Blog

WordPress website tijdelijk offline zetten

Afbeelding WordPress website tijdelijk offline zetten

De kans is groot dat je ze zelf al eens tegen bent gekomen: websites die tijdelijk offline zijn. Vaak worden websites offline gehaald vanwege onderhoud aan bestaande pagina’s, het toevoegen van nieuwe pagina’s of wanneer de website (tijdelijk) geen bezoek meer mag ontvangen vanwege sluiting. Via WordPress kun je dit op een hele eenvoudige manier doen. Hieronder lees je meer over waarom je een website offline zou halen en twee manieren hoe je je WordPress website offline kan zetten

Waarom wil je een WordPress website tijdelijk offline zetten?

Natuurlijk wil je dat je website het grootste deel van de tijd gewoon up and running is. Dit is niet altijd het geval of haalbaar. Daarvoor kun je verschillende redenen hebben:

 • Je website is simpelweg nog niet af. Als je website nog niet volledig klaar is, kun je er beter voor kiezen om de website even offline te houden. Om bezoekers hiervan op de hoogte te stellen, kun je ze een speciaal bericht tonen.
 • Je website heeft onderhoud of updates nodig. Als je bijvoorbeeld een nieuw thema, een nieuwe code of iets anders wilt aanpassen, is het verstandig om je website even offline te halen. Zo confronteer je bezoekers niet met een half werkende website en heb je zelf alle ruimte om vooraf nog even de doorgevoerde wijzigingen te testen. Ondanks dat WordPress je website zelf een melding laat zien is het misschien ook mooier om hierover zelf controle te hebben wat men ziet wanneer ze op jouw website komen tijdens een onderhoudsbeurt.
 • Je wilt tijdelijk geen zaken doen via je website. Als je even op vakantie gaat of tijdelijk druk bent met andere bezigheden, kun je je website makkelijk even offline zetten. Zo weet je zeker dat niet alleen jij maar ook je website tijdelijk even geen zaken kan doen.

Hoe zet je een WordPress website tijdelijk offline?

Er zijn twee manieren waarop je eenvoudig je WordPress website even offline kunt halen. De makkelijkste manier is door het gebruiken van een plugin. Je kunt je website ook offline zetten door middel van het .htaccess-bestand.

Methode 1: Offline middels gebruik van plugins

Veruit de makkelijkste manier is het installeren van een plugin. Met zo’n plugin is het eigenlijk een kwestie van installeren en gebruiken. Telkens wanneer je de plugin nodig hebt, kun je deze vinden via het dashboard. Er zijn veel verschillende plugins die je kunnen helpen je website offline te zetten, vaak met elk net een ander doel. Hieronder hebben we een kort overzicht voor je samengesteld.

1. Site offline or Coming Soon

Deze plugin zorgt ervoor dat je je website makkelijk in een offline modus kunt zetten. Ondertussen kun jij makkelijk verder werken aan de site. Via een aparte pagina, die je helemaal zelf kunt ontwerpen en indelen, kun je bezoekers laten weten dat er sprake is van onderhoud of het bouwen van een nieuwe website.

2. WP Maintenance Mode

Met deze plugin kun je een leuke extra functies toevoegen aan je onderhoudspagina. Je kunt er eenvoudig je sociale mediakanalen linken, zodat je gebruikers op een andere manier met je in contact kunnen blijven. Ook kun je zelf afbeeldingen toevoegen, een contactformulier bijvoegen of een aftelklok instellen tot het moment dat je website weer online gaat.

3. Simple Maintenance

Zoals de naam al aangeeft, is deze plugin vrij simpel. Je kunt makkelijk een onderhoudspagina aanmaken zonder al te veel extra opties.

4. Slim Maintenance Mode

De Slim Maintenance Mode is vergelijkbaar met de Simple Maintenance. Ook deze plugin geeft een paar simpele functies om snel een onderhoudspagina aan te maken.

5. Ultimate Maintenance Mode

Deze plugin heeft een speciale functie: hij geeft gebruikers vast een sneak peak van de nieuwe website. dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een screenshot. Zo hou je je bezoekers betrokken en geïnteresseerd.

6. Minimal Coming Soon & Maintenance Mode

Ook dit is weer een simpelere plugin. Je kunt snel een thema kiezen en deze vervolgens naar je eigen wensen aanpassen.

7. WP Reset – Most Advanced Reset Tool for WordPress (LET OP: Permanente reset!)

Met deze plugin reset (!) je de gehele WordPress installatie. Alle plugins en thema(‘s) worden verwijderd. Maar ook je pagina’s, berichten, mediabibliotheek en alle andere content. Instellingen van WordPress worden dan ook gereset. Deze plugin gebruik je dus wanneer je de hosting niet kan of wilt opzeggen op dat moment, of wanneer je helemaal opnieuw wilt beginnen. Gebruik deze plugin niet wanneer je de website wellicht later nog wilt (her)gebruiken tenzij je een backup hebt. Tip: maak van tevoren een backup voor alle zekerheid. We hebben eerder al eens een blog geschreven hoe je een backup kunt maken. Lees hier hoe je een backup maakt middels bijvoorbeeld All-in-One WP Migration.

Methode 2: Offline via het .htaccess bestand

Benodigde tijd: 5 minuten

Mocht het niet lukken om een passende plugin te gebruiken of wil je liever geen plugin gebruiken? Dan kun je altijd je website offline halen via het .htaccess bestand. Er zijn meerdere methodes om via het .htaccess bestand je website offline te krijgen. Hieronder zie je een van de methodes:

 1. Nieuw bestand maken

  Maak een nieuw bestand aan met de naam maintenance.html. Hierin beschrijf je kort waarom je website in onderhoud is. Maak dit vervolgens op volgens de stijl van je website (of hou het lekker neutraal) en sla dit bestand op. Deze pagina krijgt de bezoeker te zien.

 2. Plak de volgende code in je .htaccess bestand

  Stap 2: Plak de volgende code in je .htaccess bestand

  ## Begin
  RewriteEngine on
  RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !=123.45.67.89
  RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$ [NC]
  RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.(jpe?g?}png}gif) [NC]
  RewriteRule .* https://www.hierjouwdomeinnaam.nl [R=503,L]
  ## Einde

  Op de derde regel zie je ‘=123.45.67.89’. Vervang deze cijfers door je eigen IP-adres. Dit zorgt ervoor dat anderen je zojuist ingestelde onderhoudspagina te zien krijgen, maar jijzelf nog wel je website aan kunt passen. Is je website weer up to date? Verwijder dan de 503 melding door de code hierboven weg te halen en het maintenance.html bestand te verwijderen.

Je website tijdelijk offline met twee methodes

We hebben je laten zien hoe je met behulp van plugins of het .htaccess bestand je (WordPress) website offline kunt halen. Over het algemeen raden wij plugins aan: deze kun je snel in- of uitschakelen en bieden veel weergaveopties voor de pagina die klanten te zien krijgen. Heb je eenmaal geen WordPress site of werkt het niet, kun je het .htaccess bestand nog aanpassen. Veel succes met het aanpassen of onderhouden van je website!

Onze dienst WordPress Monitoring zou interessant voor je kunnen zijn als je afhankelijk bent van je online identiteit.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex