Blog

Wat is een frontend developer?

Afbeelding Wat is een frontend developer?

Een frontend developer houdt zich bezig met de voorzijde van online websites, webshops, maar ook programma’s en apps. Een frontend developer wordt ook wel een frontent programmeur of een frontend ontwikkelaar genoemd. Hij zorgt er dus voor dat het design wat bezoekers van de website zien goed samenwerkt met de codetaal aan de achterkant van de website. Van alle toepassingen wordt door gebruikers verwacht dat deze er aantrekkelijk uitziet, maar tegelijkertijd ook op een fijne manier werkt. Dit vraagstuk wordt vaak opgelost door een frontend developer.

Wat is de betekenis van front-end?

Frontend heeft betrekking op dat gedeelde van een website, webshop, programma of app die bezoekers uiteindelijk te zien krijgen. Gangbaardere termen voor frontend zijn bijvoorbeeld UI (User Interface) of gebruikersinterface. Het ontwerp voor een website of een van de andere toepassingen wordt daarbij dus samengevoegd met een technische achterkant, die zorgt dat het samen goed werkt.

Wat is het verschil met back-end?

Er moeten ook dingen gebeuren aan de achterkant van een website. In tegenstelling tot de frontend is de back-end niet te zien voor gebruikers. Dit is vaak te regelen via dashboards of beheerpagina’s die achter een website, webshop of andere toepassing schuilgaan. Om een goede integratie van beide onderdelen te verzekeren, werken frontend developers ook vaak samen met backend developers.

Wat doet een frontend developer precies?

Een frontend developer houdt zich dus bezig met het ontwikkelen, testen, programmeren en implementeren van het zichtbare gedeelde van een website. Ze zorgen ervoor dat een website technisch goed in elkaar steekt, maar ook voor bezoekers makkelijk in gebruik is. Hiervoor gebruiken ze meerdere codeertalen, die elk hun eigen steentje bijdragen aan een goede frontend. Denk hierbij aan programmeertalen als HTML, Javascript of CSS. Er zijn specifieke werkzaamheden waar een frontend developer zich zoal mee bezig kan houden:

 • Het optimaliseren van de laadtijden van een website op een computer, mobiel én tablet
 • Bepalen welk beheersysteem het beste werkt voor een bepaalde website. hierbij wordt een keuze gemaakt tussen aanbieders als WordPress, Joomla! of vergelijkbare aanbieders
 • Het uitwerken en ontwikkelen van vraagstukken over technische aspecten
 • Het verder ontwikkelen van een site of app met nieuwe functies
 • SEO: het verbeteren van de vindbaarheid van een toepassing in zoekmachines als Google, Bing of Yahoo.

Mogelijke vraagstukken tijdens het werk van een frontend developer kunnen zijn:

 • Hoe kan ik het beste een Content Management Systeem-template opbouwen?
 • Hoe creëer ik een design dat zich goed aanpast aan het device waarop het wordt gebruikt?
 • Hoe ga ik het Document Type Definition van deze toepassing vormgeven?
 • Hoe ga ik om met verschillen tussen allerlei browsers, zoals Chrome, Edge, Firefox of Safari?
 • Zijn mijn toepassingen goed te vinden in zoekmachines? Is de SEO van deze toepassingen wel in orde?

Hoe word je een frontend developer?

Een frontend developer kun je worden door een specifieke studierichting te kiezen die iets te maken heeft met computers, design en programmeren. Voorbeelden van dergelijke studies kunnen onder meer de volgende zijn:

 • Informatica (zowel hbo als wo)
 • Computer Science (uitsluitend wo)
 • Technische Informatica (zowel hbo als wo)
 • Front-end developer (verkort hbo-programma voor bijvoorbeeld omscholing)
 • Naast een technische achtergrond moet je voor het werk als frontend developer meer in je mars hebben. Het gaat er ook om dat je op een creatieve en gebruiksvriendelijke manier problemen oplost en nieuwe toepassingen kunt ontwikkelen. Vaak zijn frontend developers specialisten in een of een paar programmeertalen. Hier wordt, net als eerdere ervaring, naar gevraagd in een sollicitatiegesprek.

Salaris van een frontend developer

Wat verdient een frontend developer? Deze vraag is niet simpel te beantwoorden. Het salaris is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ervaring, het opleidingsniveau, de verantwoordelijkheden van de functie en de locatie.

Een frontend developer verdient in Nederland gemiddeld €3.600,- bruto per maand. Maar zoals zojuist omschreven is dit sterk afhankelijk van meerdere factoren. Het gemiddelde salaris van een junior frontend developer ligt veelal rond de €2.800,- bruto per maand.

Waar vind ik een frontend developer?

Frontend developers kunnen op meerdere plekken in de arbeidsmarkt terecht komen. Ze horen wel standaard onder de ICT-afdeling. Frontend developers kunnen in vaste dienst gaan bij een groot bedrijf, dat standaard vraagt om ontwikkeling van hun websites, apps of programma’s. Daarnaast kan een frontend developer ook als freelancer aan de gang om verschillende eenmalige opdrachten voor kleinere werkgevers uit te voeren.

Ten slotte, kunnen recruitmentbureaus frontend programmeurs werven en vervolgens uitzenden. Ben je direct op zoek naar hulp van een frontend developer vanuit een digital agency? Aarzel niet en neem contact met ons op, wij kunnen je verder helpen!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex