Blog

Sterke domeinnaam bedenken voor je website

Afbeelding Sterke domeinnaam bedenken voor je website

In Nederland zijn er al miljoenen domeinnamen geregistreerd. Het bedenken van een nieuwe domeinnaam kan daarom lastig zijn. Je wilt natuurlijk een relevante en pakkende domeinnaam verzinnen. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze naam nog vrij is. Om jou hiermee te helpen, zijn hier informatie en tips te vinden voor het bedenken van een sterke domeinnaam.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is eigenlijk het adres van een website. Met een domeinnaam kun je het adres van jouw website op een makkelijke manier aanduiden. Een domeinnaam is altijd uniek. Dit betekent dat er dus geen twee dezelfde domeinnamen kunnen bestaan. Je ziet de domeinnaam van jouw website terug in de URL. Voor jouw eigen website mag je zelf een domeinnaam bedenken, zolang deze nog ‘vrij’ is en voldoet aan de regels.

Er zijn een aantal regels waar je rekening mee moet houden. De domeinnaam mag letters, cijfers en een liggend streepje bevatten, maar geen andere tekens. Ook moet de domeinnaam minimaal 2 tekens lang zijn en maximaal 60 tekens. Wanneer deze regels in acht genomen zijn, mag je zelf een domeinnaam bedenken.

Wat is een sterke domeinnaam?

Het kiezen van een sterke domeinnaam is erg belangrijk. Het is namelijk de naam van het webadres van jouw website. Hierdoor is het meteen een soort visitekaartje. Je wilt daarom een sterke en pakkende naam verzinnen, die mensen goed kunnen onthouden. Je er voor zorgen dat bezoekers jouw bedrijf, merk of website meteen kunnen herkennen aan de domeinnaam.

Wat is nu een sterke domeinnaam? Er zijn een aantal ongeschreven regels waar je rekening mee kunt houden bij het verzinnen van een domeinnaam. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een domeinnaam niet te lang is. Dit maakt het moeilijker voor bezoekers om te onthouden. Wanneer een domeinnaam goed te onthouden is, zullen bezoekers er sneller naar terug gaan.

Gebruik daarnaast ook niet te vaak gebruik van het koppelteken. Het koppelteken kan erg handig zijn omdat er geen spaties in de domeinnaam mogen zitten. Met het koppelteken maak je dan duidelijk dat de domeinnaam bijvoorbeeld uit twee woorden bestaat. Maak echter maar één keer gebruik van het koppelteken, anders wordt het onoverzichtelijk. Let er ook op dat de naam duidelijk te lezen is wanneer je gebruik maakt van twee woorden. Anders kan de domeinnaam misschien verkeerd geïnterpreteerd worden.

Hoe bedenk je een sterke domeinnaam?

Het bedenken van een sterke domeinnaam kan nog best lastig zijn. Er zijn namelijk veel opties om uit te kiezen.

Kies een merknaam

Wanneer je een bedrijf of organisatie hebt, kun je die naam gebruiken als domeinnaam. Veel bedrijven doet dit namelijk ook. Dit is ook erg handig voor bezoekers omdat deze alleen de merknaam in hoeven te typen. Zij hoeven dan geen extra domeinnaam te onthouden. Op deze manier is de merknaam ook consistent met de domeinnaam.

Het gebruiken van een merknaam als domeinnaam kan lastig zijn wanneer de merknaam een bestaand woord is. Er is dan een grote kans dat de domeinnaam al in gebruik is. Je kunt er dan voor kiezen om de merknaam alsnog in de domeinnaam te verwerken. Je kunt bijvoorbeeld een variatie verzinnen op de merknaam of er een woord aan toevoegen. Wanneer de merknaam een niet bestaand woord is, is er een grotere kans dat de domeinnaam nog vrij is.

Eigen naam als domeinnaam

Het is ook mogelijk om je eigen naam als domeinnaam te gebruiker. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt of werkt als freelancer. Op deze manier zien bezoekers van de site meteen van wie de site is. Een eigen naam als domeinnaam wordt ook vaak gebruikt bij persoonlijke websites of blogs.

Type domeinextensie

Het is ook belangrijk om na te denken over het type domeinextensie. In Nederland kiezen de meeste mensen voor een .nl domeinextensie. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor .com of .net. Wanneer je een website lanceert die bedoeld is voor een ander land, kun je ook de extensie van dat land gebruiken.

Merk gericht of generieke domeinnaam kiezen?

Is het beter om een merkgerichte domeinnaam of een generieke domeinnaam te kiezen? Bij een merkgerichte naam verwek je de merknaam in de domeinnaam. Dit zorgt voor meer consistentie. Bezoekers weten dan ook meteen dat deze website bij een bepaald merk hoort. Wanneer je een pakkende merknaam hebt, zullen bezoekers de domeinnaam ook sneller en makkelijker onthouden. Wanneer je een duidelijke merkidentiteit hebt en deze ook wilt overbrengen, kun je het beste kiezen voor een merkgerichte domeinnaam.

Bij een generieke domeinnaam worden er geen namen van merken of personen genoemd. De domeinnaam beschrijft dan de content op de website. Op deze manier weten bezoekers precies waar de website voor bedoeld is en wat ze er kunnen doen. Wanneer je bijvoorbeeld een bedrijf hebt waarbij je goedkope schoenen verkoopt, zou je kunnen kiezen voor goedkopeschoenen.nl. Bezoekers weten dan meteen wat er op de website te vinden is. Daarnaast zal de website dan snel gevonden kunnen worden in zoekmachines omdat mensen vaak termen als ‘goedkope schoenen’ opzoeken.

Domeinnaam tips

Om de beste domeinnaam uit te kiezen, zullen hier nog een paar handige tips genoemd worden.

  • Kies een domeinnaam waarin het product duidelijk aanwezig is. Wanneer je kiest voor een beschrijvende of generieke domeinnaam wil je meteen duidelijk maken wat jouw product of dienst is. Je wilt dat jouw specialiteiten hier zo duidelijk mogelijk naar voren komen. Kies daarom niet voor een te brede domeinnaam, maar maak het specifieker. De domeinnaam schoenen.nl is bijvoorbeeld erg breed en zegt niet veel over jouw bedrijf. Kies daarom voor iets specifieker zoals goedkopeschoenenoutlet.nl.
  • Kies een domeinnaam met een combinatie van zelfstandig naamwoorden en werkwoorden. Hiermee wordt bijvoorbeeld bedoeld: schoenenkopen.nl of vakantieboeken.nl. Hiermee maak je meteen duidelijk wat het doel is van de website en wat de bezoeker op de website kan doen. Daarnaast zullen veel mensen in zoekmachines ook gebruik maken van de combinatie van een zelfstandig naamwoord met werkwoord. Op deze manier komt jouw website dan eerder naar boven.
  • Kies een domeinnaam met een combinatie van merknaam en beschrijving. Wanneer jouw merk nog niet zo bekend is, zullen bezoekers nog niet precies weten wat het inhoud. Dan kun je ervoor kiezen om de merknaam te combineren met een beschrijving, product of dienst. Wanneer je bijvoorbeeld vakanties aanbiedt, kun je kiezen voor merknaam + vakanties.
  • Kies een domeinnaam met cijfers. In steeds meer merknamen worden tegenwoordig cijfers gebruikt. Je kunt hierbij bijvoorbeeld 2 gebruiken voor ‘to’ en 4 voor ‘for’. Door gebruik te maken van cijfers, creëer je meteen een unieke merknaam. Het is ook een goede manier om een domeinnaam met meerdere woorden overzichtelijker te maken.

Waar een vrije domeinnaam kiezen

Wanneer je een sterke domeinnaam gekozen hebt, wil je eerst controleren of deze nog vrij is. Dit kun je controleren bij verschillende soorten hosting websites. Je kunt hier de domeinnaam laten registreren. Je zult dan ook een hostingpakket nodig hebben om de website echt te kunnen lanceren. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij handige hosting websites zoals Savvii. Wanneer dit geregeld is, ben jij de eigenaar van de domeinnaam!

Als je je huidige WordPress website wilt verhuizen naar een andere hosting, dan kunnen wij je daar ook bij helpen. Lees het in onze blog ‘WordPress website verhuizen naar andere hosting‘.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex