Blog

Het gebruik van afbeeldingen zonder auteursrecht

Afbeelding Het gebruik van afbeeldingen zonder auteursrecht

Op je website mag je niet zomaar afbeeldingen gebruiken. Alleen afbeeldingen zonder auteursrecht kan je legaal (en veilig) op je website plaatsen. In dit artikel vertellen wij je alles over het gebruiken van afbeeldingen zonder auteursrecht. Waar vind je deze afbeeldingen bijvoorbeeld? En hoe kom je aan afbeeldingen mét auteursrecht?

Auteursrechten

Een website zonder afbeeldingen is eigenlijk geen website. De afbeeldingen laten je website spreken en verbeteren ook de uitstraling van je website. Maar hoe kom je nou aan deze afbeeldingen? Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden, is met het auteursrecht.

Je kunt het auteursrecht op een foto als een intellectueel eigendomsrecht zien. De fotograaf van de foto bepaalt hóe, waar en wanneer de foto openbaar gemaakt wordt. Ook bepaalt de fotograaf zelf op welke manier de foto eventueel vereenvoudigd mag worden.

Bepaalt de fotograaf dat de foto níet zomaar vereenvoudigd of gedeeld mag worden? Dan rust er een auteursrecht op de foto. Dit betekent dat je niet zonder toestemming de foto op je website mag/kunt plaatsen. Hoe je aan deze toestemming komt? Dit doe je bijvoorbeeld door een abonnement bij Shutterstock af te sluiten. De foto’s die je via die dienst kunt downloaden, beschikken alleen over toestemming op het gebied van auteursrecht.

Wil je liever geen betaald abonnement afsluiten? Dan kan je gebruikmaken van diensten waarbij je afbeeldingen zonder auteursrecht kunt downloaden. Dit zijn foto’s die door de fotograaf min of meer ‘gratis beschikbaar gesteld’ worden.

Let wel op: bij sommige foto’s zonder auteursrecht moet je wel een naamvermelding plaatsen. Dit staat duidelijk vermeld bij het downloaden van de foto.

Let ook op: je mag een dergelijke foto op je eigen website gebruiken, maar je mag ‘m niet zomaar doorverkopen. Wat in veel gevallen overigens ook mag, is het aanpassen van de foto.

Afbeeldingen zonder auteursrecht vs. afbeeldingen met auteursrecht

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, bestaan er grote verschillen tussen de afbeeldingen. Een ander verschil is terug te vinden op het gebied van kwaliteit. De beste fotografen laten altijd het auteursrecht op hun werk rusten, aangezien ze daar geld mee kunnen verdienen.

De amateurfotografen vinden het echter veelal leuk om hun werk beschikbaar te stellen. Voor veel fotografen is dit een hobby, waarbij zij het ook leuk vinden dat andere gebruik van hun foto’s kunnen maken.

Een ander verschil is terug te vinden in het prijskaartje. De foto’s met auteursrechten mag je alleen gebruiken als je hier toestemming voor hebt. In veel gevallen moet je voor deze toestemming geld betalen, waardoor de fotograaf geld verdient aan de gemaakte foto’s. Bij afbeeldingen zonder auteursrecht is hier geen sprake van; deze afbeeldingen worden gratis beschikbaar gesteld.

Websites met afbeeldingen zonder auteursrecht

Wil jij graag afbeeldingen zonder auteursrecht op je website gebruiken? Dan kan je op dit moment tussen meerdere websites kiezen. Zeker in de afgelopen jaren zijn meerdere aanbieders zich namelijk juist op deze afbeeldingen zonder auteursrecht gaan richten.

Maar – welke websites zijn dit dan zoal? En voor welke website kan je het beste kiezen? Wij hebben enkele van de beste websites voor je op een rijtje gezet:

  • PikWizard: als je op zoek naar gratis foto’s zonder auteursrecht bent, zit je bij PikWizard goed. De foto’s zijn veelal van een geweldige kwaliteit, terwijl het aanbod ook erg ruim is. Je kunt uit meer dan 1 miljoen ‘stock foto’s en video’s’ kiezen.
  • Unsplash: als je op zoek naar de net iets uniekere foto’s bent, is Unsplash de aangewezen website. De foto’s op deze website zijn net iets unieker, zijn net iets creatiever en zijn daardoor ideaal voor op een website. Wat ons betreft is de website van Unsplash bovendien een van de meest gebruiksvriendelijke websites.
  • Pixabay: indien je vooral heel veel keuze wenst te hebben, is Pixabay de beste optie. Het aanbod op deze website is erg uitgebreid en je kunt de foto’s in meerdere formaten downloaden. Ook valt de diversiteit binnen het aanbod behoorlijk op.
  • Pexels: een andere website waar wij erg enthousiast over zijn, is Pexels. Het aanbod op deze website is bijzonder divers, terwijl je binnen het aanbod ook handig kunt zoeken. Pexels heeft hiervoor allerlei filters aan haar website toegevoegd.
  • Reshot: ben je op zoek naar méér dan afbeeldingen zonder auteursrecht? Dan is Reshot wellicht een prima optie voor je. Op deze website vind je een divers aanbod van foto’s, maar ook van videotemplates, muziek en geluidseffecten.
  • Burst: het aanbod op de website Burst is ook meer dan prima te noemen. Dit is onder meer te danken aan het moederbedrijf van Burst; Shopify. Veel van de foto’s die je via deze website kunt downloaden, zijn dan ook geschikt voor e-commerce doeleinden.
  • Free Images: bij deze website kan je uit meer dan 300.000 afbeeldingen kiezen. Deze foto’s zijn van een prima kwaliteit en zijn makkelijk te downloaden. Bij deze website is het overigens ook mogelijk om op auteur of fotograaf te zoeken – handig als je groot fan bent van een specifieke fotograaf.
  • Foca: ben je vooral op zoek naar foto’s van natuur of werkruimtes? Dan is Foca wellicht de beste optie voor je. Deze website is opgericht door Jeffrey Bets; een specialist in de wereld van natuurfoto’s.

Wat voor jou de beste website voor afbeeldingen zonder auteursrecht is? Dat hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Je doet er sowieso verstandig aan om een goede vergelijking tussen bovenstaande websites te maken. Let hierbij op het aanbod, op de kwaliteit van de foto’s, op de gebruiksvriendelijkheid en op het gemak.

Ga ook goed na of je verplicht bent om een account aan te maken. Tip vanuit onze kant: bij veel websites is het sowieso handig om een account aan te maken. Nadat je een account aangemaakt hebt, gaat het downloaden van de foto’s namelijk nóg sneller.

Conclusie

Is het aan te raden om gebruik van afbeeldingen zonder auteursrecht te maken? Ja, dat is het zeker. Wij raden je hoe dan ook aan om vooral géén afbeeldingen te gebruiken die je niet legaal kunt maken. De kans is erg groot dat je hier een forse boete voor gaat ontvangen.

Kan je hulp of ondersteuning gebruiken op het gebied van afbeeldingen? Wij staan graag voor je klaar. Wij kunnen je van professioneel advies voorzien, maar wij kunnen je ook helpen aan/met de beste foto’s. Neem gerust contact met ons op voor het bespreken van alle mogelijkheden!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex