Blog

Wat is een backend developer?

Afbeelding Wat is een backend developer?

Een backend developer houdt zich bezig met de achterkant van een website, app of programma. Een backend developer wordt ook wel een back-end ontwikkelaar of een back-end programmeur genoemd. Zij zorgen ervoor dat de achterkant van een website, die niet zichtbaar is voor bezoekers, goed werkt. Om ervoor te zorgen dat bezoekers uiteindelijk een fijne ervaring hebben aan de voorkant, moet eerst de achterkant van de toepassing goed in orde zijn. Hier houdt een backend developer zich mee bezig.

Wat is de betekenis van backend?

Backend heeft betrekking op het gedeelte dat voor bezoekers of gebruikers van een toepassing niet zichtbaar is. Vaak speelt dit zich af op het dashboard of een beheerpagina achter een website. Via zo’n inlogsysteem kunnen beheerders verschillende onderdelen van de website aanpassen. De backend omgeving ondersteunt en faciliteert de voorkant (frontend) van de website.

De backend van een website bestaat uit drie verschillende onderdelen. Dit zijn de database, de server en de applicatie zelf. Dit steekt als volgt in elkaar. De applicatie of website krijgt zijn gegevens van de frontend. Deze worden opgeslagen op een database. Zo’n database is een grote verzameling van allerlei gegevens die draait op een server. De server kan later de gegevens die door de applicatie opgevraagd worden weer vrijgeven.

Backend processen

In de backend kunnen meerdere processen plaatsvinden. Voorbeelden zijn het laten registreren van nieuwe klanten of bezoekers, het uploaden van nieuwe afbeeldingen, video’s of andere bestanden en tot slot het uitlezen van nieuwsberichten.

Het domein van backend developers is erg breed. Er wordt daarom ook gewerkt met meerdere programmeertalen. Enkele voorbeelden hiervan zijn Python, PHP, ColdFusion, Ruby, ASP.NET of Delphi.

Het programmeren van een hele website is vaak niet meer nodig. Via Content Management Systemen (CMS) zoals WordPress, Joomla!, Drupal en Magento is het gemakkelijker om wijzigingen op een website aan te brengen. Hiervoor is geen verregaande kennis over programmeertalen meer nodig.

Een backend bestaat ook nog uit een framework. Dit raamwerk bepaalt welke code geschreven wordt. Hiervoor zijn bepaalde richtlijnen uitgewerkt, die gekoppeld zijn aan de tools die een backend developer binnen het framework kan gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Swing, CakePHP en Symfony2.

Wat is het verschil met frontend?

Backend houdt zich dus voornamelijk bezig met achterliggende processen op de website. De frontend van een website is juist alles wat voor de bezoekers te zien is. Dit gaat dus om het design, het uiterlijk en de functionaliteit van de website. Beide onderdelen passen echter wel bij elkaar en vullen elkaar goed aan. De functies die iemand aan de voorkant kan gebruiken, zijn geprogrammeerd in de backend.

Wat doet een backend developer precies?

Een backend developer kan op ontzettend veel verschillende gebieden actief zijn. Waar ze zich precies mee bezig houden, is vooral afhankelijk van hun specialisatie en interesse. Over
het algemeen kunnen backend developers zich onder meer bezig houden met de volgende onderdelen:

  • Het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor webshops , websites en apps
  • Het verbeteren van bestaande toepassingen
  • Wensen van een opdrachtgever omzetten naar functionele toepassingen
  • Samenwerken met frontend developers om de code perfect aan te laten sluiten op wat er aan de voorkant van de website te zien moet zijn.

Hoe word je een backend developer?

Om backend developer te worden, moet je in ieder geval een opleiding binnen het vakgebied van de ICT hebben afgerond. Je studie is bij voorkeur op hbo- of wo-niveau, al weegt praktijkervaring tegenwoordig ook zwaarder mee tijdens een sollicitatie. Het gaat er vooral om dat je aantoonbare kennis en ervaring hebt met dergelijke werkzaamheden en met specifieke programmeertalen. Voorbeeldstudies die je kunt volgen zijn:

  • Bedrijfskundige informatica (uitsluitend op hbo)
  • Computer Science (uitsluitend op wo)
  • Informatica / Technische Informatica (zowel op hbo als wo)

Waar vind ik een backend developer?

Zo breed als de werkzaamheden van een backend developer kunnen zijn, zo zijn ook hun werkplekken. Ze kunnen werken bij vrijwel elke organisatie, aangezien vrijwel elke organisatie tegenwoordig een eigen vorm van een website, applicatie of programma aanbiedt. Backend developers werken veel samen met andere programmeurs, maar ook met andere digitale specialisten. Door alle werkzaamheden goed op elkaar aan te laten sluiten, werkt een toepassing het beste.

Backend developers treden vaak in vaste dienst bij een bedrijf, al zijn er ook ontwikkelaars die ervoor kiezen freelance te werken. Zij nemen dan vaak kleinere en eenmalige opdrachten van verschillende werkgevers aan. Backend developers in vaste dienst ontwikkelen hele toepassingen voor een specifiek bedrijf. Ben je direct op zoek naar hulp van een backend developer vanuit een digital agency? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je helpen. Dat kan ook via de live chat, e-mail of bel ons op 030 20 72 488.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex