Blog

UX en UI design: de verschillen

Afbeelding UX en UI design: de verschillen

User Experience design en User Interface design lijken misschien veel op elkaar. Deze twee principes worden ook vaak samen gebruikt wanneer er gepraat wordt over webdesign. Toch zitten er belangrijke verschillen tussen de twee. UX en UI hebben allebei hun eigen specialiteiten die erg belangrijk zijn. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat ze eigenlijk niet zonder elkaar kunnen. Om de beste web ervaring te creëren zal je zowel UX en UI nodig hebben. Alle ins en outs zijn hier te lezen!

Wat is UX design?

UX is een afkorting van User Experience. Dit gaat dan ook over de gebruikerservaring. UX design draait om het ontwerpen van de beste gebruikerservaring op een website, platform of applicatie. De gebruikerservaring op een platform is erg belangrijk. Als er een goede gebruikerservaring is, worden de behoeften van de gebruiker namelijk ook vervult.

UX design gaat echter niet alleen om het uiterlijk van een platform; het gaat over de hele belevenis van de gebruiker. UX design gebeurt daarom ook meer achter de schermen. Er wordt bijvoorbeeld eerst bedacht wat de wensen van een gebruiker zouden kunnen zijn. Deze worden daarna gekoppeld aan de doelen van de website. Er wordt nagedacht over wat de gebruiker wilt bereiken met de interactie. Hier wordt dan op ingespeeld. Er wordt een ontwerp gemaakt waarbij de interactie tussen de gebruiker en het platform zo soepel mogelijk verloopt. De gebruiker moet bijvoorbeeld makkelijk alle informatie kunnen vinden die hij nodig heeft. Een goede structuur is dus een van de belangrijkste punten bij UX design.

Wat doet een User Experience designer?

Een User Experience designer houdt zich bezig met het ontwerpen en uitvoeren van de beste User Experience op een platform. Een UX designer houdt zich dus vooral bezig met het overkoepelende geheel en de structuur. Een UX designer zal eerst een platform analyseren en de knelpunten vastleggen op basis van de doelen van het bedrijf of merk. Daarna zal er een nieuwe strategie bedacht worden waarmee de gebruikerservaring geoptimaliseerd wordt. Dit plan zal dan ook echt uitgevoerd en getest moeten worden. Hierbij werkt een UX designer nauw samen met UI designers en graphic designers.

Wat is UI design?

User Interface design draait volledig om de interface van een platform. De interface is hetgeen dat de gebruiker ziet en waar de gebruiker interactie mee heeft. De interface is erg belangrijk omdat dit meteen een indruk creëert van het bedrijf of merk. Een goede interface kan dus het verschil maken tussen een potentiële klant en een daadwerkelijke klant.

User Interface design speelt zich dus veel meer op de voorgrond af. Er wordt gezocht naar het beste uiterlijk voor een platform. Het doel hiervan is om de beste gebruikerservaring te creëren zodat gebruikers langer op het platform blijven. Uiteindelijk kan dit namelijk leiden tot meer conversies en klanten. UI design focust zich dus vooral op de vormgeving en de details.

Wat doet een User Interface designer?

Een User Interface designer is verantwoordelijk voor een gebruikersvriendelijke interface van een platform. Een UI designer zal eerst de doelen van het bedrijf en de wensen van de gebruikers vast moeten stellen. Daarna zullen deze doelen omgezet worden in een ontwerp voor de interface. Een User Interface designer is ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze ontwerpen. Een UI designer zal bijvoorbeeld ook testen welke soort designs het meest effectief zijn en deze daarna implementeren op het platform.

UX + UI = UI + UX

De verschillen tussen UX en UI zijn nu duidelijk. User experience optimaliseert de gebruikerservaring door middel van bredere strategieën en structuren. User interface optimaliseert de gebruikerservaring door het ontwerpen van een interface waar gebruikers een directe interactie mee hebben. Ondanks dat deze principes van elkaar verschillen, kunnen ze niet los van elkaar bestaan. UX heeft namelijk UI nodig om de goede strategieën en ideeën tot leven te laten komen. UI heeft dan ook weer UX nodig om een goede basis te creëren waar het ontwerp op inspeelt. Samen zorgen UI en UX in ieder geval voor een optimale gebruikerservaring op verschillende soorten platformen.

UX en UI designer inhuren

User Experience en User Interface zijn voor ieder bedrijf relevant. Het zorgt er namelijk voor dat gebruikers een betere interactie hebben met een platform of een product. Dit kan verschillende positieve effecten hebben, gebaseerd op jouw doelstellingen. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor meer conversies of positievere merkattitudes.

Het inhuren van UX en UI designers is daarom erg slim. Zij zijn namelijk opgeleid om de knelpunten omtrent UX vast te stellen en hierop een passende strategie te bedenken. Dit is erg lastig om zelf te doen als je hier weinig verstand van hebt. De uitkomsten van een goede gebruikerservaring zijn daarnaast ook reuze!

FAQ UX & UI

Waar staat UX voor?

UX staat voor User Experience. Het gaat over de ervaring van de gebruiker met een product of dienst, zoals een website, app, product of software.

Waar staat UI voor?

UI staat voor User Interface. UI-ontwerp richt zich op de visuele aspecten van een zoals de layout, kleuren, typografie, knoppen, iconen, navigatie en andere visuele elementen.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex