Blog

Wat is een nameserver en hoe werkt het?

Afbeelding Wat is een nameserver en hoe werkt het?

Een nameserver, ook wel DNS-server genoemd, is een server die verantwoordelijk is voor het omzetten van domeinnamen naar IP-adressen.

Wanneer je een website wilt bezoeken, typ je vaak de domeinnaam in de adresbalk van je browser, zoals www.google.com. Deze domeinnaam wordt vervolgens omgezet in het bijbehorende IP-adres, bijvoorbeeld 172.217.168.68, zodat de computer weet waar de website zich bevindt. Hieronder zullen we de verschillende aspecten van een DNS-server verder bespreken.

De basis van een DNS-server

Een nameserver bevat een database waarin informatie over domeinnamen en bijbehorende IP-adressen wordt opgeslagen. Wanneer iemand een domeinnaam intypt, wordt deze opgezocht in de database van de nameserver. Als de nameserver de bijbehorende IP-adres niet weet, gaat het op zoek naar een andere DNS-server die meer informatie heeft over de domeinnaam. Dit proces wordt recursie genoemd.

Soorten nameservers

Er zijn verschillende soorten nameservers. Zo zijn er nameservers die alleen verantwoordelijk zijn voor het omzetten van IP-adressen naar domeinnamen, en vice versa. Deze worden recursive resolvers genoemd. Er zijn ook DNS-servers die informatie bevatten over specifieke domeinen, zoals de nameserver van Google, die informatie bevat over alle domeinnamen die eigendom zijn van Google. Deze worden authoritative nameservers genoemd.

Hoe werkt het proces van een nameserver?

Wanneer iemand een domeinnaam intypt in de adresbalk van een browser, wordt deze opgezocht in de database van de recursive resolver nameserver van de internetprovider. Als deze de bijbehorende IP-adres niet weet, vraagt het aan andere recursive resolver nameservers, totdat het een authoritative nameserver vindt die de bijbehorende informatie heeft. Vervolgens stuurt de authoritative nameserver het IP-adres terug naar de recursive resolver nameserver, die het dan doorgeeft aan de computer van de gebruiker.

Conclusie

Een DNS-server is een essentieel onderdeel van het internet, omdat het ervoor zorgt dat domeinnamen kunnen worden omgezet naar IP-adressen, waardoor computers de juiste informatie kunnen vinden op het internet. Het proces van een DNS-server omvat het opzoeken van domeinnamen in een database en het zoeken naar authoritative nameservers om de juiste informatie te vinden. Er zijn verschillende soorten nameservers die elk een specifieke functie hebben bij het omzetten van domeinnamen naar IP-adressen.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex