Blog

De zoekfunctie in- en uitschakelen in WordPress

Afbeelding De zoekfunctie in- en uitschakelen in WordPress

De zoekfunctie van WordPress is handig en biedt veel mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is dat je de zoekfunctie zelf in- en uit kunt schakelen. Waarom je dit zou willen doen? En op welke manier je de zoekfunctie in- of uit kunt schakelen? Op deze twee vragen geven wij je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

Heb je een groot blog met daarin allerlei blogberichten? Dan is het wel zo wenselijk dat je dit blog op een overzichtelijke manier opbouwt. Om je gehele website/blog zo overzichtelijk mogelijk te maken, komt een zoekfunctie maar al te goed van pas. Met de zoekfunctie stel je je bezoeker in staat om snel op zoek te gaan naar de gewenste informatie.

De zoekfunctie zit binnen WordPress standaard ingebouwd. Maar: de zoekfunctie wordt niet automatisch op je website weergegeven. Je kunt dit zelf in- en uitschakelen, waarbij je ook bepaalt op welke plek de zoekbalk terecht moet komen. Veel website-eigenaren kiezen ervoor om deze zoekbalk in de footer of sidebar te plaatsen.

Waarom in- of uitschakelen?

Zit je op dit moment nog enigszins in dubio over de zoekfunctie? Er zijn in ieder geval voldoende redenen te bedenken waarom je de zoekfunctie in zou willen schakelen.

Een van de reden is de gebruiksvriendelijkheid. Door een zoekfunctie aan je website toe te voegen, maak je het zoeken voor je bezoekers een stuk makkelijker. Zij kunnen hierdoor sneller de gewenste informatie vinden, waardoor ze maar al te graag op je website terugkomen.

Een ander voordeel is terug te vinden in de verwerking van de zoekfunctie. Je kunt deze functie namelijk op meerdere manieren en in meerdere designs in je website implementeren. Juist daardoor pas je de zoekfunctie volledig op je website aan.

Het is echter niet altijd aan te raden om de zoekfunctie te gebruiken. Het is namelijk een feit dat een zoekfunctie niet voor elke website van cruciaal belang is. Heb je bijvoorbeeld een website voor je bedrijf met slechts een paar pagina’s? Dan is het onnodig om een zoekfunctie op je website te plaatsen.

Een andere reden is dat de zoekfunctie mogelijk niet op je wensen aansluit. De standaard zoekfunctie van WordPress is namelijk niet super uitgebreid. Mocht je een uitgebreidere zoekfunctie wensen te hebben, dan zou je een plugin moeten gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een zoekfunctie te ontwikkelen, maar daarvoor heb je wel technische kennis nodig.

Het uitschakelen van de zoekfunctie

Is het wat jou betreft niet nodig dat je website een zoekfunctie heeft? Dan is het goed om te weten dat je deze zoekfunctie te allen tijde in- en uit kunt schakelen. Met onderstaand stappenplan ben je in staat om snel de zoekfunctie uit te schakelen:

  • Stap 1: log in op je WordPress website en klik links op ‘Weergave’
  • Stap 2: klik nu op ‘Customizer’ of ‘Aanpassen’
  • Stap 3: klik nu op ‘Header’ en ‘Primary Menu’
  • Stap 4: je kunt het menu naar wens instellen, waarbij je makkelijk de zoekfunctie uit kunt schakelen

Is dit de enige manier waarop je de zoekfunctie uit kunt schakelen? Nee, de manier waarop je dit precies kunt doen, is afhankelijk van het thema waar je voor gekozen hebt.

Heb je in een eerder stadium de zoekfunctie ingeschakeld? Dan kan je in de WordPress backend het beste even op ‘Weergave’ en vervolgens ‘Widgets’ kiezen. In veel gevallen wordt de zoekfunctie namelijk in de vorm van een widget geplaatst. Als dat het geval op jouw website is, kan je de betreffende widget makkelijk verwijderen.

Moraal van het verhaal: de exacte manier van uitschakelen is van twee factoren afhankelijk. Ten eerste speelt het thema een belangrijke rol; elk thema hanteert een bepaalde plek voor de zoekfunctie. De plek is daarbij bepalend voor de manier waarop je de zoekfunctie uit kunt schakelen.

Ten tweede speelt de eerdere inschakeling een belangrijke rol. Op welke manier heb je eerder de zoekfunctie ingeschakeld? Als je dat weet, kan je ook op diezelfde manier de zoekfunctie weer uitschakelen.

Er is overigens nóg een manier om de zoekfunctie in je website te implementeren. Als je een page builder, zoals Beaver Builder of Elementor gebruikt, kan je via deze page builder de zoekfunctie in- en uitschakelen. Hoe je dit precies moet doen, is afhankelijk van de page builder waar je gebruik van maakt.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Het soort website dat je hebt: heb je een advertentiewebsite, een informatieve website, een grote webshop of een blog? Dan is de kans groot dat bezoekers op zoek naar bepaalde informatie willen gaan. Bij dergelijke websites komt een zoekfunctie dan ook erg goed van pas.
  • De mogelijkheden van de zoekfunctie: de zoekfunctie van WordPress is qua mogelijkheden vrij beperkt. Mocht je meer mogelijkheden aan de zoekfunctie toe willen voegen, dan is dit altijd mogelijk. Dit doe je een plugin te gebruiken of door de zoekfunctie handmatig aan te passen.
  • Overweeg een speciale zoekpagina: heb je een vrij forse website met veel content? Dan is het wellicht beter om een speciale zoekpagina in te richten. Dit is een pagina die je volledig naar eigen wens in kunt richten en in kunt delen. Door van de juiste plugins gebruik te maken, optimaliseer je deze pagina voor je bezoekers.

Conclusie

Wil jij graag de zoekfunctie van WordPress in- of uitschakelen? Door bovenstaand stappenplan op te volgen, is dit relatief snel geregeld. Loop je echter tegen problemen aan? Of is de zoekfunctie van WordPress niet naar je wens? In dergelijke gevallen kan je contact met ons opnemen.

Wij zijn in staat om de zoekfunctie van WordPress volledig naar je wens te maken. Wij lossen problemen op, maar wij kunnen de zoekfunctie ook naar wens integreren. Uiteraard zijn wij ook in staat om de functie voor je in- en uit te schakelen. Interesse? Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex