Blog

YouTube video embed op WordPress websites

Afbeelding YouTube video embed op WordPress websites

Je zal vast wel eens een YouTube video willen toevoegen aan een WordPress bericht. In een video kun je veel informatie kwijt en mensen vinden het vaak ook leuk om te kijken. Mensen hebben niet altijd tijd om lange artikelen of berichten te lezen. Het toevoegen van een video maakt het bericht dan net wat levendiger. Er zijn een aantal manieren om dit te doen, maar een video embedden is toch het mooiste en het meest handig.

Wat betekent embed?

Door een video te embedden, zal je de video meteen kunnen afspelen in het WordPress bericht. De video zal dan te zien zijn in een blok in het bericht. Wanneer je de video wilt afspelen, speelt deze zich af in dit blok. Je wordt dan dus niet meer naar een externe site zoals YouTube gestuurd. Het is ook mogelijk om een YouTube video toe te voegen via een link. Wanneer de bezoeker dan op deze link klikt, opent er een nieuw scherm met de video. Dit vindt niet iedereen even handig omdat je dan naar een andere site gestuurd wordt.

Door een video in te sluiten, kunnen bezoekers de video bekijken zonder dat ze de site hoeven te verlaten. Het is dus mogelijk om de video aan te zetten en tegelijk het bericht te lezen. Een embedded video moedigt mensen ook meer aan om de video daadwerkelijk te bekijken.

Hoe een YouTube video insluiten in WordPress?

Er zijn verschillende manieren om een YouTube video in te sluiten in WordPress. Dit kun je via WordPress zelf doen. Je kunt er ook voor kiezen om dit handmatig te doen via HTML.

Video insluiten via WordPress

Een video insluiten via WordPress is de meest eenvoudige optie. Dit kun je namelijk gemakkelijk doen terwijl je een bericht aan het schrijven bent. Wanneer je niet veel ervaring hebt met HTML, kun je dus het beste kiezen voor deze optie. Hoe je de video precies moet insluiten, ligt aan de versie van WordPress die je gebruikt.

Wanneer je gebruik maakt van WordPress 5.0, bestaat een bericht uit verschillende blokken. In een blok kun je allerlei soorten content toevoegen. Op de plek waar je een video wilt toevoegen, voeg je een nieuw blok toe. Je kiest dan voor de optie ‘insluitingen’. Hier zie je verschillende opties van media die je kunt insluiten in een bericht.

Wanneer je een YouTube video wilt insluiten, kies je voor het YouTube icoontje. Wanneer je hier op geklikt hebt, zal er een nieuw blok tevoorschijn komen. Hier hoef je dan alleen nog maar de URL van de video in te vullen. De URL van de video is het webadres dat helemaal bovenaan in de browser te zien is. Deze kun je gewoon kopiëren en plakken in het blok. De video zal dan meteen verschijnen! Je zal dan ook meteen de optie zien waarbij je een ondertitel kunt toevoegen.

Wanneer je nog gebruikt maakt van een oudere versie van WordPress, werkt het net een beetje anders. Hierbij maak je een bericht in de editor. Het enige wat je hierbij hoeft te doen is de URL in de editor te plakken. Je kopiëert dus eerst de URL van de YouTube video. Deze plak je daarna op de plek waar jij de video wilt hebben. De video zal dan meteen tevoorschijn komen. Je moet de URL wel op een nieuwe regel plakken. Wanneer je deze in dezelfde regel als een tekst plakt, zal het namelijk niet werken.

Handmatig een video insluiten met HTML

Het is ook mogelijk om een YouTube video in te sluiten door middel van HTML. Dit klinkt misschien lastig, maar dit valt reuze mee. HTML maakt gebruikt van codes die een bepaalde betekenis hebben. Deze codes laten dus de content van een website zien. Om een video te embedden hoef je deze codes niet zelf te schrijven.

Om toegang te krijgen tot de HTML code, ga je eerst naar de video op YouTube. Hier klik je vervolgens op de ‘delen’ knop. Je ziet hier dan verschillende opties, maar je wilt kiezen voor de optie ‘insluiten’. Je zal dan meteen een code te zien krijgen. Deze code wil je kopiëren.

Wanneer je deze code in WordPress plakt, is het belangrijk dat je gebruikmaakt van de teksteditor. Wanneer je de code plakt in de visuele editor, kan het zijn dat WordPress de code niet herkent. Plak de code dus in de teksteditor en je zal de video dan zien verschijnen in de visuele editor.

Het is ook mogelijk om de HTML code zelf nog aan te passen. Het formaat van de video komt bijvoorbeeld terug in de code. Wanneer je het formaat wilt aanpassen, kun je dit dus doen in de code. Wees hier wel voorzichtig mee. Wanneer de code niet meer klopt, zal de video ook niet meer werken. Zo kan je dus zelf een YouTube video insluiten op je website!

Aarzel niet en laat je adviseren door onze WordPress specialisten in het geval dat je hulp nodig hebt! Neem daarvoor contact met ons op via de live chat, e-mail of bel ons op 030 20 72 488.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex