Blog

Top tools voor het testen van je website snelheid

Afbeelding Top tools voor het testen van je website snelheid

Het meten van je website snelheid zou je regelmatig moeten doen. De snelheid van je website is namelijk een van de belangrijkste criteria voor het Google-algoritme. Met onder meer PageSpeed Insights, Lighthouse en Pingdom Website Speed Test meet je makkelijk de snelheid van je website op.

In de afgelopen jaren is de snelheid van je website steeds belangrijker geworden. De reden hiervoor is eigenlijk tweeledig:

  • Google hecht hier meer waarde aan: in de afgelopen jaren heeft Google haar algoritme op tal van punten aangepast. Nog niemand heeft dit algoritme voor 100% weten te doorgronden, maar wat we wel weten is dat de websitesnelheid cruciaal is. Des te trager je website is, des te harder dit door Google afgestraft wordt. Je moet daarom streven naar de optimale snelheid van/op je website.
  • Bezoekers zijn steeds kritischer geworden: door de jaren heen zijn internetgebruikers/bezoekers ook steeds kritischer geworden. Moet een internetgebruiker slechts één seconde te lang wachten op het laden van je website? Dan is de kans heel groot dat je website weggeklikt wordt. Dit geldt niet alleen voor bezoekers die via een PC surfen, maar ook voor mobiele bezoekers.

Alleen al om deze twee redenen zou je met de snelheid van je website aan de slag moeten gaan. Maar – hoe achterhaal je nou precies wat de huidige snelheid van je website is? Daarvoor kan je het beste gebruikmaken van één van onderstaande tools. In onze ogen zijn dit namelijk de beste tools voor het testen van de snelheid van je website.

PageSpeed Insights

Dit is zonder twijfel het handigste hulpmiddel voor het meten van de websitesnelheid. Met deze tool kan je per webpagina de snelheid inzien.

website snelheid testen Pagespeed Insights

Deze snelheid wordt vervolgens aangegeven met een getal tussen de 0 en 100. Des te hoger dit getal is, des te sneller je website is. In een ideale wereld zou je website een score van 100/100 moeten hebben.

Het leuke is dat je in deze tool ook allerlei aanbevelingen kijkt. Deze tool geeft bijvoorbeeld aan op welke punten je website slecht scoort. Door gericht met deze punten aan de slag te gaan, verbeter je de prestaties van je website. Op den duur ben je hiermee in staat om gericht te werken aan de snelheid van je website.

Het is echter niet zo dat deze tool volledig feilloos werkt. Sommige websites hebben een ongekende laadsnelheid, maar scoren geen 100/100. Wij adviseren je daarom om je pijlen vooral niet te richten op de 100/100 score. Je doet er veel verstandiger aan om aan de slag te gaan met de aanbevelingen van PageSpeed Insights.

Lighthouse

Net zoals PageSpeed Insights, is ook Lighthouse een tool van Google. Dit betreft een open-source en volledig geautomatiseerde tool waarmee je de kwaliteit van je website kunt verbeteren. De focus ligt hierbij niet alleen op de snelheid van je website, maar ook op de algehele performance van je website.

Om van deze tool gebruik te kunnen maken, moet je Google Chrome op je PC hebben. Nadat je Chrome gedownload hebt, kan je Lighthouse op twee manieren gebruiken:

  • Chrome DevTools: via deze tool kan je een ‘audit’ op je website uit laten voeren. Google maakt nu in ongeveer één minuutje een rapport aan, waarin allerlei bevindingen/aanbevelingen staan met je betrekking tot je website.
  • Chrome extensie: je kunt er ook voor kiezen om de extensie van Lighthouse te downloaden. Nadat je dit gedaan hebt, kan je al binnen 15 seconden een rapport uit laten draaien. In dit rapport vind je niet alleen de snelheid van je website, maar ook aanbevelingen om de snelheid/performance te verbeteren.

Pingdom Website Speed Test

Ben je erg benieuwd naar de snelheid van je website? Dan kan je ook gebruikmaken van de Pingdom Website Speed Test. Dit is een tool van het Zweedse bedrijf Pingdom; dit bedrijf biedt tal van tools aan voor het optimaliseren van je website.

Enige tijd geleden kwam dit bedrijf ook met een Speed Test op de proppen. Een belangrijk voordeel van deze Speed Test, is dat deze volledig gratis is. Ook zijn wij van mening dat het behoorlijk simpel is om met deze tool de snelheid van je website te meten.

Vul je website in bij URL en kies vervolgens voor de gewenste locatie. Je hebt hierbij de keuze uit zeven locaties over de gehele wereld.

pingdom website speed test

Wij adviseren je om te kiezen voor de locatie in Frankfurt of Londen. Heb je een internationale website? Dan kan je uiteraard beter voor een van de andere locaties kiezen.

Nadat je de tool zijn werk hebt laten doen, krijg je een overzichtelijk rapport voorgeschoteld. In dit rapport komen meerdere elementen naar voren:

  • Een totale prestatiescore: uiteraard is het de wens dat deze score zo hoog mogelijk is
  • Een totale laadtijd: uiteraard is het de wens dat deze laadtijd zo kort mogelijk is
  • Totale paginagrootte: ook dit is een belangrijk element waar je goed mee uit de voeten kunt. Door gericht je pagina aan te passen, kan je deze een stuk kleiner maken. Dát betekent dat je pagina nog sneller laadt.
  • Aantal verzoeken: dit zijn de hoeveelheid verzoeken die je op je website hebt. Wij geven de voorkeur aan zo min mogelijk verzoeken, aangezien elk verzoek tijd kost.

Let wel op: bij het testen van de websitesnelheid maakt deze tool gebruik van caching. Van drie soorten caching zelfs, waardoor het verstandig is om de test meerdere keren uit te laten voeren. Nadat je de test een paar keer uitgevoerd hebt, zie je dat de resultaten nu hetzelfde blijven. Dan weet je dat je een betrouwbare test hebt gedraaid.

Conclusie

Meet regelmatig de snelheid van je website op. En ga vervolgens gericht met de aanbevelingen aan de slag. Door de aanbevelingen serieus te nemen, maak je je website alleen maar beter en beter.

Kan je hier enige hulp bij gebruiken? Of begrijp je niet helemaal hoe de tools werken? Wij zijn je graag van dienst. Voor elke WordPress website meten wij graag de snelheid op én optimaliseren wij deze snelheid! Zo helpen wij je website te optimaliseren.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex