Blog

PHP shortcodes in WordPress

Afbeelding PHP shortcodes in WordPress

PHP shortcodes in WordPress zijn een shortcut voor het uitvoeren van een stukje code. Shortcodes zijn een stukje tekst die het stukje code representeren. Ze zijn super handig en nuttig! Lees over de voordelen en het gebruik van shortcodes in WordPress.

Wat is een shortcode?

Het woord shortcode is een combinatie van short cut en code en het is eigenlijk een kort stukje tekst dat ervoor zorgt dat een bepaald element naar voren komt op je WordPress website. Elke shortcode voert een actie uit op de WordPress website. Een voorbeeld is een shortcode voor een button. Wanneer je deze code plaatst in een tekst dan zal altijd die button worden getoond. Zo’n code staat vaak tussen blokhaakjes ( […] ) en is dus erg dus handig in gebruik voor elementen die vaker terugkomen op je website.

Wat zijn de voordelen van shortcodes in WordPress?

WordPress shortcodes hebben veel verschillende voordelen. In eerste instantie zijn shortcodes veel gebruiksvriendelijker dan HTML-code of PHP-scripts. Shortcodes zorgen ervoor dat je gemakkelijk bepaalde elementen kan veranderen. Een aanpassing van jou zorgt er ook voor dat het ook
automatisch verandert op alle pagina’s waar je de shortcode hebt gebruikt.
Dat is dan gelijk ook het tweede voordeel: het gebruik van shortcodes zal je veel tijd besparen. Je hebt namelijk geen ingewikkelde scripts nodig, maar je kunt eenmalig een shortcode aanmaken en vervolgens makkelijk gebruiken. In feite automatiseren shortcodes je workflow.

Plugin voor shortcodes

Bovendien kun je alle shortcodes verzamelen binnen een plugin. Bij een update of verandering van het WordPress thema zullen de shortcodes nog steeds werken. Het is zelfs mogelijk om de shortcodes voor verschillende WordPress websites te gebruiken. Erg handig als je meerdere WordPress websites in bezit hebt.

Hoe krijg ik shortcodes in WordPress?

WordPress heeft zelf een aantal standaard shortcodes. Een aantal voorbeelden zijn (*Spaties tussen [ ] verwijderen:

  • [ embed ]: deze shortcode maakt het mogelijk om verschillende attributen toe te voegen aan je insluiting. Bijvoorbeeld het instellen van maximale afmetingen.
  • [ caption ]: met deze code voeg je bij elk HTML-element een ondertitel of caption in.
  • [ gallery ]: met deze code voeg je een simpele galerij toe aan je WordPress website.
  • [ audio ]: met deze code kun je verschillende audiobestanden invoegen.
  • [ video ]: met deze code kun je videobestanden insluiten en afspelen.
  • [ playlist ]: met deze code kun je een aantal audio- of videobestanden laten zien.

Het gebruik van WordPress shortcodes is eenvoudig, maar je moet wel even weten hoe je het moet toepassen. Naast de standaard shortcodes kan je namelijk ook zelf shortcodes aanmaken. Mocht je niet handig zijn met PHP en HTML, dan kan je ook een plugin gebruiken om eigen shortcodes aan te maken.

Invoegen shortcodes in WordPress

Shortcodes kunnen ook door middel van een widget worden ingevoegd. Dit kan bij iedere pagina, blog of ieder andere pagina. Het is vrij eenvoudig toe te voegen in de editor. Voor de mensen die niet weten hoe het moet, heb ik een klein stappenplan gemaakt.

  1. Ga naar de editor in een bericht of pagina.

  2. Klik op +

  3. Zoek naar de blok shortcode / of type het in de zoekbalk

  4. Klik op de widget shortcode

WordPress shortcodes invoegen widget

Eigen WordPress shortcode aanmaken

Mocht je nog nooit eerder een shortcode hebben aangemaakt is het verstandig om allereerst een backup te maken van het bestand dat je gaat wijzigen. Mocht er iets fout gaan, dan kan je altijd nog terug naar de voorgaande versie van je WordPress website. Om een shortcode te maken moet je het stukje code plaatsen in je ‘functions.php’ bestand. De shortcode kun je oproepen met ‘’[shortcode]’’ in je berichten.

Dit is een voorbeeld van hoe een shortcode eruit ziet:

function my_shortcode_function() {
$i = '
WordPress Onderhoudspakketten
';
return $i;
}
add_shortcode('my-shortcode', 'my_shortcode_function');

Plugins voor WordPress shortcode

Ook door middel van een WordPress shortcode plugin kan je nieuwe elementen toevoegen aan de website. Dit is handig als je weinig technische kennis hebt. Zo’n plugin geeft je de basis shortcode, vervolgens kan je zelf de code aanpassen naar eigen wensen. Er zijn verschillende WordPress plugins beschikbaar hiervoor, bijvoorbeeld ‘Easy Bootstrap Shortcode’, ‘Visual Composer’, ‘Shortcodes Ultimate’ of ‘Reusable Text Blocks’. Er zijn er nog veel meer, maar niet alle plugins bieden even goede kwaliteit. Kijk dus goed naar de beoordeling van de plugin.

PHP shortcodes in WordPress FAQ

Wat is PHP?

PHP staat voor PHP Hypertext Preprocessor. PHP is een scripttaal dat wordt gebruikt om webpagina’s in te delen en teksten weer te geven.

Wat is een shortcode?

Het woord shortcode is een combinatie van ‘short cut’ en ‘code’ en het is een kort stukje code dat ervoor zorgt dat een bepaald element naar voren komt op je WordPress website. Met shortcodes kun je gemakkelijk en snel je bepaalde elementen toevoegen aan je webpagina’s.

Hoe maak ik shortcodes in WordPress?

Er zijn drie manieren om shortcodes aan te maken in WordPress. Je kan de codes zelf uittypen, je kan gebruik maken van widgets of je kan gebruik maken van een plugin.

Hulp nodig? Neem contact op!

Lukt het jou niet om bepaalde shortcodes te maken of komen de shortcodes verkeerd te staan in de frontend? Neem contact op met onze WordPress specialisten, zij weten hier wel raad mee. Je kan ons bereiken op 030 20 72 488 of start een live chat. Kijk daarnaast nog wat voor extra mogelijkheden wij bieden met onze WordPress onderhoudspakketten!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex