Blog

GZIP en Brotli website compressie: De verschillen

Afbeelding GZIP en Brotli website compressie: De verschillen

Voor de website compressie kun je uit meerdere methodes kiezen. Twee van deze methodes, GZIP en Brotli, zijn uitgegroeid tot de marktleider binnen de wereld van compressie. Maar, wat zijn de verschillen tussen deze methodes? En wat is voor jou de beste methode? Hieronder vind je alle informatie over zowel GZIP als over Brotli.

Waarom voor website compressie kiezen?

Als je website op dit moment niet al te snel is, zou je hier gericht mee aan de slag moeten gaan. Mocht je website niet snel genoeg zijn, gaat dit ten koste van je hoeveelheid bezoekers. Ook wordt dit hard afgestraft door het algoritme van Google, waardoor je website wegzakt in de rankings.

Om de snelheid van je website te verbeteren, kun je gebruik gaan maken van compressie. Door de bestanden van je website te comprimeren, is het mogelijk om de bestanden tot wel 90% te verkleinen. Je kunt je vast voorstellen dat je hiermee je website véél sneller weet te maken. 

GZIP website compressie

Veel eigenaren van een WordPress website geven de voorkeur aan GZIP. Op zich logisch, aangezien deze methode de nodige voordelen met zich mee brengt. Zo is het een groot voordeel dat dit systeem vrij makkelijk werkt. Ook is het een feit dat je GZIP compressie relatief makkelijk binnen WordPress aan kunt zetten.

De werking van GZIP is ideaal bij bestanden op basis van tekst. Het kan hierbij gaan om HTML bestanden, om JS bestanden en om CSS bestanden. Deze bestanden worden bij deze methode geopend, waarbij een stuk ruwe data gepakt wordt. Deze ruwe data wordt gecomprimeerd, waardoor de data plots een stuk minder ruimte in beslag neemt.

Om de exacte werking van GZIP te kunnen begrijpen, zou je enige technische kennis nodig hebben. Heb je die kennis niet? Dan is het belangrijk om het volgende te weten: met deze methode kun je je website significant sneller maken.

Wij weten als geen ander dat de werking van GZIP meer dan prima te noemen is. De kleinere bestanden worden met zo’n 70% gecomprimeerd, terwijl bij grote bestanden het compressieniveau tot wel 90% op kan lopen!

Leuke details over GZIP:

  • Deze methode stamt al uit het jaar 1992; vanaf dat moment is deze methode uiteraard alleen maar verder geoptimaliseerd.
  • Op dit moment wordt GZIP door zo’n 75% van de webservers gebruikt.
  • De werking van GZIP is bijzonder snel te noemen.

Brotli website compressie

Ben je op zoek naar een modernere methode voor je website compressie? Dan kun je ook gebruik maken van Brotli. Deze methode werd door Google pas in 2015 gelanceerd. Doordat deze methode relatief jong is, wordt deze methode pas sinds enige jaren ondersteund door alle browsers.

Bij deze methode valt met name het compressieniveau op. De kleinste bestanden worden tot wel 80% verkleind, waardoor je website echt veel sneller gaat werken. Ten opzichte van GZIP is dat dan ook al een verschil; daar ligt het compressieniveau bij kleine bestanden immers rond de 70%.

Je moet wel goed rekening houden met de rekenkracht van Brotli. Deze methode vraagt om de nodige rekenkracht, waardoor de infrastructuur van je website goed moet zijn. Mocht dit niet het geval zijn, kan deze methode juist ten koste gaan van de snelheid van je website.

Verschillen tussen GZIP en Brotli

  • Snelheid: over het algemeen kan gesteld worden dat GZIP voor een snellere compressie zorgt. Dit heeft puur te maken met het feit dat deze methode om minder rekenkracht vraagt dan Brotli. Hierover kunnen we het volgende stellen: Brotli werkt ongeveer 15% sneller dan GZIP.
  • Compressieniveau: over het algemeen kan gesteld worden dat Brotli een hoger compressieniveau met zich mee brengt. Bij kleinere bestanden kun je uitgaan van zo’n 80%, terwijl dit bij GZIP op zo’n 70% ligt.
  • Ondersteuning: zowel GZIP als Brotli worden op dit moment door nagenoeg alle browsers ondersteund. Mocht je nou een echt oude browser gebruiken, is het goed mogelijk dat Brotli niet goed functioneert. GZIP functioneert wel in alle oude browsers goed, puur doordat deze methode al uit 1992 stamt.
  • Configuratie: als je technisch ingesteld bent, kun je beide methodes prima configureren. Feit is echter dat Brotli veel beter te configureren is dan GZIP. Dit heeft – wat ons betreft – ook weer te maken met de leeftijd van beide systemen.

Wat is voor jou de beste website compressie? Dat is deels afhankelijk van de WordPress hosting en server waar je gebruik van maakt. Sommige hostingpartijen kiezen er bewust voor om van GZIP of van Brotli gebruik te maken. Onze persoonlijke voorkeuren zouden – gezien de snelheid – uitgaan naar Brotli website compressie.

Conclusie

Het comprimeren van bestanden op je website is aan te raden. Je verbetert hiermee de snelheid van je website, waardoor je website beter gaat ranken binnen Google. Of je beter voor GZIP of beter voor Brotli kunt kiezen, is van tal van factoren afhankelijk. Zeker als je geen technische kennis hebt, kan het lastig zijn om deze keuze te maken.

Wil je graag van de juiste input en adviezen voorzien worden? Of wil je je WordPress website op de juiste manier laten configureren? Neem gerust contact met ons op; wij staan graag voor je klaar op het gebied van website compressie!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex