Blog

Inloggen in WordPress

Afbeelding Inloggen in WordPress

Om veranderingen aan te kunnen brengen op je website, moet je via WordPress inloggen. Dit is in principe niet zo moeilijk, maar het kan best een opgave zijn als je niet weet hoe het moet. In dit artikel wordt je daarom duidelijk uitgelegd hoe je moet inloggen. Ook krijg je handige tips en tricks voor wanneer de standaard manier niet langer lukt, of als je je wachtwoord vergeten bent.

Inloggen via WordPress admin pagina

Als je een account hebt aangemaakt voor WordPress, kun je inloggen door het volgende in te geven. Typ de domeinnaam / URL van je website in via de adresbalk en voeg daar vervolgens ‘/wp-admin’ achter. Je krijgt dan een pagina te zien waar je een gebruikersnaam en een wachtwoord in kunt vullen. Voer deze vervolgens in. Als je de volgende keer direct in wilt loggen, kun je de optie ‘Deze gegevens onthouden’ aanvinken. Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, kun je op de blauwe knop ‘Inloggen’ klikken. Je bent nu succesvol ingelogd en komt automatisch uit op de admin pagina van je WordPress website.

Inlog voorbeelden

Gebruikt jouw website ‘voorbeeldwebsite.nl’ als domeinnaam, kun je ‘voorbeeldwebsite.nl/wp-admin’ ingeven om bij het inlogportaal van WordPress uit te komen. Bij het bovenste vakje, ‘Gebruikersnaam of e-mailadres’, kun je logischerwijs je gebruikersnaam of e-mailadres invullen. Deze zijn allebei gekoppeld aan de website. Je gebruikersnaam heb je ooit zelf gekozen of gekregen. Dit kan simpelweg ‘Admin1’ zijn, maar er zijn veel meer opties mogelijk. Je kunt er ook voor kiezen het e-mailadres in te voeren waarop jij allerlei mailtjes rondom de website ontvangt. Bij het wachtwoord voer je een eigen gekozen wachtwoord in. Ben je deze vergeten? Later in het artikel leggen we je uit hoe je dan alsnog in kunt loggen.

Admin alternatieven

Naast de standaard URL om in te loggen bij je WordPress pagina, de ‘/wp-admin’, zijn er ook andere URL’s voor het geval dat de standaardversie niet werkt. De volgende opties zijn beschikbaar om bij het inlogportaal van WordPress te komen:

/wp-admin
Dit is de standaard URL
/admin

WordPress heeft een redirect ingebouwd via deze pagina. Dit is dus een afkorting van de standaard URL, maar brengt je vervolgens wel naar dezelfde pagina
/wp-login.php

Ook dit is een alternatieve redirect die je vervolgens naar de inlogpagina van WordPress brengt.

Inloggen via een andere pagina

Naast de inlog manieren voor admins, zijn er ook andere opties waarmee je in kunt loggen op je WordPress website. Hieronder geven we je kort drie manieren hoe je dit kunt doen.

Leden laten inloggen

Als je bepaalde pagina’s op je website hebt die alleen voor bepaalde bezoekers beschikbaar moeten zijn, kun je gebruikmaken van deze optie. Dit kun je instellen via WordPress zelf. Je gaat naar de standaardinstellingen via het tandwiel icoontje. Vervolgens kies je voor het tabblad ‘Document’ met het submenu ‘Status & zichtbaarheid’.

Je kunt hier de zichtbaarheid van de webpagina aanpassen. Om een pagina alleen beschikbaar te maken voor bezoekers met een wachtwoord, kies je ‘Beschermd met wachtwoord’. Kies hier een wachtwoord naar wens. Leden kunnen hiermee vervolgens de inhoud op de pagina bekijken.

Sneller inloggen met een ander adres’

Om het inlogproces nog makkelijker te maken, kun je ook een ander adres invoeren. We gaven net al de optie ‘/admin’ die je doorstuurt naar de hoofdpagina, maar er zijn ook andere manieren. Zo kun je deze pagina zelf een naam geven, zoals simpelweg ‘/inloggen’. Dit is niet alleen makkelijker te onthouden voor jezelf, maar houdt ook inlogpogingen van mogelijke criminelen buiten de deur. Het inlogadres aanpassen gaat via een plugin. Deze plugin, de WPS Hide Login plugin, maakt het proces een stuk duidelijker en makkelijker.

Wachtwoord vergeten, wat nu?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je je wachtwoord vergeten bent en nu dus niet meer kunt inloggen. Hiervoor is er gelukkig een optie om je wachtwoord opnieuw aan te vragen.

Via de optie ‘Wachtwoord vergeten?’ kom je op een aparte pagina, waar je je gebruikersnaam of e-mailadres door kunt geven. Zo wordt er een seintje naar je account doorgegeven en krijg je in je mailbox een stappenplan om je wachtwoord opnieuw in te stellen.

Kies vervolgens een nieuw wachtwoord dat je wel kunt onthouden, maar dat toch sterk en niet te makkelijk te raden is. Kies dus niet voor je eigen naam, de naam van de website of het veel te standaard ‘Welkom123’, maar iets dat minder makkelijk te kraken is.

Ook je gebruikersnaam of e-mail vergeten?

Om je wachtwoord te resetten heb je wel je gebruikersnaam of e-mailadres nodig. Maar wat als je deze nu ook vergeten bent? Gelukkig is ook daarvoor een optie. Hiervoor gaan we eerst op zoek naar je gebruikersnaam. Deze kun je vinden door te zoeken naar de email die je ontving van WordPress toen je je account aanmaakte.

Heb je deze email niet meer, of kun je hem niet vinden? Dan kun je de database bekijken en hier op zoek te gaan naar je gebruikersnaam. Dit kan echter wel lastig zijn en voor problemen zorgen, dus trek eerst echt je hele inbox ondersteboven voor de aanmeldingsmail. Als het dan nog niet lukt, maak je een back-up van je database om te voorkomen dat je een onherstelbaar foutje maakt.

Surf dan naar domeinnaam.nl:2222 en gebruik hier de gegevens van je hosting provider om in te loggen. Lukt dit niet, vraag dan aan je hosting provider hoe je je gebruikersnaam kunt achterhalen. Ga vervolgens naar de URL van je website en klik op PHPmyadmin. Dit kan ook door jouwdomeinnaam.nl/phpmyadmin in te voeren, al werkt dit niet voor alle sites.

Ga in PHPmyadmin op zoek naar de lijst met wp_users, waarin alle gebruikersnamen en e-mailadressen voor de website beschikbaar zijn. Ga hier opzoek naar jouw gebruikersnaam en gebruik deze om je wachtwoord opnieuw aan te vragen.

Inlog-pagina beveiligen

Online veiligheid wordt steeds belangrijker. Je wilt natuurlijk niet dat ongewenste personen in kunnen loggen via je admin-pagina om vervolgens vervelende aanpassingen te doen of persoonsgegevens te achterhalen. Met de Rublon plugin voeg je een zogeheten ‘tweefactor authenticatie’ toe.

Download de Rublon plugin en volg de stappen die deze plugin je aangeeft. Als je deze correct hebt geïnstalleerd, kun je voortaan veiliger inloggen. Je moet namelijk na het invoeren van correcte inloggegevens voortaan een QR-code scannen via je eigen smartphone. Als mensen dus per ongeluk toch je gebruikersnaam, email en wachtwoord weten, zullen ze alsnog niet in kunnen loggen.

Om je eigen computer hiervan uit te sluiten, kun je deze toevoegen als ‘trusted device’. Je kunt vanaf je eigen computer dan standaard inloggen zonder de QR-code te hoeven scannen. Via andere computers, zoals van bijvoorbeeld ongewenste gasten, kun je dan alsnog niet inloggen zonder die QR-code te scannen.

Gehackt? Bekijk onze dienstenpagina WordPress Website Gehackt.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex