Blog

De Wayback Machine: de ultieme tool

Afbeelding De Wayback Machine: de ultieme tool

De Wayback Machine is een internet-archief dat een enorme hoeveelheid aan historische webpagina’s bevat. Het is ontworpen om gebruikers de mogelijkheid te bieden om oudere versies van websites te bekijken en om informatie te vinden over websites die niet langer online zijn.

De Wayback Machine is een uniek en belangrijk hulpmiddel voor het opslaan en toegankelijk maken van webcontent die anders misschien verloren zou gaan. Het is niet alleen een bron van nostalgische waarde voor mensen die willen terugkeren naar een eerdere versie van hun favoriete website, maar het is ook een belangrijk hulpmiddel voor onderzoekers, journalisten en wetenschappers om veranderingen op het web te documenteren en te analyseren.

In dit artikel gaan we dieper in op wat Wayback Machine is, hoe het werkt, hoe je het kunt gebruiken en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over deze webarchief-dienst. We zullen ook andere webarchieven bespreken en de voor- en nadelen van het gebruik behandelen. Laten we beginnen!

Wat is de Wayback Machine?

Wayback Machine is een project van de non-profitorganisatie Internet Archive. Het is een internet-archief dat in 1996 is opgericht met als doel het archiveren van zoveel mogelijk webpagina’s om de geschiedenis van het internet te documenteren en te behouden voor toekomstige generaties. Het werd voor het eerst publiekelijk gelanceerd in 2001 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste webarchieven ter wereld.

Het archiveren van webpagina’s gebeurt door middel van webcrawlers die op gezette tijden het internet afspeuren naar nieuwe pagina’s en wijzigingen op bestaande pagina’s. Wanneer een pagina is gearchiveerd, wordt deze opgeslagen op de servers van Internet Archive en beschikbaar gemaakt voor het publiek via de Wayback Machine-website.

De geschiedenis van Wayback Machine begon als een project van Brewster Kahle, een computerwetenschapper en ondernemer die de visie had om een digitale bibliotheek van het internet te creëren. In 1996 richtte hij Internet Archive op en begon hij met het bouwen van de infrastructuur om webpagina’s te archiveren en toegankelijk te maken.

Sindsdien heeft Wayback Machine zich ontwikkeld en uitgebreid met behulp van donaties en subsidies van overheden en filantropische organisaties. Vandaag de dag bevat het meer dan 20 jaar aan internetgeschiedenis en telt het archief meer dan 70 miljard webpagina’s.

Het archief is een unieke en belangrijke bron van informatie over de geschiedenis van het internet en biedt ons een unieke blik op hoe het web zich heeft ontwikkeld. In de volgende secties gaan we dieper in op de functies van de tool en hoe je het kunt gebruiken.

Belangrijke functies van de Wayback Machine

Wayback Machine heeft verschillende belangrijke functies die het tot een nuttig hulpmiddel maken voor iedereen die geïnteresseerd is in internetgeschiedenis en het bekijken van oudere versies van websites. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste functies van deze tool:

 1. Bekijk oudere versies van websites Met Wayback Machine kun je eerdere versies van een website bekijken, inclusief de lay-out, inhoud en afbeeldingen die op die specifieke datum beschikbaar waren. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt zien hoe een website eruit zag op een bepaald moment in het verleden of als je wijzigingen wilt vergelijken tussen verschillende versies van een website.
 2. Vind informatie over websites die niet meer online zijn Als een website offline is gehaald, kan Wayback Machine nog steeds een archief van die website bevatten. Hierdoor kun je mogelijk informatie vinden over een website die niet meer beschikbaar is op het internet. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt weten wat er op een website stond voordat deze offline werd gehaald.
 3. Zoek naar specifieke webpagina’s Wayback Machine heeft een zoekfunctie waarmee je kunt zoeken naar specifieke webpagina’s die zijn gearchiveerd. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een bepaalde blogpost of artikel dat op een website is gepubliceerd.
 4. Vergelijk de evolutie van websites Met Wayback Machine kun je de evolutie van een website in de loop van de tijd bekijken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld de ontwikkeling van een bedrijfswebsite wilt volgen of wilt zien hoe een bepaalde trend in webdesign zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld.
 5. Ontdek verdwenen websites Met Wayback Machine kun je websites ontdekken die niet meer beschikbaar zijn op het internet. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op zoek bent naar informatie over een bedrijf dat niet meer bestaat of als je wilt zien hoe een bepaalde website eruit zag voordat deze offline werd gehaald.

In de volgende sectie zullen we antwoorden op enkele veelgestelde vragen over Wayback Machine bespreken.

Hoe gebruik je de Wayback Machine?

Wayback Machine is een eenvoudig te gebruiken tool waarmee je oude websites kunt bekijken en informatie kunt vinden over websites die niet meer beschikbaar zijn op het internet. Hieronder vind je een stapsgewijze uitleg van hoe je deze tool kunt gebruiken:

 1. Ga naar de website van Wayback Machine Open een browser en ga naar de website van Wayback Machine (https://archive.org/web/).
 2. Voer de URL in van de website die je wilt bekijken Voer de URL in van de website die je wilt bekijken in het zoekveld op de startpagina van Wayback Machine en klik op de knop “BROWSE HISTORY”.
 3. Selecteer een datum en tijd Selecteer de datum en tijd waarop je de website wilt bekijken. Wayback Machine toont een kalender met de beschikbare archiefdata voor de website die je hebt ingevoerd. Kies de datum en tijd die je wilt bekijken en klik op de knop “TAKE ME BACK”.
 4. Bekijk de oude versie van de website Wayback Machine laadt de oude versie van de website op de datum en tijd die je hebt geselecteerd. Je kunt de website bekijken alsof je deze op dat moment bezoekt, inclusief alle afbeeldingen en tekst.
 5. Zoek naar specifieke pagina’s of inhoud Als je op zoek bent naar specifieke pagina’s of inhoud op de website, kun je de zoekfunctie van Wayback Machine gebruiken. Voer gewoon de zoektermen in die je wilt vinden en Wayback Machine zoekt door het gearchiveerde materiaal.
 6. Vind informatie over verdwenen websites Als je op zoek bent naar informatie over een website die niet meer beschikbaar is op het internet, voer dan de URL in van de verdwenen website in het zoekveld van Wayback Machine. Als Wayback Machine een archief van de website heeft, kun je informatie bekijken over de vroegere versies van de website.

Wayback Machine is een handige tool om oude websites te bekijken en informatie te vinden over verdwenen websites. Hieronder bespreken we enkele veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over de Wayback Machine

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen:

 1. Is het illegaal om Wayback Machine te gebruiken? Nee, het is niet illegaal om Wayback Machine te gebruiken. Wayback Machine is een legitieme tool die wordt gebruikt om oude versies van websites te bekijken en informatie te vinden over verdwenen websites.
 2. Verwijdert Wayback Machine ooit webpagina’s uit het archief? In sommige gevallen kan Wayback Machine webpagina’s verwijderen uit het archief. Bijvoorbeeld als een website-eigenaar een verzoek indient om specifieke inhoud te verwijderen. Echter, over het algemeen probeert Wayback Machine zoveel mogelijk webpagina’s te bewaren en toegankelijk te maken voor het publiek.
 3. Hoe kan ik oude websites bekijken op Wayback Machine? Om oude websites te bekijken met deze tool, voer je de URL van de website in het zoekveld in en selecteer je een datum en tijd om de vroegere versie van de website te bekijken.
 4. Is er een alternatief voor Wayback Machine? Ja, er zijn verschillende alternatieven, zoals Archive.is, WebCite en Stillio. Deze tools bieden vergelijkbare functionaliteit als Wayback Machine en kunnen worden gebruikt om oude websites te bekijken en informatie te vinden over verdwenen websites.
 5. Hoe vind ik oude websites die niet meer bestaan? Je kunt oude websites die niet meer bestaan vinden met behulp van archieven zoals Wayback Machine en Archive.is. Voer de URL van de verdwenen website in het zoekveld in en kies een datum en tijd om de vroegere versie van de website te bekijken.
 6. Wat is de beste webarchief? Wayback Machine is een van de beste en meest uitgebreide webarchieven die beschikbaar zijn. Het bevat meer dan 20 jaar aan gearchiveerde webpagina’s en is een waardevolle bron voor het bekijken van oude websites en het vinden van informatie over verdwenen websites.
 7. Vangt Wayback Machine alles op? Nee, Wayback Machine kan niet alles opvangen. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de frequentie van het crawlen van websites en de grootte van het archief. Er kunnen ook bepaalde beperkingen zijn op basis van de inhoud van de website en het beleid van Wayback Machine.
 8. Hoe ver terug gaat het Internet Archive? Het Internet Archive, dat Wayback Machine host, gaat terug tot 1996 en bevat meer dan 20 jaar aan gearchiveerde webpagina’s. Dit maakt het een waardevolle bron voor het bekijken van oude websites en het vinden van informatie over verdwenen websites.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen:

 • Toegang tot verouderde informatie: Wayback Machine biedt toegang tot oudere versies van websites die anders verloren zouden zijn gegaan.
 • Onderzoek: Wayback Machine kan een handige tool zijn voor onderzoekers en journalisten om historische informatie te vinden en te verifiëren.
 • Inzicht in de evolutie van websites: Door het bekijken van eerdere versies van een website kunnen gebruikers zien hoe het er in het verleden uitzag en hoe het in de loop der tijd is geëvolueerd.

Nadelen:

 • Niet alle websites worden gearchiveerd: Hoewel Wayback Machine veel websites archiveert, is het mogelijk dat sommige niet worden opgeslagen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals robots.txt-bestanden of andere technische problemen.
 • Geen garantie op juistheid: Omdat Wayback Machine automatisch websites archiveert, is er geen garantie dat de informatie 100% accuraat is.
 • Beperkte functionaliteit: Wayback Machine kan soms traag zijn en heeft beperkte functionaliteit in vergelijking met andere archiefwebsites.

Het is belangrijk om deze voor- en nadelen te overwegen voordat je beslist om deze tool te gebruiken.

Wayback Machine alternatieven: andere webarchieven

Naast Wayback Machine zijn er verschillende andere webarchieven die vergelijkbare diensten aanbieden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Archive.is: Dit is een webarchief dat snapshots maakt van webpagina’s en deze opslaat voor later gebruik. Het biedt ook de mogelijkheid om geotagging toe te voegen aan de snapshots.
 2. Archive.today: Dit is een webarchief dat zich richt op het archiveren van nieuws- en mediawebsites. Het biedt ook de mogelijkheid om een specifieke datum te selecteren voor de snapshot.
 3. Library of Congress Web Archives: Dit is een webarchief dat wordt beheerd door de Library of Congress. Het bevat archieven van verschillende websites en biedt ook thematische collecties aan.
 4. UK Web Archive: Dit is een webarchief dat wordt beheerd door de British Library. Het bevat snapshots van verschillende websites en biedt ook thematische collecties aan.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk webarchief zijn eigen unieke functies en beperkingen heeft. Het kan dus de moeite waard zijn om verschillende webarchieven te verkennen om te zien welke het beste past bij jouw behoeften.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat Wayback Machine is, hoe het werkt, en welke functies het biedt. We hebben ook enkele veelgestelde vragen over Wayback Machine beantwoord en andere webarchieven besproken die vergelijkbare diensten aanbieden.

Hoewel het een handige tool kan zijn om oude webpagina’s te bekijken en verloren informatie te vinden, heeft het ook enkele beperkingen en uitdagingen. Zo kan het archief niet alle webpagina’s opslaan en zijn er enkele juridische kwesties rond het gebruik van het archief.

Als je op zoek bent naar een manier om oude websites te bekijken of verloren informatie te vinden, kan Wayback Machine een nuttig hulpmiddel zijn. Het is echter belangrijk om de beperkingen en uitdagingen van het archief in gedachten te houden en indien nodig andere webarchieven te verkennen.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex