Blog

Wat is Cloudflare en wat zijn de voordelen?

Afbeelding Wat is Cloudflare en wat zijn de voordelen?

Cloudflare is een bedrijf uit Amerika dat voor veel verschillende diensten een snellere en veilige variant op de markt heeft gebracht. Denk daarbij aan DNS, CDN (Content Delivery Network) en nog veel meer in dit rijtje. Dat is niet voor niets: Cloudflare is met 26 miljoen gebruikers een enorme hit. Daarvoor worden dagelijks 1 miljard IP-adressen afgehandeld. Dat zijn echt grote getallen wat de populariteit van het platform onderstreept. Maar waarom zou jij over moeten stappen naar Cloudflare? Wat zijn de voordelen en hoe werkt het? Welke diensten krijg je terug en hoeveel betaal je daarvoor? Je leest het allemaal in dit artikel.

Waarom Cloudflare?

Cloudflare is niet voor niets zo populair. Wat Cloudflare zo goed maakt, leggen we je uit:

Cloudflare maakt je website enorm snel

Door het toepassen van verschillende caching- en compressietechnieken kan het laden van websites stukken sneller dan je nu gewend bent. Voordat je naar de daadwerkelijke pagina surft, kom je eerst terecht op een pagina van Cloudflare. Deze toont je de cachegegevens van de door jou opgevraagde webpagina. Dit gaat stukken sneller dan het laden van de normale pagina en is ook nog eens gecomprimeerd.

Daarnaast worden afbeeldingen op de oorspronkelijke website doorgezet naar Cloudflare, om daar gecomprimeerd geladen te worden. Dit wordt bezoekers vervolgens aangeboden door een CDN, ofwel een Content Delivery Network. Zo’n netwerk biedt allerlei content aan over de gehele wereld. Dit gaat zo snel, aangezien het netwerk ook over de hele wereld verspreid is. Deze dekking zorgt ervoor dat zowel mensen vanuit Europa als Azië hetzelfde heel snel kunnen laden, doordat zowel in Europa als in Azië bereik voor het netwerk is.
Voor snelheidsoptimalisatie moet je dus echt bij Cloudflare zijn. Concurrent Google is bijvoorbeeld een stukje trager. Dit blijkt zelfs uit de metingen van een tool van Google zelf.

Cloudflare biedt je gratis HTTPS

Daarnaast biedt Cloudflare je een flexibele SSL-functie aan. Cloudflare heeft zijn diensten namelijk al aangeboden voordat de webserver hier aan te pas kan komen en kan zo een verbinding tot stand brengen tussen de eigen servers en de bezoeker. Zo hoef je zelf geen SSL-certificering aan te vragen, maar kom je wel in aanmerking voor het HTTPS protocol. Dit is voor je bezoekers stukken veiliger, aangezien derde partijen niet meer bij hun persoonlijke gegevens kunnen komen. Daarnaast kom je zelf hoger in Google, doordat de zoekmachine websites met HTTPS protocol eerder aanbeveelt dan websites zonder deze certificering.

Cloudflare zorgt voor extra veiligheid

Cloudflare heeft in zijn service een hoop veiligheids trucjes ingebouwd die voor jou als site-eigenaar handig van pas kunnen komen. Cloudflare kan bijvoorbeeld verschillende bezoekers de toegang tot je website ontzeggen. Hiervoor wordt gekeken naar het IP-adres van de bezoeker. Dit wordt langs een lijst met IP-adressen van bekende hackers gehouden. Komt een IP-adres overeen, wordt de bezoeker uit voorzorg geweigerd.

Nog een voordeel is dat je aan kunt geven of je de site maakt via een open source CMS. Voorbeelden van dergelijke platformen zijn WordPress, Joomla of Drupal. Cloudflare kent specifieke URL’s waarmee hackers je website kunnen schaden en voorkomt toegang tot je site via deze links.

Hoe werkt Cloudflare?

Cloudflare zit met al zijn diensten als het ware tussen de bezoeker en de website in. Normaal gesproken wordt een bezoeker van je website naar de DNS-server van je website gestuurd. Deze schakelt je door naar de website, doordat deze de opgegeven domeinnaam koppelt aan de server.

Cloudflare vervangt de DNS-server van de website door een server van Cloudflare zelf. Hierdoor kan Cloudflare eerst een snellere en gecomprimeerde versie van je website aanbieden, waardoor gebruikers sneller op je pagina zijn. Tegelijkertijd kan Cloudflare alle beveiligingsopties in orde maken, zoals het weren van ongewenste bezoekers.

Welke diensten biedt Cloudflare?

Cloudflare biedt meer dan alleen maar een snellere website en de optie op je website te beveiligen. In gevallen van een aanval doet de service meer voor je. Wat de service precies allemaal doet, zetten we voor je op een rijtje.

Cloudflare beveiligt je website

Zoals we al zeiden kan Cloudflare je website preventief al beschermen tegen kwaadwillende bezoekers. IP-adressen van bezoekers worden vergeleken met de IP-adressen van bekende hackers, zodat overeenkomende IP-adressen geweigerd kunnen worden. Ook hackbare links vanuit een CMS worden herkend en niet toegelaten.

DDoS Aanvallen

In het geval van een DDoS aanval wordt er onderscheid gemaakt tussen het reguliere verkeer op je website en het verkeer dat je website daadwerkelijk aanvalt. Zo kun je de website beschermen door middel van een meerlaagse bescherming.

Ransomware aanvallen

Ook ransomware wordt door Cloudflare geweerd. Kwaadwillende domeinen worden gemonitord en geblokkeerd zodra ze je website willen aanvallen. Om de bedreigingen te isoleren kun je via een speciale ‘Sandbox mode’ blijven internetten.

Identiteitscontrole en toegang aanvallen

Wanneer je werkt met meerdere accounts voor je medewerkers, zowel op kantoor als medewerkers die vanuit huis werken, helpt Cloudflare je ook. Je kunt de toegang voor alle medewerkers monitoren en beheren. Hiervoor heb je geen VPN verbinding meer nodig.

Wat kost Cloudflare?

Cloudflare heeft verschillende pakketten waar je uit kunt kiezen. Elk pakket heeft zijn eigen services en voordelen, maar daardoor ook zijn eigen prijs. Er zijn in totaal 4 pakketten waar je uit kunt kiezen, te weten: ‘free’, ‘pro’, ‘business’ en ‘enterprise’. Het free-pakket is zoals de naam suggereert gratis voor iedereen en biedt al een hoop handige functies. Zo kun je onder andere de DNS al gebruiken, evenals de SSL-certificering als het CDN principe.

De pro-functie kost 20 euro per maand en biedt alles wat het free-pakket ook biedt, maar er is meer. Zo krijg je hier extra beveiliging met de Web Application Firewall en een DDoS alert in geval van nood.

Het business-pakket kost 200 euro in de maand en biedt nog meer voordelen bovenop alle functies uit de free- en pro-pakketten. Je krijgt dan onder meer 24/7 klantenservice en een uptime van 100% voor je SLA.

Het enterprise-pakket is het meest uitgebreid van alle functies en biedt je alles waar je maar van kunt denken. Je krijgt er Single-Sign-On bij, evenals een driedubbele beschermingslaag voor DDoS aanvallen, toegang tot Chinese netwerken en extra opties voor accountbeheer. Voor dit pakket is geen standaard prijs beschikbaar. De prijs kun je op aanvraag voor je eigen behoeften doen.

Wat zijn de alternatieven?

Cloudflare is op dit moment een van de allerbeste all-in-one oplossingen, maar er zijn ook andere goede alternatieven op de markt. We bespreken de drie beste opties:

Akamai

Akamai draait al een tijdje mee en heeft daarom een groot marktaandeel. Je krijgt, net als bij Cloudflare, een CDN en veel beveiligingsmaatregelen. Akamai heeft ervoor gekozen om wat verder afgezonderd te gaan zitten, waardoor het goed instellen van alle onderdelen wat langer kan duren.

Imperva Incapsula

Cloudflare en Imperva Incapsula zijn heel vergelijkbaar met elkaar. Ze bestaan ongeveer even lang, hebben een even groot marktaandeel en bieden elk ongeveer dezelfde functies aan. Grote klanten van Imperva Incapsula zijn bijvoorbeeld WiX, General Electric of MOZ.

Amazon CloudFront

Ook CloudFront heeft de ambitite om veiligere en snellere websites te creëren. Dit wordt gedaan op een extreem simpel platform waar elke gebruiker mee overweg kan. Voor de minder ervaren web-eigenaren onder ons is dit een groot voordeel, maar wanneer je wat meer kennis hebt is Cloudfront niet per se aan te raden.

Hoe Cloudflare installeren?

Om te beginnen heb je als eerste een gratis Cloudflare account nodig. Deze kun je simpel aanmaken op de site van Cloudflare zelf. Bekijk daar meteen nogmaals alle opties die Cloudflare je te bieden heeft. Zo weet je zeker dat de software bij je past en dat je alles uit de software kunt halen. Vervolgens kun je de software gaan installeren. Hiervoor zijn veel verschillende opties. Je kunt hiervoor op YouTube zoeken naar de ideale manier voor jou. Lees je liever stap voor stap mee? Dan heeft Cloudflare op de eigen website een breed scala aan artikelen met informatie, stappenplannen en tips klaar staan voor je. Ten slotte kun je ook je webhoster nog om hulp vragen, aangezien veel hosts tegenwoordig Cloudflare hebben omarmd.

Hulp nodig met Cloudflare of website beveiliging?

Cloudflare kan dus voor elk bedrijf een veiligere en snelle website opzetten met alle voordelen van dien. De service is, zelfs bij de gratis variant, al erg compleet en kan beschermen tegen allerlei online aanvallen. Heb je nog geen Cloudflare of gebruik je überhaupt nog geen CDN, denk er dan zeker over na om Cloudflare te gaan gebruiken.
Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem dan zeker eens contact op met een Cloudflare specialist. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en alles direct voor je installeren op je website. Zo ben je snel en beveiligd weer in de lucht. Daarmee bescherm je niet alleen je eigen website, maar ook je klanten. Dubbel zo fijn dus.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex