterm ‘Wat is een WordPress Thema?’ levert in Google bijna 5 miljoen resultaten op.

Verschil WordPress thema en template

Tussen een WordPress thema en een template bestaan duidelijke verschillen. Als we het over de verzameling van bestand hebben waarmee het design van een website bepaald wordt, spreken we over een WordPress thema. Als we het over blokken hebben die je met de Elementor website builder kunt gebruiken, hebben we het over een WordPress template.

De termen ‘thema’ en ‘template’ worden in dit geval echter veelvuldig door elkaar heen gebruikt. Mocht je op het internet de term WordPress template tegenkomen, kan je er min of meer van uitgaan dat hiermee een WordPress thema bedoeld wordt.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex