Blog

De beroemde Lorem Ipsum tekst

Afbeelding De beroemde Lorem Ipsum tekst

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.” Dit is het begin van de beroemde Lorem Ipsum tekst. Maar – waar komt deze tekst nou vandaan? Waarvoor is deze tekst bedacht? En wat kan je zelf aan deze tekst hebben? In dit artikel vertellen wij je alles over de Lorem Ipsum tekst.

De geschiedenis van Lorem Ipsum

Op dit moment komen de woorden ‘lorem ipsum dolor sit amet’ het vaakst voor op het wereldwijde web. Heel veel websites die nog in ontwikkeling zijn, worden namelijk met deze tekst opgevuld. Dat is niet alleen nu het geval, maar is al eeuwenlang het geval.

Hoe deze tekst precies tot stand gekomen, is niet helemaal onduidelijk. Er doen meerdere verhalen de rondte, waarvan niet alle verhalen even geloofwaardig zijn. Het meest geloofwaardige verhaal is dat Lorem Ipsum afstemt van een tekst van Cicero. Hij schreef in de eerste eeuw na Christus een tekst met de titel ‘De finibus bonorum et malorum’.

Naar verluidt is de Lorem Ipsum tekst van déze tekst afgeleid. Het is echter niet zo dat de Lorem Ipsum tekst letterlijk gekopieerd is van de tekst van Cicero. Dat kan overigens ook niet, aangezien Lorem Ipsum niet in een officiële taal geschreven is.

Als je deze tekst leest, zou je wellicht denken dat dit een Latijnse tekst is. Niks is echter minder waar; de woorden en zinsopbouw lijken inderdaad op het Latijn, maar de tekst is zéker niet officieel Latijn.

Wat bij Loren Ipsum direct opvalt, is de onleesbaarheid. Het is een tekst van woorden waar niemand iets van begrijpt. Op het moment dat je met de lay-out van een website bezig bent, is dat zéér wenselijk. Je kunt één tekstfragment op meerdere manieren weer laten geven, waarbij de beoordelaar uitsluitend naar het design kan kijken. De tekst kan ook doorgelezen worden, maar dat is dan niet van invloed op de mening van de beoordelaar. De beoordelaar leest immers niks meer dan losse worden die op een bepaalde volgorde zijn gezet.

De belangrijkste kenmerken van Lorem Ipsum

  • De tekst is in een niet-bestaande taal geschreven. Zoals we hierboven al aangegeven hebben, is deze tekst zéker geen Latijn.
  • De tekst is bewust onleesbaar. Dit helpt bijvoorbeeld ontwikkelaars en ontwerpers bij het bedenken van een perfecte lay-out of design. Ook binnen WordPress wordt de tekst veelvuldig gebruik om bijvoorbeeld tekstvakken of widgets vorm te geven.
  • Lorem Ipsum wordt door veel mensen gebruikt. Ontwikkelaars, ontwerpers, drukkers en zetters maken stuk voor stuk gebruik van de Lorem Ipsum tekst. Deze tekst vormt een perfecte opvulling en komt daardoor in tal van situatie heel goed van pas.
  • De Lorem Ipsum tekst is erg lang. In de inleiding van dit artikel hebben wij de eerste zin uit de Lorem Ipsum tekst geplaatst. Dat is slechts een van de vele zinnen van deze tekst. Met een Lorem Ipsum generator kan je de gewenste tekstlengte creëren.

Het gebruik van de Lorem Ipsum tekst

Ben je op dit moment bezig met het ontwikkelen van een eigen website? En wil je een duidelijke indruk krijgen van bijvoorbeeld de lay-out van je homepage? Maak deze lay-out dan helemaal naar wens en vul de tekstvakken in met Lorem Ipsum tekst.

Door deze tekst te plaatsen, geniet je van de nodige voordelen:

  • Je krijgt een duidelijke indruk van de complete lay-out. Dit heeft niet alleen betrekking op de verschillende elementen, maar ook op de tekst op de pagina. De tekst maakt immers een belangrijk onderdeel uit van elke pagina.
  • Je velt geen oordeel op de inhoud van de tekst. Als je de Lorem Ipsum tekstdelen op je website hebt geplaatst, kijk je puur naar de plaatsing van de content. Je oordeelt of de content op de juiste plek staat, goed uitgelijnd wordt en goed te lezen is. Omdat de tekst onleesbaar is, vel je géén oordeel op de inhoud van de tekst. Je bent hierdoor echt bezig met alleen de plaatsing en dergelijke van de tekst.

Om deze tekst te gebruiken, kan je gebruikmaken van een Lorem Ipsum generator. Via zo’n generator kan je de Lorem Ipsum tekst aanmaken, kopiëren en op je website plakken. Nadat je dat hebt gedaan, krijg je dus een (hele) duidelijke indruk van de content op je website. En daarmee van de gehele lay-out van je website.

Zoals we hierboven al aangegeven hebben, wordt Lorem Ipsum ook door drukkers gebruikt. Waarom? Omdat deze tekst bijzonder handig is tijdens het proefdraaien van bijvoorbeeld het drukken van een boek. Op het moment dat hier echte tekst voor gebruikt wordt, wordt bij het uiteindelijke drukken mogelijk de proeftekst gebruikt. Door Lorem Ipsum te gebruiken, is een dergelijke fout voor 100% uitgesloten.

Wil je graag van Lorem Ipsum gebruikmaken? Ga dan via Google op zoek naar een Lorem Ipsum generator. Maak gebruik van deze generator en plak de gegenereerde tekst vervolgens in WordPress. Publiceer de pagina en bekijk direct of de pagina naar wens is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je aanpassingen aan de pagina doorvoeren. Omdat er aan de content zelf niks verandert, voer je snel de gewenste veranderingen aan de lay-out uit.

Tip: maak je websites voor andere mensen of bedrijven? Vul de website dan ook met de Lorem Ipsum tekst op. De klant ziet dan direct hoe de website gaat ogen en kan later makkelijk zelf de juiste content toevoegen.

Conclusie

Is het aan te raden om van Lorem Ipsum gebruik te maken? Ja, absoluut. Als je een WordPress website aan het ontwikkelen bent, is deze tekst in veel gevallen onmisbaar. Kan je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van een WordPress website? Wij staan graag voor je klaar om je hierbij te helpen. Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden. Ook voor vragen met betrekking tot Lorem Ipsum kan je uiteraard contact met ons opnemen!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex