Blog

Magento vs. WordPress WooCommerce

Afbeelding Magento vs. WordPress WooCommerce

Als je informatie aan het inwinnen bent voor het starten van een webshop dan kom je op internet al snel in aanraking met twee namen: Magento en WooCommerce. Twee programma’s waarmee je een webshop kunt bouwen, betalingen kunt organiseren en je voorraad mee kunt beheren. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in de kenmerken van deze twee aanbieders om de juiste keuze te kunnen maken. Magento is een open source programma van Adobe, waarbij je gebruik kunt maken van een gratis versie, maar ook van verschillende betaalde versies waarbij er extra mogelijkheden worden geboden. WooCommerce is ook een open source programma, maar is wel gekoppeld aan WordPress. Eigenlijk is het een plugin waarmee je op een eenvoudige manier een webshop kunt bouwen, betalingen afhandelen en de voorraad kunt bewaken. Beide programma’s hebben hun voor- en nadelen. Wij vergelijken ze in dit blogartikel.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is wereldwijd het meest populaire programma om een webshop mee te bouwen. Het is een plugin van WordPress en is volledig open source. Het installeren van de plugin gaat via het WordPress Content Management Systeem (CMS). Het installeren gaat heel eenvoudig. Je wordt via een ‘wizard’ door het programma geleid. Hierbij moet je een aantal zaken instellen zoals de wijze van verzending, instellingen voor de betalingen en bijvoorbeeld de belastingtarieven. Als je deze hebt geïnstalleerd, kun je gebruik maken van de functionaliteit die WooCommerce biedt.

WooCommerce WordPress plugin

WooCommerce Webshop

Als je kiest voor de basis, kun je met deze plugin in ieder geval een webshop bouwen, de betalingen afhandelen en de voorraad beheren. Als je meer wilt dan de basis, dan kun je extra plugins installeren waarmee je kunt beschikken over meer functionaliteit.

WooCommerce is een plugin van WordPress, daarom is het mogelijk om ook andere plugins te koppelen aan deze webshop. Waarmee je dus gebruik kunt maken van andere plugins waarmee je jouw webshop kunt versterken. Denk hierbij aan plugins op het gebied van beveiliging en privacywetgeving.

Ook zijn er verschillende thema’s voor WooCommerce, lees verder in onze blog Beste 5 gratis WooCommerce thema’s.

Wat zijn de voor- en nadelen van WooCommerce?

Het hebben van een WooCommerce Webshop heeft zijn voor- en nadelen.

Voordelen van WooCommerceNadelen van WooCommerce
– Eenvoudig te installeren– Voor ieder stukje functionaliteit heb je een nieuwe plugin nodig
– Keuze uit veel plugins om functionaliteit mee uit te breiden– Geen mogelijkheid om meerdere winkels naast elkaar te voeren
– Gemakkelijk in gebruik– Facturen en pakbonnen draaien is geen standaardfunctionaliteit
– Geen verplichte licenties– Grote volumes verwerken kan lastig zijn
– Handig voor kleine en startende bedrijven– Snel meegroeien met bedrijven qua functionaliteit kan lastig zijn
– Relatief goedkoop

Wat is Magento?

Magento is een modern programma waarmee je als bedrijf een krachtige webshop kan bouwen. Zowel geschikt om de consumentenmarkt mee te bedienen als de bedrijvenmarkt (B2B). Het is een integraal programma waarmee je een webshop kunt beheren, betalingen af kunt handelen, maar ook e-mails kunt versturen, pakbonnen kunt printen en facturen kunt verzenden. Ook is het eenvoudig om mobiele apparaten op aan te sluiten. Het programma kan gemakkelijk meegroeien met bedrijven als dit wenselijk is. Het bouwen van specifiek maatwerk is geen enkel probleem.

Magento Logo

Magento ontwikkelaars

Ontwikkelaars van het Magento kunnen snel aanpassingen doorvoeren voor klanten waardoor het zich ook leent voor aanpassingen die heel snel doorgevoerd moeten worden. Dit komt voor als bijvoorbeeld blijkt dat een specifiek product op de webshop op een andere manier aangeboden / verwerkt moet worden. Als deze aanpassing te lang op zich laat wachten, kan het zijn dat klanten dit product ergens anders gaan kopen. In dit geval kan Magento snel handelen en de aanpassing doorvoeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van Magento?

Net als voor WooCommerce zijn er voor- en nadelen voor Magento.

Voordelen MagentoNadelen Magento
– Inzetbaar voor zowel B2C en B2B– Kostbare oplossing
– Uitgebreide rapportages mogelijk– Beperkte CMS functionaliteiten
– Gemakkelijk op te schalen– Hosting van een Magento shop is duur
– Maatwerk is gemakkelijk en snel door te voeren– Voor het onderhoud is technische kennis nodig
– Standaard meerdere talen en meerdere valuta’s
– Integratie met Google Analytics

Wie is de winnaar?

Wie de winnaar is tussen WooCommerce en Magento, hangt af van de behoefte van het bedrijf. Als je als startende ondernemer wilt gaan voor een webshop, doe je er goed aan om voor WooCommerce te kiezen. Hiermee hou je de kosten laag, kies je voor een gebruikersvriendelijke oplossing en kun je met plugins van WooCommerce altijd nog extra functionaliteit in huis halen om door te groeien met je webshop. Het bijkomende voordeel van WooCommerce is dat je deze kunt combineren met andere plugins van WordPress. Bijvoorbeeld plugins voor de beveiliging van je WordPress website. Als WPOnderhoud.nl adviseren we je graag hoe je het beste WooCommerce kunt integreren in jouw WordPress omgeving.

Internationale webshop met budget

Op het moment dat je ervoor hebt gekozen om een webshop te gaan bouwen waarmee je bijvoorbeeld marktleider wilt worden in Nederland, dan vraagt dit om andere software. Dan ben je waarschijnlijk bereid om veel te investeren en wil je qua software alles in eigen hand houden. Je wilt niet afhankelijk zijn van de grenzen van software, als dit de groei van de webshop belemmert. Ook moet je in dit geval bereid zijn om mensen en kennis in huis te halen die goed om kunnen gaan met de software van Magento.

Op het moment dat je van start gaat met je webshop en er moet iets aangepast worden, dan zal dit voor Magento geen probleem zijn. Ook grote volumes afhandelen en verwerken van veel betalingen is geen probleem voor Magento. Als je bijvoorbeeld besluit om naast Nederland ook andere landen te gaan bedienen is dit voor Magento ook geen probleem. Het is meertalig opgezet en betalingen kunnen in meerdere valuta’s worden afgehandeld. Magento is er duidelijk voor bedrijven met grote ambities die ervan houden om snel te schakelen. Maar die ook bereid zijn om hiervoor te betalen.

Samenvatting

Kortom, het hangt er van af wat je als bedrijf voor ogen hebt met je webshop. Daarnaast speelt ook een rol hoeveel budget je tot je beschikking hebt en wat je kennisniveau is. Voor de kleine/startende ondernemer met een beperkt budget en weinig kennis, is WooCommerce prima geschikt. Voor de grote/internationale ondernemer met een flink budget met plannen voor een internationale webshop past Magento beter. WPonderhoud adviseert je graag om hierin een verstandige keuze te maken. Neem contact op met onze WordPress specialisten. Je kan ons bereiken op 030 20 72 488 of door een chat te starten.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex