Blog

XML sitemap toevoegen in WordPress

Afbeelding XML sitemap toevoegen in WordPress

Om goed in Google te kunnen verschijnen, is het belangrijk je website eerst te laten indexeren. Dit kan alleen best een tijdje duren, vooral wanneer je website nog relatief nieuw is. Je kunt dit proces versnellen door middel van een XML sitemap in te dienen. Hoe je deze maakt op je WordPress website, lees je hier.

Wat is een sitemap?

Maar eerst nog even: wat houdt zo’n XML sitemap eigenlijk in? In zo’n XML map staan alle URL’s van jouw website. Door deze in te leveren bij zoekmachines als Google, kun je laten weten welke pagina’s er in de zoekmachine geïndexeerd mogen worden. Ook laat deze map zien welke links het belangrijkst zijn voor de website en hoe vaak deze worden geüpdate. Zoekmachines krijgen zo een beter inzicht van je website, al hoeft dit niet te leiden tot betere resultaten in een zoekmachine.

XML sitemap in WordPress

De makkelijkste manier om een XML sitemap aan te maken voor je WordPress website is via de plugin SEO Yoast. Door deze te installeren neem je jezelf veel werk uit handen. Hoe je een XML sitemap aanmaakt en vervolgens kan toevoegen via deze plugin lees je hier, evenals hoe je deze vervolgens aan kunt melden bij Google Search Console.

Sitemap aanmaken met Yoast SEO

Open je WordPress website en ga van ‘SEO’ 🡪 ‘Dashboard’ 🡪 ‘Functies’.
Scroll op deze pagina naar beneden en zoek naar de optie ‘geavanceerde instellingen pagina’. Zorg ervoor dat deze aanstaat. Dit zie je wanneer ‘ingeschakeld’ paars is gemarkeerd. Vervolgens kun je onderaan de pagina de wijzigingen opslaan.

In het dashboard van Yoast SEO krijg je nu een optie voor ‘XML Sitemaps’. Dit is natuurlijk wat je graag wilt. Klik hierop om naar al je sitemaps te gaan. Je bevindt je nu in een menu. Hier is het belangrijk dat je de functionaliteit voor XML-sitemaps inschakelt. Schakel deze optie in en sla je wijzigingen op.

Nu verschijnt er een link in je beeld. Met deze link kun je de ‘Sitemap index’ bekijken. Klik hierop. Als je een 404-error krijgt: schrik vooral niet. Dit is simpel op te lossen door je WordPress Permalinks eenmaal opnieuw op te slaan. Ga hiervoor naar je instellingen en zoek daar naar ‘Permalinks’. Druk vervolgens een keer op opslaan, onderaan de pagina.
Wanneer de link volledig naar behoren werkt, kom je op een pagina waar alle links naar je website te vinden zijn. Hier zie je vervolgens alleen post-sitemap.xml of page-sitemap.xml. Dit is afhankelijk van de instellingen in Yoast SEO, maar deze twee zijn het belangrijkst

Website aanmelden bij Google Search Console

Om je XML Sitemap in te kunnen leveren, moet je je website eerst aanmelden bij Google Search Console. Hiervoor heb je een Google account nodig, wat zowel je eigen GMail account kan zijn of een Business-account. Als je een account hebt aangemaakt of ingelogd bent, kun je naar Google Search Console gaan.

Wanneer je deze pagina is geladen, kun je rechts bovenin je scherm een optie voor ‘property toevoegen’ aanklikken. Doe dit en vul vervolgens de volledige URL van je website in. Vergeet hierbij vooral niet de ‘http://’ of ‘https://’ in te vullen. Met de rode knop ‘een property toevoegen’ kun je je property logischerwijs toevoegen aan de Google Search Console.

Vervolgens vraagt Google je te bewijzen dat jij eigenaar bent van deze link. Dit gaat het makkelijkst met Google Analytics. Zorg er dus voor dat je deze plugin installeert op je WordPress pagina. Open vervolgens Google Analytics en volg de stappen die je in de Google Search Console ziet staan. Eenmaal gelukt zie je dat je website geverifieerd is. Klik op het blauwe knopje ‘doorgaan’ om alles definitief te maken. Via de Search Console van je website kun je nu de zojuist aangemaakte XML map toevoegen.

Sitemap indien bij Google Search Console

Het toevoegen van de sitemap is een vrij simpele stap. In de linkerbalk kun je kiezen voor ‘sitemaps’, met een icoontje waarin een pijltje omhoog wijst. Dit opent een nieuw scherm waarin je de XML sitemap vervolgens kunt gaan uploaden. Hier voer je de naam van de sitemap of sitemaps in. Kies hiervoor ‘page-sitemap.xml’, ook al krijg je meer opties in je XML Sitemap dan deze. Klik vervolgens op de blauwe button ‘Verzenden’. Nu is je sitemap toegevoegd aan Search Console! Heb je meer dan alleen pagina’s gepubliceerd, maar bijvoorbeeld ook berichten? Vergeet dan niet deze stap te herhalen met de ‘post-sitemap.xml’ link.

Wordt mijn website nu sneller geïndexeerd?

Nu je je sitemap hebt ingediend, weet Google beter welke pagina’s er voor jouw website geïndexeerd moeten worden. Google kan daar nu sneller mee aan de slag. Alhoewel het proces sneller dan normaal gaat, kan het zijn dat je alsnog een paar dagen of langer moet wachten. Als er voortgang in het proces zit, kun je dit zien via je eigen Search Console pagina. Hier zie je dan terug hoeveel pagina’s er inmiddels geïndexeerd zijn.

Houd er wel rekening mee dat het indexeren van je webpagina geen garantie geeft voor hoe goed je vindbaar bent in Google. Dit is namelijk van meer factoren afhankelijk dan alleen je indexatie. Een geïndexeerde website kan hier wel bij helpen, maar is niet het beste wat je hiervoor kunt doen. Om hoger in de rankings te verschijnen, zul je gebruik moeten maken van SEO.

Wil je controleren of de indexatie daadwerkelijk goed is gegaan? Kopieer dan de volledige URL (dus weer inclusief http(s)://) en plak deze in Google. Zet voor de volledige url nog ‘inurl’. Als je pagina vervolgens omhoog komt in Google, weet je dat het proces goed is gelukt!

WordPress sitemap in het kort?

Het aanmaken en toevoegen van een WordPress sitemap is dus niet al te veel werk. Via Yoast SEO kun je eenvoudig je sitemap opvragen. Door een account aan te maken op Google Search Engine kun je deze map vervolgens inleveren om het indexatie-proces van Google wat te versnellen. Een geïndexeerde website is overigens geen garantie voor betere vindbaarheid in Google.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex