Blog

Houd rekening met deze factor op je website: FID

Afbeelding Houd rekening met deze factor op je website: FID

FID, oftewel First Input Delay, is een belangrijke factor op je website. Door deze input delay zoveel mogelijk te verlagen, maak je het surfen op je website een stuk aangenamer. De First Input Delay geeft namelijk aan hoe snel je website reageert op de input van de bezoeker. Er zijn gelukkig meerdere manieren om de FID op je website te verbeteren.

FID: First Input Delay

Deze factor kijkt op een kritische manier naar de interactie tussen de pagina en de bezoeker. Wat gebeurt er als de bezoeker bijvoorbeeld op een menu-item klikt? Wat gebeurt er als de bezoeker bijvoorbeeld op een product klikt? En wat gebeurt er als de bezoeker op een volgende slide uit de slideshow klikt?

De tijd die tussen het klikken en laden gemeten wordt, is de First Input Delay. Hierbij is het de wens dat deze laadsnelheid minder dan 100 milliseconden is:

  • Perfecte FID: een perfecte FID is een laadsnelheid van minder dan 100 milliseconden. Mocht je deze snelheid behalen, dan surft de bezoeker op een aangename manier op je website.
  • Matige FID: een matige FID is een laadsnelheid van 100 milliseconden tot 300 milliseconden. Bij een dergelijke laadsnelheid heeft de bezoeker het idee dat hij/zij niet goed geklikt heeft. Of dat de website eventjes vastloopt.
  • Slechte FID: een slechte FID is een laadsnelheid van 300 milliseconden  of meer. Bij een dergelijke laadsnelheid reageert je website erg traag, waardoor de bezoeker (waarschijnlijk) je website weg klikt. Dit gaat je veel bezoekers en daarmee potentiële opbrengsten kosten.

Om meerdere redenen is het belangrijk dat je de FID zo snel mogelijk krijgt. Zo is dit erg fijn/belangrijk voor een bezoeker. Als een bezoeker op iets op je website klikt, wil hij/zij dat er direct iets gebeurd. Is dat niet het geval? Dan is de kans aanwezig dat de bezoeker geïrriteerd raakt. Je website moet gewoonweg doen wat het moet doen én moet dit ook nog eens snel doen. De gemiddelde internetgebruiker is hedendaags in ieder geval erg kritisch.

Verder is een goede FID ook van essentieel belang voor je ranking binnen de zoekmachine van Google. Een slechte of matige FID is op een nadelige manier van invloed op je ranking. Mocht je website een perfecte FID hebben, dan is dit uiteraard van positieve invloed op je ranking. 

Hoe kan je de First Input Delay meten en optimaliseren?

Voor het meten van de FID kan je gebruikmaken van verschillende tools. Onder meer Lighthouse is in staat om de First Input Delay snel en nauwkeurig te meten. Nadat deze tool de First Input Delay gemeten heeft, kan je direct aan de slag gaan. Aan de slag gaan met het optimaliseren van de snelheid van je website.

Volgens experts is de oorzaak vaak terug te vinden in het uitvoeren van een JavaScript. Zeker als dit een zwaar JavaScript betreft, is dit van grote invloed op de laad- en reactiesnelheid van je website.

Om dit op te lossen, kan je de JavaScript code aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om het JavaScript gedeeltelijk in plaats van compleet te laden. Om dergelijke veranderingen door te voeren, zou je wel technische kennis moeten hebben.

Een andere optie is om de Total Blocking Time te verbeteren. Dat is een van de andere Vitals waar Google meer en meer waarde aan hecht. De Total Blocking Time geeft aan hoe de blokkade van een pagina bij het laden duurt. Des te langer deze blokkade aanwezig is, des te langer de First Input Delay is.

Google adviseert hierover het volgende:

  • Houd het aantal verzoeken op je website zo laag mogelijk
  • Houd de bestandsoverdrachten zo klein mogelijk
  • Verminder de impact van ‘third-party code’
  • Voer aanpassingen aan JavaScript uit

Andere Core Vitals

In 2021 kwam Google met de Core Web Vitals op de proppen. Dat is een unieke tool waarmee de user experience gemeten kan worden. Deze user experience wordt gemeten aan de hand van de First Input Delay, maar ook aan de hand van de volgende twee factoren:

  • CLS: de CLS (Cumulative Layout Shift) geeft de hoeveelheid verschuivingen op je website aan. Als een bezoeker door je website heen scrollt, zou de website niet moeten verschuivingen. Mocht dit wel het geval zijn, dan gaat dit ten koste van de page experience. Aldus Google.
  • LCP: de afkorting LCP staat voor Largest Contentful Paint. Bij deze factor wordt gekeken naar de laadsnelheid van het grootste element op je website. Dit kan een groot tekst vak zijn, maar kan ook een grote afbeelding of video zijn. Aangezien dit het grootste element is, is dit volgens Google ook het belangrijkste element. Uiteraard zou dit element ook zo snel mogelijk moeten laden.

Conclusie

De First Input Delay is een kritiek en essentieel onderdeel van je website. Breng de reactiesnelheid zoveel mogelijk omlaag, waarmee je je website een stuk gebruiksvriendelijker maakt.

Kan je op dit gebied enige hulp gebruiken? Neem gerust contact met ons op. Wij beschikken over alle tools, kennis en technieken om de FID substantieel te verlagen voor je.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex