Blog

Spam reacties voorkomen in WordPress

Afbeelding Spam reacties voorkomen in WordPress

Wij vinden WordPress geweldig. Maar een groot nadeel waar we allemaal niet omheen kunnen is de hoeveelheid spamberichten die binnenkomen via WordPress. Erg vervelend, aangezien het filteren en beheren van je spammail- en berichten een tijdrovende klus is. Daarnaast brengt spam ook schade toe aan jouw website. Het kan invloed hebben op jouw rankings in zoekmachines en jouw geloofwaardigheid als onderneming. Maar gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren om je spam te verminderen. En niet zo’n beetje ook, de spam valt te verminderen tot wel 99%. Lees dus gauw verder!

Verschillende manieren om spamberichten te voorkomen

Je kent het vast wel; vreemde reacties op blogs of nieuwsberichten over ongepaste onderwerpen, zoals seks en viagra. In deze berichten staan vaak ook links verwerkt die leiden naar malafide en vaak onveilige websites. Content die jij zeker niet op jouw website wil hebben.

Vanuit de instellingenpagina van WordPress is het mogelijk om een aantal aanpassingen te doen om zo meer controle te hebben op de reacties die worden weergeven op jouw WordPress website. Ga naar ‘Instellingen > Discussies’ en kijk eens naar de mogelijkheden.

Discussie instellingen WordPress
– Voorbeeld hoe de Discussie-instellingen er uit zien.

Reacties helemaal uitschakelen

Niet alle bedrijven en/of webpagina’s hebben het nodig om de mogelijkheid tot reageren aan te bieden. In dat geval is het een goede optie om gewoon alle reacties uit te zetten; vink de optie ‘Sta toe dat mensen kunnen reageren op nieuwe berichten’ uit.

Uitschakelen van sta toe dat mensen kunnen reageren op berichten
– Reacties uitzetten op nieuwe producten.

Met deze optie blijven de berichten op de reeds gepubliceerde berichten wel zichtbaar. Mocht je deze berichten ook weg willen hebben, dan moet je dit voor elk afzonderlijk bericht doen. Ga naar ‘Berichten’ en zoek het bericht dat je wil bewerken. Ga naar het venster met ‘Instellingen’ en klik op het tabblad ‘Discussie’, hiervoor moet je soms even scrollen. Verwijder hier het vinkje ‘Sta reacties toe’ om reacties voor dat specifieke bericht uit te schakelen.

Toestaan van reacties in WordPress
In deze lijst kan je de reacties uitzetten.

Anonieme reacties uitschakelen

Het is ook mogelijk om alleen de anonieme reacties uit te schakelen. Als het op jouw WordPress mogelijk is om anoniem reacties te geven, dan zijn specifieke gegevens (zoals naam, e-mail en website) niet vereist. Dit maakt het heel toegankelijk voor iedereen om maar een reactie achter te laten en het stelt je website bloot aan spambots. Om dit te voorkomen moet je de optie ‘Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven’ aanvinken.

– Het is verstandig om deze functie aan te vinken.

Alleen reacties van ingelogde gebruikers toestaan

Als jouw website een community-website is en gesprekken en discussies binnen bepaalde kringen wil houden dan is het een verstandige optie om ervoor te kiezen om alleen reacties te te staan van mensen die zijn ingelogd als gebruiker op jouw website. Om dit te doen moet je kiezen voor ‘Overige reactie-instellingen’ en de optie ‘Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren’ aanvinken.

– Voor deze optie moet je de tweede aanvinken.

Moderatiefunctie inschakelen

WordPress heeft een ingebouwde moderatiefunctie. Zo is het mogelijk om elke opmerking handmatig goed te keuren. Dit vermindert niet de hoeveelheid spam, maar het zorgt er wel voor dat jouw bezoekers de gekke spamberichten niet te zien krijgen. Een andere mogelijkheid is om een reactie als het ware in een wachtrij te plaatsen. Je kan een lijst samenstellen met woorden, namen en url’s in berichten die niet zomaar geplaatst worden. Zo kan jij later deze reacties checken. Kies voor de opties ‘Stuur mij een e-mail wanneer’ en ‘Voor een reactie verschijnt…’ en vink de optie aan die voor jou het beste werkt.

Zwarte lijst met verboden woorden

Met een zwarte lijst met verboden woorden kan je alle reacties gewoon toestaan, maar is het niet mogelijk om te reageren met bepaalde woorden. Om spammers te bannen kan je dus specifieke woorden, die vaak door spammers worden gebruikt, op de zwarte lijst te zetten. Ga naar het veld ‘Niet toegestane reactie toetsen‘ en typ de woorden of zinnen die jij niet op jouw website terug wil zien. Het is ook mogelijk om e-mailadressen, websites en url’s in te voeren. Kies per regel voor een woord, zin of adres.

In spamberichten zitten vaak links verwerkt, om traffic te genereren naar de website van de spammer. Het is mogelijk om reacties met links volledig uit te sluiten of het aantal links in een reactie te verminderen. Ga naar de sectie ‘Reacties modereren’ en kies voor het aantal links dat je maximaal per bericht toestaat. Om één link te accepteren vul je 2 in, om alle reacties met links te verbieden kies je 1.

Plugins tegen spamreacties

Naast de instellingen in WordPress zelf is het ook mogelijk om een plugin te installeren om een groot deel van de WordPress spamreacties te stoppen. Een aantal bekende plugins zijn:

 1. Disable Comments
 2. Akismet
 3. WordPress Zero Spam
 4. Cleantalk
Akismet anti-spam plugin

Akismet Spam Protection

Akismet Spam Protection is één van de meest gebruikte anti-spam plugins van WordPress.

Voordelen van Akismet:

 1. Akismet werkt ook voor je e-mails door middel van een plugin.
 2. Eenvoudig in gebruik
 3. Spamfilter zorgt voor continuïteit en een betrouwbare site.

Bekijk hier onze volledige blog over Akismet.

Spamreacties stoppen met CAPTCHA

Ook een populaire optie om spamreacties te stoppen is het gebruik van CAPTCHA. Dit is een soort formulier of vraag waarmee jij als bezoeker bewijst dat je een mens bent. Grote kans dat je dit wel eens bij andere websites bent tegengekomen. Er zijn verschillende plugins te vinden waarmee je CAPTCHA kan toepassen en veel van deze plugins zijn ook gratis:

 1. Google Captcha
 2. Simple Google reCAPTCHA
 3. Stop Spammer
 4. Cerber Security, Antispam & Malware Scan
Voorbeeld van reCAPTCHA
– reCAPTCHA logo

De ‘I’m not a robot‘ captcha ben je waarschijnlijk al genoeg tegen gekomen. Vaak heb je daarna een puzzel moeten oplossen met het zoeken van een bus, trein of auto. Deze puzzels zorgen ervoor dat jij minder spam krijgt op jouw website.

I am not a robot
✅ Vink jij voor ons de auto’s af?

Spamreacties stoppen met extern reactiesysteem

Tot slot bestaat er ook nog de mogelijkheid om spam in WordPress te stoppen door een extern reactiesysteem, zoals bijvoorbeeld:

 1. Disqus Conditional Load
 2. Yoast Comment Hacks
 3. Jetpack
 4. Super Socializer

Een aantal van deze plugins zijn ontworpen om het ingebouwde reactie-systeem te verbeteren, maar andere systemen zijn weer bedoeld ter vervanging van het ingebouwde reactie-systeem. Kijk dus eerst waar jouw voorkeur naar uitgaat.

WordPress beschermen tegen reactiespam

WordPress wordt geleverd met een reactiesysteem en dat biedt al veel mogelijkheden. Afhankelijk van jouw website en of er veel wordt gereageerd is het soms nodig om extra stappen te ondernemen. Dan is het mogelijk om WordPress zo te configureren dat het bepaalde reacties voor je blokkeert of modereert. Daarnaast is het ook een optie om een externe spamplugin te installeren.

Maak je website veiliger

Door je even goed te verdiepen in het tegenhouden van spamreacties en de juiste aanpassingen te maken voor jouw specifieke website maak je je WordPress website veiliger. Ook verbeter je je websiteprestaties en hou je je eigen geloofwaardigheid hoog. Een website met van die gekke comments en links schrikt toch af. Wacht dus niet langer en bescherm jouw WordPress tegen reactiespam!

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe wij dit voor onze website doen en hoe wij dit voor jou kunnen optimaliseren? Neem even contact met ons op door middel van de livechat of bel ons op 030 20 72 488. Wij bieden ook speciale onderhoudspakketten aan, deze zijn ook gericht op onderhoud en optimalisatie, kijk hier naar de mogelijkheden.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex