Blog

Hoe werken WordPress plugins?

Afbeelding Hoe werken WordPress plugins?

Ben je benieuwd naar de werking van WordPress plugins? De werking van deze plugins is zowel simpel als complex te noemen. Als gebruiker is de werking simpel, maar de achterliggende techniek is behoorlijk complex. In dit artikel geven we daarom graag uitgebreid antwoord op de vraag ‘Hoe werken WordPress plugins?’.

WordPress plugins

Als je een WordPress website hebt, kun je eigenlijk niet om de plugins heen. Met de plugins voeg je functionaliteiten aan je website toe, maak je je website veiliger en maak je het beheren van je website makkelijker voor jezelf.

Tip: installeer niet onnodig veel WordPress plugins op je website. Des te meer plugins je toevoegt, des te meer dit ten koste gaat van de snelheid van je website. Je doet er daarom verstandig aan om alleen de belangrijkste WordPress plugins te gebruiken. Ben je benieuwd naar hoe WordPress plugins werken? Neem dan zeker even onze onderstaande toelichting door.

Functions.php uitgelegd

Nadat je WordPress op je website geïnstalleerd hebt, wordt automatisch het functions.php bestand aangemaakt. Vanuit dit bestand worden alle functies van je website aangestuurd. Je kunt hierbij denken aan het aansturen van widgets, aan het aansturen van menu’s en aan het aansturen van shortcodes.

Met dit bestand kun je echter nog veel meer. Zo is het ook mogelijk om via functions.php functionaliteiten van je website uit te schakelen of te verbergen.

Wil je graag functionaliteiten aan je website toevoegen? Dan kun je ervoor kiezen om veranderingen aan je functions.php door te voeren, maar je kunt veel beter een WordPress plugin installeren. Nadat je deze plugin geïnstalleerd hebt, wordt de functie namelijk automatisch aan het functions.php bestand toegevoegd. Dát zorgt ervoor dat je daadwerkelijk van de plugins gebruik kunt maken.

Wil je aanpassingen aan je functions.php bestand doorvoeren? Doe dit alleen als je hier voldoende kennis van/over hebt. Mocht je met dit bestand gaan experimenteren, kunnen de gevolgen erg nadelig zijn. Dat is zeker het geval als je geen recente back-up tot je beschikking hebt. Je vindt dit bestand in ieder geval door in de WordPress backend op ‘Weergave’ en vervolgens op ‘Thema editor’ te klikken. Aan de rechterkant verschijnen vervolgens meerdere php. bestanden, waarbij je dus functions.php aan zou moeten klikken.

Installeren van plugins

Zou je graag nieuwe functionaliteiten toe willen voegen? Dan doe je er verstandig aan om op zoek te gaan naar geschikte plugins. Dit zijn plugins die de gewenste functionaliteiten bieden, die betaalbaar zijn en die niet ten koste van de snelheid van je website gaan.

Hoe je zo’n plugin kunt vinden? je kunt hiervoor via Google zoeken, maar je kunt ook via de WordPress backend zoeken. Klik hiervoor links op ‘Plugins’ en vervolgens op ‘Nieuwe plugin toevoegen’. Je komt vervolgens op een pagina uit waarop je alle WordPress plugins kunt vinden.

Heb je eenmaal de gewenste plugin gevonden? Dan kun je deze direct downloaden. Dit doe je met één druk op de knop, waarna de plugin als het ware in je WordPress backend gedownload wordt. De plugin is vanaf dat moment nog niet te gebruiken. Nee, voordat je van de functionaliteiten kunt genieten, moet je de plugin eerst nog activeren.

Heb je ook dat gedaan? Dan zie je in het menu van WordPress de naam van de plugin verschijnen. Door vervolgens op de plugin te klikken, kun je de plugin geheel naar wens aanpassen.

Hoe werken de WordPress plugins vervolgens? Deze werken grotendeels automatisch, maar je kunt wel wijzigingen doorvoeren. Doe dit echter alleen als je verstand van zaken hebt. Mocht je hier geen kennis van hebben, kun je beter contact met ons opnemen. Wij installeren en stellen de WordPress plugins graag naar wens in.

Tips voor WordPress plugins:

  • Update regelmatig de plugin: als een plugin meldt dat er een update beschikbaar is, zou je de update zo snel mogelijk installeren. Daarmee hou je de plugins up to date en daarmee hou je je website ook veilig.
  • Installeer alleen benodigde plugins: met veel plugins wordt de WordPress website automatisch een stuk trager. Installeer en gebruik daarom alleen de WordPress plugins die je echt nodig hebt.
  • Ga niet stoeien met het functions.php bestand: zoals hierboven al aangegeven, is het advies om niet te stoeien met het functions.php bestand. Als je een cruciale verandering in dit bestand doorvoert, werkt je WordPress website mogelijk helemaal niet meer.

Conclusie

Hoe werken WordPress plugins? Deze werken direct nadat je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt. Op de achtergrond wordt de plugin aan het functions.php bestand toegevoegd, waardoor je website een functionaliteit rijker is.

Wil je graag WordPress plugins toevoegen? Of wil je wijzigingen aan de plugins doorvoeren? Als je hier geen kennis van hebt, kun je het beste zo snel mogelijk contact met ons opnemen. Wij installeren, activeren en stellen de WordPress plugin volledig naar je wens in. Geen enkele WordPress plugin heeft voor ons nog een verrassing.

Om van onze diensten gebruik te maken, kun je contact met ons opnemen. Wij zijn te bereiken op 030 20 72 488, maar je kunt ook een live chat starten.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex