Blog

Een URL inkorten doe je zo!

Afbeelding Een URL inkorten doe je zo!

Een URL inkorten is in meerdere situaties een goed idee. Door een URL in te korten, maak je bijvoorbeeld je website een stuk overzichtelijker. Ook is een verkorte URL handig bij een QR code en bij print media. Hoe je een URL kunt inkorten, bespreken we graag in dit artikel!

Waarom een URL inkorten?

Heb je ooit een link gedeeld via een chat of op social media, maar was deze zo lang dat het onhandig was om te lezen of te klikken? Dan is het handig om de zo’n link te verkorten.

Toen een paar jaren geleden Twitter ongekend populair werd, werden de verkorte URL’s ook erg populair. Op Twitter had een tweet destijds maximaal 140 tekens, waardoor de URL’s zo kort mogelijk opgesteld zouden moeten worden.

Dat is echter niet de enige reden waarom veel mensen een URL inkorten. We hebben de belangrijkste redenen even voor je op een rijtje gezet:

  • Ideaal voor op Twitter of in een SMS: op zowel Twitter als in SMS berichten is het zaak om de tekst zo kort mogelijk te houden. Dát doe je door de URL in te korten.
  • Handig in print media: wil je bijvoorbeeld een eigen catalogus uitbrengen? Als je in deze catalogus lange URL’s gaat gebruiken, wordt de catalogus al snel rommelig. Dát voorkom je door ook in print media met een URL shortener aan de slag te gaan.
  • Handig bij QR codes: maak je op dit moment gebruik van QR codes? Des te korter de URL is, des te beter de QR code leesbaarder is. Je doet er dan ook verstandig aan om ook voor je QR codes de URL in te korten.
  • Handig op Instagram: ook op Instagram zie je meer en meer de verkorte URL’s naar voren komen. Met name in de Instagram Stories is het wel zo fraai/fijn om korte URL’s te hanteren.

Kan je het inkorten van URL’s ook op je eigen website gebruiken? Nou, daar komt het in de basis wel op neer. De manier waarop je dit doet, is echter anders dan bij bovengenoemde situaties. Indien je met de optimalisatie van je website aan de slag gaat, zou je de URL’s zo kort mogelijk moeten maken. Als de URL’s kort en duidelijk zijn, levert dit een meerwaarde voor zowel Google als je bezoekers op. Pas de URL’s op je website dus ook zéker aan, maar hier kan je geen URL shortener voor gebruiken.

Heb je interesse om zelf URL’s in te korten? Dan is het goed om te weten dat je dit op meerdere manieren kunt doen. De drie beste manieren bespreken wij hieronder graag uitgebreid. Maak tussen deze manieren een vergelijking en bepaal hoe jij jouw eigen URL’s wilt gaan inkorten.

Bit.ly

Wat ons betreft is dit een van de beste linkverkorters. Dit is niet alleen een van de beste opties, maar is ook een van de oudste. Bit.ly was eigenlijk het bedrijf dat begon met het inkorten van URL’s. Het team van Bit.ly bedacht hier een unieke techniek voor, welke tot op de dag van vandaag onfeilbaar is.

Bij Bit.ly valt het gemak direct op. Zo is deze tool al in enkele andere tools verwerkt, zoals Tweetdeck en Buffer. Als je social media posts via deze tools in wilt plannen, maak je daarbij dus óók gebruik van Bit.ly.

Verder is het fijn dat je voor Bit.ly niet per se een account nodig hebt. Je kunt – zonder account – binnen enkele drukken op de knop als een URL inkorten. Dit gaat niet alleen gemakkelijk, maar ook nog eens snel.

Wil je graag een pagina die je bezoekt in een verkorte URL werken? Dat is mogelijk met de extensie voor Chrome. Installeer deze extensie in Google Chrome en je maakt altijd gebruik van Bit.ly.

Bijkomend voordeel: Bit.ly maakt gebruik van de 301-redirect. Als er géén sprake van deze 301-redirect zou zijn, zou dit ten koste gaan van de vindbaarheid van je website. Het is dus een groot pluspunt dat Bit.ly dit bij het inkorten van de URL’s automatisch verwerkt.

Al met al raden wij je aan om van Bit.ly gebruik te maken. Hierbij raden wij je ook aan om een account aan te maken. Als je een account aangemaakt hebt, geniet je namelijk van drie voordelen:

  • Je kunt bepaalde tags aan de verkorte URL koppelen. Met dank aan deze tags kan je de verkorte URL later makkelijk terugvinden.
  • De statistieken worden bijgehouden. Via je Bit.ly account kan je inzien hoe vaak er op de link geklikt wordt.
  • Je kunt de link naar wens aanpassen. Dit heeft betrekking op het deel na bit.ly/….. Door dit deel naar wens aan te passen, maak je de verkorte URL een stuk persoonlijker.

Bit.do

Wil je graag het inkorten van een URL zo makkelijk mogelijk maken? Dan raden wij je Bit.do aan. Bij deze dienst hoef je géén account aan te maken, waardoor je heel snel een link kunt verkorten.

In de basis is Bit.do gratis, maar je kunt ook voor een betaalde variant kiezen. Indien je voor de betaalde variant kiest, geniet je van een heel belangrijk voordeel. Met de betaalde variant is het namelijk mogelijk om verkorte links vanaf je eigen domeinnaam te maken. In dat geval zouden wij niet gebruikmaken van ‘bit.do/la312d’, maar van ‘wordpressonderhoud.nl/artikel.

In onze ogen is Bit.do een prima manier om URL’s in te korten. Het design en dergelijke van de website is niet subliem, maar daar moet je even doorheen kijken. De mogelijkheden van deze linkverkorter zijn namelijk wél erg fijn.

Is.gd

Tot slot raden wij ook nog Is.gd aan. Dit is een simpele link shortener waarmee je snel een URL verkort. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is de betreffende URL in te vullen. Klik vervolgens op ‘Shorten’ en je krijgt direct de beschikking over een verkorte URL.

Wil je graag meer opties tot je beschikking hebben? Dan kan je op ‘Further options’ klikken. Daarbij kan je onder meer een omschrijving voor de verkorte link invoeren. Met een account is het overigens ook mogelijk om statistieken bij te houden.

Ook bij deze tool geniet je van de automatische 301-redirect. Zoals we eerder in dit artikel al aangegeven hebben, is dat zéér wenselijk met betrekking tot de optimalisatie van je website.

Conclusie

Wil je graag je URL’s inkorten? Dan kies je het beste voor Bit.ly, Bit.do of Is.gd. Wat ons betreft dit zijn namelijk de beste linkverkorters. Lukt het je alleen niet om deze tools te gebruiken? Of loop je op je (WordPress) website tegen een ander probleem aan? Ongeacht wat het probleem is, helpen wij je hier graag mee. De linkverkorters én WordPress kennen voor ons simpelweg géén geheim meer.

Wil je graag van onze diensten gebruikmaken? Vul ons contactformulier in, start een live chat via onze website of bel ons op 030 20 74 288. We staan in ieder geval graag voor je klaar. We staan voor je klaar voor het inkorten van URL’s, maar ook voor alle andere uitdagingen/problemen waar je tegenaan loopt!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex