Blog

WordPress veilig updaten

Afbeelding WordPress veilig updaten

Er wordt continue gewerkt aan WordPress door ontwikkelaars en daarom verschijnen er regelmatig updates. Deze updates zijn er om fouten in de code te repareren en om nieuwe functionaliteiten te introduceren. Maar waarom zijn updates belangrijk om uit te voeren? En wat moet je doen als er een nieuwe update beschikbaar is? In deze blog leggen we je alles uit over het veilig updaten van jouw WordPress website.

Waarom zijn updates belangrijk?

WordPress websites zijn over het algemeen veilig in gebruik. Zelfs een stuk veiliger dan de reguliere CMS systemen. Toch betekent dat niet dat je daarom niets meer hoeft te doen als het gaat om de veiligheid van jouw WordPress website. Als je niet regelmatig updates uitvoert dan loop je namelijk beveiligingsrisico’s, waardoor je website besmet kan raken of gehackt kan worden.

Wanneer loop je gevaar?

Als je niet update, gaan de gevaren ontstaan. Het gevaar ontstaat al bij de volgende punten:

  1. Het CMS van jouw WordPress is verouderd.
  2. De PHP versie niet meer wordt bijgewerkt.
  3. Thema’s en plugins te lang niet zijn bijgewerkt en deze uit onbetrouwbare bronnen komen.
  4. Als je een zwak wachtwoord hebt voor WordPress, evenals voor FTP en hosting.

Om jouw WordPress website veilig te houden is het dus belangrijk om regelmatig te updaten. Dit is niet moeilijk, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Wat moet ik doen als er een update is?

Als er een update beschikbaar is voor WordPress zelf, dan ontvang je een melding op je dashboard. Bovenaan de pagina krijg je dan de volgende melding te zien: WordPress [versie] is beschikbaar! Nu bijwerken.’’ Om de updateprocedure te starten hoef je alleen op ‘nu bijwerken’ te klikken. Wacht vervolgens het proces af. Soms lijkt er niks te gebeuren, of wordt het scherm even wit, maar probeer dan niet het proces te beëindigen. Heb geduld, deze update gaat bijna altijd goed. Na het updaten opent er een pagina waarop je kan zien wat er allemaal aangepast is. Daarna kun je gewoon weer verder werken in WordPress.

WordPress veilig updaten in stappen

Net hebben we besproken wat je moet doen als er een update beschikbaar is, maar het is ook mogelijk om zelf een update te starten. We nemen je stap voor stap mee.

  1. Start updaten met backups

    Maak voordat je gaat beginnen met updaten altijd twee backups: een backup van je WordPress CMS bestanden (deze staan op de server van jouw hostingpartij) en van je PHP/MySQL database. Er bestaan verschillende plugins waarmee je automatische backups kan maken van jouw WordPress website. Mocht er vervolgens iets fout gaan tijdens het updaten, dan heb je door een backup altijd een reservekopie beschikbaar en zal er vrijwel geen data verloren gaan.

    Maak niet alleen WordPress backups als je gaat updaten, maar doe dit minimaal een keer per maand. Als jouw WordPress website heel groot is en veel verschillende functionaliteiten heeft, dan is het zelfs beter om wekelijks of zelfs dagelijks een update te doen.

  2. Updates voor plugins

    Zorg ervoor dat alle plugins regelmatig worden bijgewerkt. Hierdoor blijven de functionaliteiten van de plugins goed werken en vormen ze geen risico’s voor inbraak. Update de plugins één voor één. Bezoek je website nadat de update is voltooid en kijk of alles nog naar behoren werkt. Ga vervolgens verder met de volgende plugin. Het kost wat meer tijd, maar het is het waard als het gaat om de veiligheid van jouw website.

    Staan er ook ongebruikte plugins in jouw lijst? Verwijder al deze ongebruikte plugins. Alleen plugins deactiveren is onvoldoende. Daarnaast is het van belang om altijd de reviews, populariteit en de frequentie waarop plugins worden bijgewerkt te controleren, zo kan je voorkomen dat je een onveilige plugin installeert. Tot slot raden we je aan om het aantal plugins te beperken tot een minimum. Plugins zijn ideaal, maar ze kunnen ook de performance van je website beïnvloeden. Installeer dus alleen maar plugins als je ze ook daadwerkelijk nodig hebt voor je website.

  3. Thema’s updaten

    Een WordPress thema is een heel belangrijk onderdeel van jouw website. Het bepaalt hoe jouw website eruit ziet en hoe jouw content wordt weergeven. Daarom is het belangrijk om het thema up-to-date te houden en alle functionaliteiten naar behoren te laten werken.

    Voordat je een thema installeert is het verstandig om te onderzoeken of het thema actief wordt geüpdatet. Check de reviews van actieve gebruikers en de informatie over het thema en de makers. Ook niet alle plugins zijn compatibel met bepaalde thema’s, dus let hier ook altijd op.

  4. Beheer de verschillende WordPress accounts

    Het komt regelmatig voor dat er meerdere gebruikers werken aan een WordPress website. Om overzicht te behouden is het belangrijk om inactieve gebruikers te verwijderen. Zorg er ook voor dat alle actieve gebruikers gebruik maken van een veilig wachtwoord en deze ook regelmatig wijzigen. Een goed wachtwoord bestaat uit tenminste tien karakters, zowel hoofdletters als cijfers en symbolen. Meestal krijg je de indicatie: zwak, gemiddeld en sterk.

  5. Optimaliseer de database

    De database is een plek waar al jouw bestanden worden opgeslagen. Van blogberichten tot afbeeldingen, en downloads tot pagina revisies. Hoe meer content jij plaatst, hoe meer jouw database overspoeld raakt met data. Dit kan leiden tot enorm vertraagde prestaties van de website. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de database te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld met WP Optimize of via PHPMyAdmin.

  6. Controleer de website

    Deze laatste stap wordt vaak overgeslagen, maar het is wel verstandig om na een update altijd je WordPress website te controleren. Er kan namelijk altijd wat mis zijn gegaan. Naast technische storingen kan de website ook anders functioneren na een update. Check dus onder andere je homepage, een recent bericht, een commentbox en de werking van je menu’s en sidebars. Als er iets niet werkt, dan kan je nu direct de oorzaak proberen te achterhalen. Doe je dit later, dan zal het een stuk ingewikkelder proces zijn.

WordPress backups

Als alles goed lijkt te zijn, dan is het ook nu zinvol om een nieuwe backup te maken. Je weet nooit of en wanneer iemand jouw website zal hacken, dus je kan maar beter teveel backups doen dan te weinig. Sla vervolgens de backups ook op op verschillende plekken, bijvoorbeeld op je computer en op een externe harde schijf. Zo heb je altijd toegang tot een backup, zelfs als je computer het opeens begeeft of je harde schijf kwijt raakt. Hiervoor is een WordPress onderhoudspakket een uitkomst voor iedere WordPress gebruiker. Wij regelen dan alle backups en updates, zo kan jij je bezig hebben met je werk.

Houd je website veilig en up-to-date

We hopen dat we je het belang van het updaten van WordPress duidelijk hebben gemaakt. Door de meest recente versie van WordPress te gebruiken en te updaten wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is, houd je je WordPress website zo veilig mogelijk en maak je het de hackers in ieder geval een stuk moeilijker. En dat zal werken in jouw voordeel, want er zijn genoeg andere websites die minder goed of niet beveiligd zijn.

WordPress updates uitbesteden

Zie je het niet zitten om je constant druk te maken over de veiligheid van jouw WordPress website? Besteed het onderhoud van jouw website dan uit! Bekijk hier welk onderhoudspakket bij jouw website past of neem telefonisch contact met ons op via 030 20 72 488. Wij helpen graag!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex