Blog

WordPress multisite


Afbeelding WordPress multisite

Wat is een WordPress multisite?

Als ondernemer kan het zijn dat je niet één maar meerdere WordPress website in beheer hebt. Om deze verschillende websites op een efficiënte manier te managen is er methode, genaamd WordPress multisite. Zie het als een netwerk van WordPress websites welke je beheer uit één WordPress installatie. Binnen zo’n netwerk kan je zoveel websites als je maar wil laten werken, maar bijvoorbeeld ook een meertalige website bouwen, of met verschillende gebruikers werken aan websites of blogs. Een van de meest bekende WordPress multisite netwerken is WordPress.com.

Wat zijn de voordelen van een multisite?

Een multisite netwerk kan veel voordelen bieden:

  • Alle websites zijn te beheren vanuit één dashboard.
  • Alle updates zijn te doen vanuit de hoofdinstallatie.
  • Als beheerder is het mogelijk om thema’s en plugins te installeren voor het hele multisite netwerk.
  • Het is mogelijk om verschillende gebruikers toegang te geven en ze afzonderlijk laten beheren.

Wat zijn de nadelen van een multisite?

Hoewel het gebruik van een WordPress multisite vooral veel gemak biedt, zijn er ook enkele nadelen te noemen. Wanneer één website down is of bijvoorbeeld gehackt is, dan zal dat direct effect hebben op alle websites. Deze websites zijn namelijk afhankelijk van één hoofdinstallatie. Daarnaast werken niet alle WordPress plugins op een multisite netwerk. Daar dien je dus wel rekening mee te houden.


Een multisite is dus niet echt geschikt als:


je sites beheert die erg van elkaar verschillen qua opbouw, thema’s en plugins;
je gebruik maakt van specifieke, of zelfs custom made, thema’s of plugins;
je werkt met individuele databases;
de websites allemaal een eigen ip-adres nodig hebben.

Hoe start je een multisite in WordPress?

Op elke WordPress website kan je een multisite aanmaken, maar voordat we uitleg geven over het starten van een multisite in WordPress wijzen we je graag op het feit van het belang van een goede hostingpartij. Alle websites binnen een multisite netwerk maken namelijk gebruik van dezelfde server. Een simpel shared hostingpakket zal niet altijd voldoende zijn, maar dat hangt natuurlijk af van de functionaliteiten op de websites.

Een bestaande WordPress website

Het activeren van een WordPress multisite is niet ingewikkeld. Als je al een bestaande WordPress website hebt dan hoef je eigenlijk alleen het ‘wp-config.php bestand’ te bewerken. Maak eerst een backup van je WordPress website en ga in het config-bestand op zoek naar de volgende regel:


/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */
Voeg vervolgens daarboven de volgende code toe aan het bestand:
/* Activeren van Multisite */
define( ‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true );

Sla het bestand op. De multisite is nu geactiveerd.

Volg hierna het volgende stappenplan:

1. Deactiveer alle plugins

2. Ga naar de WordPress admin en klik op ‘mijn sites > netwerkbeheer > instellingen’

3. Geef aan welke rollen andere gebruikers van WordPress hebben

4. Check ook of de netwerkinstellingen kloppen

Nieuwe WordPress installatie

Wanneer je een volledig nieuwe installatie uitvoert, dan kan je er tijdens de installatie voor kiezen om de multisite functionaliteit mee te installeren. Je hoeft daarna geen handmatige aanpassingen meer te doen.

Hoe richt je een multisite in?

Een multisite kan je op verschillende manieren opbouwen. Je kiest zelf voor de structuur, bestaande uit submappen, subdomeinen of meerdere domeinen. Als je voorkeur uitgaat naar het gebruik van submappen, dan kan je direct beginnen. Als je kiest voor subdomeinen of meerdere domeinen, dan is het belangrijk om te letten op het volgende:


● Gebruik van subdomeinen:
Bij het gebruik van subdomeinen is het nodig om een extra aanpassing te doen in het ‘wp-config.php bestand’. Open het bestand en voeg de volgende regels toe:

define(‘MULTISITE’, true);
define(‘SUBDOMAIN_INSTALL’, true);
$base = ‘/’;
define(‘DOMAIN_CURRENT_SITE’, ‘domein.nl’);
define(‘PATH_CURRENT_SITE’, ‘/’);
define(‘SITE_ID_CURRENT_SITE’, 1);
define(‘BLOG_ID_CURRENT_SITE’, 1);
Vervang ‘domein.nl’ voor jouw eigen domeinnaam en sla deze wijziging op.


● Gebruik van meerdere subdomeinen:
Als het gaat om meerdere subdomeinen dan zal je gebruik moeten maken van domain mapping. Sinds WordPress 4.5 is dit mogelijk zonder plugin. Je kan de verschillende subsites onder verschillende domeinnamen bereiken door via het menu te gaan naar ‘sites > all sites’. Pas het veld ‘site address (url)’ van elke subsite aan naar de domeinnaam die je voor die website wil gebruiken.


Via deze stappen kan je dus ook voor kiezen om een website te maken met subsites in verschillende talen. Er zijn ook plugins die hierbij kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld ‘Polylang’, ‘WPML’ of ‘Multisite Language Switcher’.

Multisite geschikt voor jou

Een multisite kan dus een aanrader zijn als je alle websites vanuit één dashboard wil beheren. Het kan je erg veel tijd schelen, reden genoeg om het in ieder geval uit te proberen toch? Mocht je hulp nodig hebben hierbij dan zijn wij er om jou te helpen! Neem direct contact op met ons via de livechat!

© WPOnderhoud.nl 2020 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex