De afkorting FTP staat voor File Transfer Protocol. Dit is een protocol waarmee de uitwisseling van bestanden vergemakkelijkt wordt. Als je bestanden naar je website up gaat loaden, gebruik je dit protocol ongetwijfeld.
Door de jaren heen is FTP wel behoorlijk veranderd. Er is bijvoorbeeld een nieuwe variant van dit protocol verschenen: SFTP. Ten opzichte van FTP, is die variant een stuk veiliger, waardoor meer en meer mensen voor SFTP kiezen. Wel heb je hier een encrypte verbinding voor nodig.
Wat zijn FTP servers?
De termen FTP en server gaan prima hand in hand met elkaar. Om de bestanden uit te kunnen wisselen, heb je namelijk een FTP server nodig. Dit is een server of hostingomgeving van je webhoster; dat is de partij bij wie je je website host.
Middels de FTP server kan je de bestanden vervolgens veilig overdragen.
Om van een FTP server gebruik te kunnen maken, heb je een FTP client nodig. Dit is speciale software waarmee het mogelijk is om bestanden naar een externe computer over te dragen. Binnen de wereld van FTP cliënten bestaan eigenlijk twee varianten:
- Tools als DirectAdmin en cPanel: sommige hostingbedrijven kiezen ervoor om een tool via een online FTP server aan te bieden. Via zo’n tool ben je in staat om de bestanden naar een externe computer te versturen. Feit is alleen dat deze tools alles behalve simpel en overzichtelijk zijn.
- FTP programma’s: door de jaren heen zijn er meerdere FTP programma’s op de markt gebracht. Filezilla en WinSCP zijn hier de populairste varianten van; over Filezilla vertellen we je hieronder graag meer.
FTP
Wil je bestanden naar je website uploaden? En heb je geen toegang tot de backend van je website? Dan is het interessant om van FTP gebruik te maken. Met dit protocol kan je gemakkelijk én snel bestanden naar je website uploaden. Je moet hierbij echter wel precies weten waar je mee bezig bent.
Wanneer heb je FTP nodig?
Heb je een website met WordPress gemaakt en heb je ‘gewoon’ je inloggegevens bij de hand? Dan kan je met je inloggegevens inloggen en via de backend de gewenste wijzigingen doorvoeren.
Heb je echter een website met een ander systeem gemaakt? Of kom je om één of andere reden niet meer in de backend van je WordPress website? Dit zijn stuk voor stuk situaties waarin FTP maar al te goed van pas komt. Door met een FTP server aan de slag te gaan, kan je alsnog je website naar wens aanpassen.
Indien je een FTP verbinding hebt gecreëerd, kan je echter nog meer. Je kunt bijvoorbeeld ook bestanden hernoemen, updaten van code op pagina of bestaande documenten verwijderen. Zeker als je dit met Filezilla doet, gaat dit relatief simpel.
FTP verbinding opzetten
Voordat je met bovenstaande werkzaamheden aan de slag kunt gaan, moet je enkele voorbereidingen treffen. Zo heb je FTP inloggegevens nodig, heb je een FTP client nodig en hebt je een FTP server nodig.
- FTP inloggegevens: voor het opzetten van een FTP verbinding heb je een gebruikersnaam, wachtwoord en host nodig. Tevens zou je een bepaalde poort in moeten voeren; in een standaard situatie is dit poort 21. Hoe je aan deze inloggegevens komt? In nagenoeg alle gevallen zijn deze terug te vinden bij je webhoster. Log in bij je webhoster en zoek even goed naar deze FTP inloggegevens.
- FTP client: zoals hierboven al aangegeven, is de FTP client de software die je nodig hebt. Wij raden je aan om hierbij van Filezilla gebruik te maken. Dit systeem is slim, is makkelijk te gebruiken, spreekt direct voor zich en doet zijn werk prima. Bijkomend voordeel: Filezilla is volledig gratis te downloaden/gebruiken!
- FTP server: om uiteindelijk de bestanden over te kunnen zetten, moet je een verbinding aanleggen. Om deze verbinding aan te leggen, heb je een FTP server nodig. Deze server kan je bijvoorbeeld via Filezilla aanmaken, waarna je de bestanden over kunt zetten.
Heb je technische kennis nodig voor FTP?
Ja, het is wel prettig als je technische kennis hebt. Zeker als je de bestanden over gaat zetten, moet je dit op de juiste manier doen. Mocht je onverhoopt een foutje maken, dan kan je je gehele website offline maken. Zorg er daarom voor dat je écht goed begrijpt hoe FTP werkt en hoe een FTP client werkt.
Voordat je met FTP aan de slag gaat, zou je je daarom goed in bovenstaand stappenplan moeten verdiepen. Ga goed na wat je FTP inloggegevens zijn, download Filezilla direct en leg direct een FTP server aan. Middels de FTP server kan je vervolgens de gewenste aanpassingen aan je website doorvoeren.
FTP – Filezilla
Om zo goed en snel mogelijk met FTP aan de slag te gaan, raden wij je Filezilla aan. Deze FTP client werkt feilloos, is overzichtelijk en doet wat-ie moet doen. Bijkomend voordeel is dat je Filezilla geheel gratis kunt downloaden.
Kan je Filezilla altijd gebruiken? Je hebt hier uiteraard wel een internetverbinding voor nodig. Zolang je die internetverbinding hebt, kan je Filezilla vanaf elke laptop of computer gebruiken. Deze FTP client is namelijk geschikt voor zowel Windows als Mac.
Conclusie
Is het makkelijk om met FTP aan de slag te gaan? Nee, het is in beginsel zeker niet makkelijk. Om op de juiste manier wijzigingen aan je website door te voeren, zou je echt moeten weten waar je mee bezig bent. Voordat het zover is, moet je je mogelijk nog iets meer verdiepen in FTP.
Kom je er nou helemaal niet uit? Geen nood aan de man! Je kunt altijd met ons contact opnemen; bij WordPressonderhoud.nl hebben we veel kennis van FTP. We zetten snel een FTP server voor je op, we helpen je met het oplossen van problemen en we nemen al het werk voor je uit handen. Heb je wel oren naar onze diensten? Neem gerust contact met ons op; dit doe je via een live chat, via een contactformulier of op telefoonnummer 030 20 72 488.